Hyppää pääsisältöön

Don Rosa: Minun piti pyörittää rakennusfirmaa Ankkalinnan sijaan

Sarjakuvataiteilija Don Rosa
Sarjakuvataiteilija Don Rosa Sarjakuvataiteilija Don Rosa Kuva: Yle Don Rosa,sarjakuvataiteilijat

Aku Ankan suosio Suomessa perustuu siihen, että huumorintajumme käy yksiin Carl Barksin kanssa. Näin uskoo Don Rosa, yksi tämän hetken arvostetuimpia sarjakuvataiteilijoita. “Samalla tavalla myös minun huumorintaju käy yksiin kanssanne”, hän kertoo.

Don Rosa ei pysty kertomaan ensimmäistä ankkamuistoaan, sillä Aku Ankka on ollut syntymästä asti osa hänen elämäänsä. “Kirjaimellisesti syntymästä. Selasin siskoni lehtiä jo kauan ennen kuin opin lukemaan.”

Don Rosan vanhemmat omistivat rakennusyhtiön. “Koska olin pomon poika, menin yliopistoon insinöörialalle. Sarjakuvantekeminen oli puhtaasti harrastus.”

Sarjakuvien kultakausi Yhdysvalloissa ajoittui 1950-luvulle. Don Rosan aloitellessa 1970-luvulla sarjakuvien menekki oli romahtanut. Taloudelliset syyt eivät häntä kuitenkaan juuri liikuttaneet. Roope Ankka -sarjakuvan piirtäminen oli hänelle tähtiin kirjoitettu asia. “Tiesin että minusta tulisi rakennusyhtiön johtaja. Mutta tämä oli kohtaloni. Tein ensimmäisen tarinani yliopistoaikana.”

Don Rosan ensimmäinen Roope-tarina oli valtava menestys. “Niinpä päätin tehdä vielä yhden tarinan, sitten vielä yhden, sitten vielä yhden…”

Suomalaiset rakastuivat Don Rosan tarinoihin välittömästi, kun niitä alkoi ilmestyä Aku Ankassa 1990. Kiintymys kasvoi molemminpuoliseksi ja huipentui 1999, kun Kalevalan Sampo-tarina päätyi Rosan kynästä Aku Ankkaan. Siitä tuli huikea menestys.

“En ole koskaan tuntenut itseäni sarjakuvan ammattilaiseksi. Olen fanitaiteilija”, Rosa kertoo. Hän uskoo, että juuri se on tehnyt hänestä suositun. Lukijat jakavat hänen intohimonsa. “Jos työtäni tarkastelee kriittisesti, olen liian innoissani faktoista kirjoittaessani ja liian yksityiskohtainen piirtäessäni.”

Suomalaiset lukijat ovat taatusti eri mieltä. Juuri faktojen ja kuvapintojen runsaus tekevät Don Rosasta niin rakastetun.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri