Hyppää pääsisältöön

Kirjailija Antti Tuomainen arvosti Röyhkän tekstillistä neroutta

Antti Tuomainen, Olga Ketonen ja Jake Nyman Levylautakunnassa
Antti Tuomainen, Olga Ketonen ja Jake Nyman Levylautakunnassa Kuva: Yle/Tarja Närhi Antti Tuomainen,Olga K,Jake Nyman,Levylautakunta

Remumainen meininki - oliko itse Remu? Ja kuka laulaa noin bluesia - Kilpeläinen, oho! Ja voisko tää todella olla kukaan muu kuin Randy Newman? Hämmentäviä hetkiä levyuutuuksia kuunnellessaan kokivat kirjailija Antti Tuomainen sekä toimittajat Jake Nyman ja Olga Ketonen.

Tulos ja kommentteja

1. Kauko Röyhkä: Hippityttö helvetistä 26 pistettä

(Kauko Röyhkä)

Antti: Kappale alkoi parhaalla mahdollisella tavalla, heti ensimmäisten sekuntien aikana annettiin hurja lupaus tarinasta, on pakko jatkaa kuuntelua. Teksti oli tämän biisin ydin. Kuin parhaassa kantrissa, jossa aina joku nerokas sanonta, joka kääntää merkityksen. 9 p
Olga: Tässä biisissä tuntui koko Röhkän tuotanto, ne samat maailmat, kuin vanhoissa lauluissa. Olen aina rakastanut Kauko Röyhkää ja kulkenut perässä festareilla. Ja mikä teksti: 'vähemmän seksiä kuin Pekka Puupäässä' - huikeita ajatuksia. 9 p
Jake: Nousi heti päähän kuvia, millainen on hippityttö helvetistä. Laulu herätti hyvin vahvoja mielikuvia. Mukavasti vinksahtanutta ja siksi kiinnostavaa. 8 p

2. Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani: Mis min buutsit on 24 pistettä

(Tuure Kilpeläinen - Jarno T Karjalainen)

Antti: Mun uudessa kirjassa on just tätä samaa murretta! Kosketti mua, koska lapsuus meni Haminassa ja tämä murre toi paljon muistoja. Tuo 'Kymen paskin mies' oli niin vahva statement, että sille paljon pisteitä. 8 p
Olga: Alussa meni soitosta fiilis ihan Twin Peaksiin, oli vähän vino ja vaarallinen, uhka koko ajan läsnä. Antauduin tälle biisille ihan täysin, kun kuulin ja hokasin tuon murteen. Laulajalla jännä raspi, joka ei aina mulle toimi. 8 p
Jake: Heti, kun biisi alkaa kuulostaa vinksahtaneelta, siitä kiinnostuu. Laulajalla blues-ääni ja samoin hienot bluesmaiset kitarafillit. Sit muu soitto jostain toisesta maailmasta, jännää ja uhkaavaa. 9 p

3. Sirkka Salminen: En saa tuulta laantumaan 23 pistettä

(Sirkka Salminen)

Antti: Hieno ääni laulajalla ja arvostan, että tuottaja antoi hänen laulaa, laulu oli pääosassa. Tekstissä nuo tuuli/satama/purjeet -vertaukset vähän pudotti mun tunnelmaa, tarina jäi etäiseksi. 8 p
Olga: Äiti siinä sattoi lastaan maailmaan, mulle tuli hyvin kaihoisan tunteellinen olo tekstistä. Loppujen lopuksi tarinalta vähän tuuli lopahti. Laulajan ääni ihana - luonnollinen, puhdas, normaali. 7 p
Jake: Heti kun joku laulaa luonnollisesti ja raikkaasti, tulee multa pisteitä. Tekstiä pitäisi ehkä mun kuunnella vielä, ei heti auennut. Rumpukomppi oli mielenkiintoinen ja bassossa muhevat soundit. 8 p

4. Randy Newman: Putin 21 pistettä

(Randy Newman)

Antti: Tässä oli melkoinen potpouri, tuli mieleen kabareet ja yökerhot. Putin ja Stalin siellä mainittiin, selvästi poliittinen sanoma. Vaikea tätä on arvioida. Annan pisteet vaikka siitä, että oli niin paljon eri instrumentteja. 6 p
Olga: Mitä poliittista kabareeta meille täällä syötetään? Jaksoin keskittyä kuuntelemaan tekstiä ja siellä olikin paljon tavaraa. Kun ei tiedä, oliko tämä jostain spektaakkelista, kabareesta, vai mitä... 8 p
Jake: Vanhat kabaree -laulut tuli mieleen ja onhan tällaista tehty rockin saralla myös. Teksti vaati todella tarkkaa kuuntelua, olikohan Randy Newman, joka on mahtava satiirikko. Tyylillisesti tässä ei mitään uutta ja mullistavaa. 7 p

5. Remu & Hurriganes: Electric Play 20

(Remu Aaltonen - Jukka Niilola)

Antti: Tämä on minulle haastava musiikin laji. Parin tahdin jälkeen odotin jotain nostetta tai muutosta, mutta samanlaisena sitten jyräsi loppuun saakka. Remullehan voisi antaa 10 pistettä ihan vaan siitä, että se on Remu. 6 p
Olga: Oli ikääntynyt ääni ja rokkenroll -kurkot soittamassa. Hyvin 'remuavaa', olikohan ihan itse Remu. Onhan tämä hienoa musiikkia ja tajuan kyllä sen maailman, johon tämä liittyy - mutta ei mun sydän käänny tämän puoleen. 7 p
Jake: Tää on sitä baarirokkia, jolla on aina ollut Suomessa kova kannatus, mutta ei muualla maailmassa. Yleisöä tälle aina riittää, on sitä 'oikeeta äijämusiikkia'. 7 p

6. Köysistö et cetera: Kivat päivät 19 p

(Arto Kuusisto)

Antti: Kitaravallin räjähtäminen herkän alun jälkeen oli yllättävä ja hyvin sopiva tähän laulun sanomaan, se ilahdutti. Tuo vierotusoireiden kuvaaminen ja se räjähtävä soitto sopi hyvin yhteen. Nuoruudesta tuttuja fiiliksiä. 8 p
Olga: Kitara kun räjähti, tuntui että on terapiamusiikkia. Vierotusoireet kosketti, menin omaan nuoreen itseeni. Tyypin lauluääni oli nasta. 7 p
Jake: Kaveri huusi selvästi jonkinlaista tuskaansa tässä, mutta ei mennyt mulla läpi. Herkkä alku ja sitten räjähti, ei toiminu mulle. 4 p

Lue myös - yle.fi:stä poimittua