Hyppää pääsisältöön

Luova hullu = nainen

Lukupiiri Helsingin kirjamessuilla 2016
Lukupiiri Helsingin kirjamessuilla 2016 Kuva: Yle/Raili Tuikka rosa meriläinen,Rosa Meriläinen,Juha Hurme

Jos L. Onervan romaanihenkilö Mirdja singahtaisi aikakoneella tähän päivään, hänestä tulisi täydellinen selfiekuningatar.

Mirdjalla olisi käsittämätön määrä seuraajia instagramissa ja youtube-kanavalla. Mirdja rakastaisi sosiaalista mediaa ja meidän aikamme lukemattomia mahdollisuuksia itsensä peilaamiseen. Sen sijaan kirjailija L. Onervan oven taakse ilmestyi siveellisten naisten toimikunta esittämään paheksuntansa kirjan julkaisemiselle.

Mirdja ilmestyi 1908. L. Onerva loi suomalaiseen kirjallisuuteen aivan uudenlaisen naistyypin. Mirdja oli boheemi ja dekadentti hahmo. Taide, itsensä kehittäminen ja vapaus olivat hänelle tärkeämpiä kuin yhteiskunnan odotukset ja avioliitto.

Yleisradion lukupiiri on kokoontunut Helsingin kirjamessujen Aleksis Kivi -lavalle pohtimaan miten Mirdjan hahmo puhuttelee tämän päivän lukijaa. Löytyykö kosketuspintaa nykynaisen kokemuksiin?
Juha Hurmeen ja Rosa Meriläisen mielestä ehdottomasti. Mirdjan halu tulla nähdyksi yksilönä on aina ajankohtainen, eikä edes sukupuoleen sidottu tarve. Naisen halulle ja seksuaalisuudelle on toki nykyään enemmän tilaa, mutta tuskin yksikään tyttö saa kasvaa naiseksi ilman huorittelua.

Kirjan aihe ei keskustelijoiden mielestä ole niinkään seksuaalisuus, vaan vapaudenkaipuu. Yhtymäkohtia L. Onervan omaan elämään löytyy.

Lukupiiri L. Onervan Mirdjasta jatkuu radiossa:

  • Avaruusromua: Mitä on pluviofilia?

    Tiedätkö millainen ihminen on pluviofiili?

    Tiedätkö millainen ihminen on pluviofiili? Minä en tiennyt. En, ennen kuin katsoin netistä. Pluviofiili on ihminen, joka rakastaa sadetta. Ihminen, johon sade vaikuttaa rauhoittavasti ja inspiroivasti. Latinan kielen sana "pluvia" tarkoittaa sadetta. Mitä on sade? Se on pilvistä putoavaa vettä eri olomuodoissaan. Se on kaikkea vedestä rakeisiin. Mitä muuta? Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri