Hyppää pääsisältöön

Rakkautta Neuvostoliiton raunioilla

Rein Raud Helsingin kirjamessuilla 2016
Rein Raud Helsingin kirjamessuilla 2016 Kuva: Yle/Raili Tuikka Rein Raud,Helsingin kirjamessut

Rein Raudin uusi romaani kertoo toivosta, rakkaudesta, skeptisyydestä, sekä ennenkaikkea luottamuksesta.

Kirja sijoittuu Tallinnaan, Helsinkii ja Tukholmaan, ja tapahtuu Neuvostoliiton romahtamisen aikoihin. Tarina ratkoo ihmissuhdesotkuja epäluottamuksen ja poliittisen jännityksen ilmapiirissä. Täydellisen lauseen kuolema on samanaikaisesti vakoilu- ja rakkaustarina. Henkilöt eivät itsekään aina ymmärrä selvästi, millä puolella he ovat ja mitä asiaa ajavat. Kehen voi luottaa, kenen seurassa ei kannata liikkua? Tärkeät valinnat heidän on siitä huolimatta tehtävä.

Rein Raudin mukaan on mahdotonta täysin välittää tunnelmaa joka Virossa vallitsi Neuvostoliiton hajotessa. Historia tapahtui huippunopeudella. Sellaisina aikoina ihmisistä tulevat esiin parhaat ja huonoimmat puolet. Aika pakottaa myös tavalliset ihmiset tekemään valintoja, se ei ole vain johtajien etuoikeus. Ihmisistä paljastuu ovatko he sankareita vai pettureita.

Kääntäjä Hannu Oittinen kiittää kirjan hahmojen moniulotteisuutta. Kirjassa vilisee viitteitä todellisiin tapahtumiin. Aikaa tosin on tiivistetty niin, että noin kolmen vuoden tapahtumat sattuvat yhden kesän aikana. Vuosi on 1991, jolloin Neuvostoliitto romahti.

Haastattelijana on toimittaja Marjo Näkki, joka asuu Tallinnassa. Hän näkee neuvostoaikojen perintönä Virossa tietynlaisen luovuuden ja auttavaisuuden, toisaalta myös skeptisyyden ja kyynisyyden. Myös Raud pitää selvänä, ettei historia ole pelkästään negatiivinen taakka virolaisille. Epäluottamus yhteiskunnan koneistoa kohtaa nostaa ihmisissä monia hyviä piirteitä esiin. Toisaalta tilanne, joka vaatii yksilöltä jatkuvaa rohkeutta ja riskinottoa, on myös raskas ja kuluttava.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri