Hyppää pääsisältöön

Remu ei jumita, eikä tee mitään kahdesti

muusikko Remu Aaltonen
Muusikko Remu Aaltonen muusikko Remu Aaltonen Kuva: Yle Remu Aaltonen

68-vuotiaan rock-legendan muistelmat on kirjoitettu tutulla metodilla: Markku Salo on kirjannut ylös sen, mitä Remu Aaltonen puhuu. Remu-kirjassa jatketaan siitä, mihin Poika varjoiselta kujalta päättyi. Kirja on kirjoitettu kokonaan Remun kielellä. “Me kerrotaan ne jutut, jotka jäivät 30 vuotta sitten kertomatta. Ja jotka on tapahtunut sen jälkeen.”

Remuakin kirja kiinnostaa: “Musta on kirjoitettu joku juttu, mun tekisi mieli lukea se itsekin.”

Salo kuvaa Remun puhetapaa pitkäksi narratiiviseksi kaareksi. “Remun puheessa on dialogi valmiiksi.” Remu myöntää käyvänsä usein keskustelua mielessään: “Joo, montaa keskustelua samanaikaisesti.”

Jumalaa ei Remun mukaan ole olemassa. “Mä en usko mitään asiaa, ennen kuin mä nään sen.” Remu kertoo lukeneensa sairaalassa Raamatun. “Siellä oli mielenkiintoinen kohta. Jumala kuulemma rakastaa kaikkein eniten niitä, jotka kärsii eniten. Ihmiset on nykyään kovia valittamaan. Kysykää Jumalalta neuvoa.”

Vaikka ollaan muistelmahaastattelussa, Remua on vaikea saada puhumaan vanhoista aiheista, kuten Cisse Häkkisestä. Sen sijaan hän puhuu hereillä olemisesta. “Ihmiset eivät missään tapauksessa ole hereillä. He eivät käytä puoliakaan aivoistaan. Musta tuntuu että se on aika vittumaista, kun on niin yksinkertainen.”

Lääke tyhmyyteen on Remulla selvä: “Pitäis tulla vaan hulluksi. Ja sit ku joku ui liiviin, niin sit ui, ei pidä lähteä karkuun.”

Remu on päättänyt elää yksin, vanhat koirat ei hänen mukaansa opi istumaan. Yksin asumista puoltaa mahdollisuus keskittyä musiikin tekemiseen.

Moni Remun läheinen on kuollut päihteisiin, mutta hän on voimissaan. Syyksi hän kertoo sen, ettei pelkää pimeää eikä juo. “Neuvoa antava on hyvä juttu, saa leipäläven auki. Mutta pullotolkulla kun vetää, se ei ole sen arvosta. Ne vetää sitä pirunkusta, se on vienyt monta hienoa taiteilijaa, vain siksi että ne on niin helvetin ujoja ja pelokkaita.”

Pitkän iän salaisuudeksi Remu paljastaa, että ei kannata tehdä mitään montaa kertaa. “Ei kannata käydä lenkillä. Vetäkää röökiä ja viinaa. Kaikki pitää tehdä vaan kybällä, siitä voi päätyä baariin. Mutta kun alkaa jumittua se on kaikkein hirveintä.”

 • Kadonneet: kukko, kirjat, painolaatat ja Daniel Medelplanin maine

  Medelplanin puuaapinen edisti lukutaitoa 1700-luvulla.

  Suomessa oli 300 vuotta sitten samanlaisia huolia kuin tänäänkin: miten sivistää kansaa ja estää lukutaitoa katoamasta? Siksi on syytä muistaa Pälkäneen puuaapista. Käsi pystyyn kuka tietää Daniel Medelplanin? (s. noin 1657 Turku – k. 18. elokuuta 1737 Pälkäne) Pelkään ettei moni, vaikka syytä olisi. Katoavaista on maine ja kunnia?

 • Avaruusromua: Maailman vaarallisin olento!

  Homo sapiens on biologian historian tappavin laji.

  Noin miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto. Uhan alla olevien lajien määrä on suurempi kuin milloinkaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa. Noin miljoona eläin- ja kasvilajia, joita ei kohta enää ehkä ole. Eikä se siihen lopu. Lajien kuoleminen sukupuuttoon kiihtyy valtavaa vauhtia. Meillä ihmisillä on kyseenalainen kunnia olla biologian historian tappavin laji. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Bertsolari yhdistää ja voimaannuttaa baskit

  Kilpalaulanta on baskien omaperäisen kulttuurin kulmakivi.

  Pohjois-Espanjassa Atlantin rannikolla sijaitseva Espanjan itsehallintoalue Baskimaa on omaperäinen sanan kaikissa merkityksissä. Alueen kieli on mahdollisesti viimeinen jäänne Länsi-Euroopassa ennen indoeurooppalaisten kielten leviämistä puhutusta kieliryhmästä. Baskin kieli, eli euskara on alueen kulttuurin säilymisen perusta.

 • Avaruusromua: Kieli, jota emme ymmärrä

  Voiko tekoäly kehittää oman koneiden välisen kielen?

  Koneet kuuntelevat meitä. Ne ymmärtävät meitä yhä paremmin. Koneet myös puhuvat meille. Ne puhuvat tosin vielä melko alkeellisin tavoin, mutta kuinka kauan? Mikä on puhutun kielen rooli yhä elektronisemmaksi ja digitaalisemmaksi muuttuvassa tulevaisuudessa? Oletko kuullut kielestä nimeltä darkvoice? Kielestä, jota me emme ymmärrä. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri