Hyppää pääsisältöön

Remu ei jumita, eikä tee mitään kahdesti

muusikko Remu Aaltonen
Muusikko Remu Aaltonen muusikko Remu Aaltonen Kuva: Yle Remu Aaltonen

68-vuotiaan rock-legendan muistelmat on kirjoitettu tutulla metodilla: Markku Salo on kirjannut ylös sen, mitä Remu Aaltonen puhuu. Remu-kirjassa jatketaan siitä, mihin Poika varjoiselta kujalta päättyi. Kirja on kirjoitettu kokonaan Remun kielellä. “Me kerrotaan ne jutut, jotka jäivät 30 vuotta sitten kertomatta. Ja jotka on tapahtunut sen jälkeen.”

Remuakin kirja kiinnostaa: “Musta on kirjoitettu joku juttu, mun tekisi mieli lukea se itsekin.”

Salo kuvaa Remun puhetapaa pitkäksi narratiiviseksi kaareksi. “Remun puheessa on dialogi valmiiksi.” Remu myöntää käyvänsä usein keskustelua mielessään: “Joo, montaa keskustelua samanaikaisesti.”

Jumalaa ei Remun mukaan ole olemassa. “Mä en usko mitään asiaa, ennen kuin mä nään sen.” Remu kertoo lukeneensa sairaalassa Raamatun. “Siellä oli mielenkiintoinen kohta. Jumala kuulemma rakastaa kaikkein eniten niitä, jotka kärsii eniten. Ihmiset on nykyään kovia valittamaan. Kysykää Jumalalta neuvoa.”

Vaikka ollaan muistelmahaastattelussa, Remua on vaikea saada puhumaan vanhoista aiheista, kuten Cisse Häkkisestä. Sen sijaan hän puhuu hereillä olemisesta. “Ihmiset eivät missään tapauksessa ole hereillä. He eivät käytä puoliakaan aivoistaan. Musta tuntuu että se on aika vittumaista, kun on niin yksinkertainen.”

Lääke tyhmyyteen on Remulla selvä: “Pitäis tulla vaan hulluksi. Ja sit ku joku ui liiviin, niin sit ui, ei pidä lähteä karkuun.”

Remu on päättänyt elää yksin, vanhat koirat ei hänen mukaansa opi istumaan. Yksin asumista puoltaa mahdollisuus keskittyä musiikin tekemiseen.

Moni Remun läheinen on kuollut päihteisiin, mutta hän on voimissaan. Syyksi hän kertoo sen, ettei pelkää pimeää eikä juo. “Neuvoa antava on hyvä juttu, saa leipäläven auki. Mutta pullotolkulla kun vetää, se ei ole sen arvosta. Ne vetää sitä pirunkusta, se on vienyt monta hienoa taiteilijaa, vain siksi että ne on niin helvetin ujoja ja pelokkaita.”

Pitkän iän salaisuudeksi Remu paljastaa, että ei kannata tehdä mitään montaa kertaa. “Ei kannata käydä lenkillä. Vetäkää röökiä ja viinaa. Kaikki pitää tehdä vaan kybällä, siitä voi päätyä baariin. Mutta kun alkaa jumittua se on kaikkein hirveintä.”

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri