Hyppää pääsisältöön

Valitut sanat: Matti Klinge - ei päivää ilman riviä

Matti Klinge Helsingin kirjamessuilla 2016
Matti Klinge Helsingin kirjamessuilla 2016 Kuva: Yle Matti Klinge,Helsingin kirjamessut

Historiantutkija ja professori Matti Klingen julkisia päiväkirjoja on ilmestynyt vuosittain vuodesta 1999 lähtien.

Yhteiskunnan ilmiöiden tarkkailija lukee, ajattelee, matkustaa. Hänen muistiinmerkinnöissään ja analyyseissään ajan suurpoliittiset tapahtumat jäsentyvät historialliseen perspektiiviin, mutta myös lähiympäristön ilmiöt, arkiset detaljit ja aktiiviset aikalaiset kiinnostavat laaja-alaista kirjoittajaa. Kritiikki lomittuu ironisiin kommentteihin, syvällinen pohdinta humoristisiin lohkaisuihin.

Kirjallisuus on jatkuva intressi Matti Klingelle. Hän lukee uutuuksien ohella myös aikaisemmin julkaistuja kirjoja. Ja luonnollisesti monella kielellä. Kirjoja lukemalla hän pyrkii ymmärtämään myös eri aikakausien lukijoita.

Klingeä haastattelevaa Touko Siltasta viehättävät erityisesti Klingen matkakuvaukset. Matkoja edeltää huolellinen valmistautuminen. Klinge perehtyy matkakohteiden historiaan, kulttuuriin ja nykytilanteeseen. Päiväkirjan lukijalle avautuu avara historiallinen kehys, jota vasten nykytilanne heijastuu.

Klinge painottaa, että lukee paljon matkakohteistaan myös jälkikäteen. Matkat inspiroivat syventämään sitä, mistä jo tiesi jotain, ja mikä sai kokemuksesta uudenlaista perspektiiviä. Klinge on pyrkinyt keskittämään matkansa Eurooppaan. On kiinnostavaa palata uudestaan paikkaan, jossa on aikaisemmin käynyt ja syventää tietämystään.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri