Kaikki ratsastus rakentuu istunnan varaan. Se on siis ratsastustaidon pohjakerros ja perusta. Jos aikoo hyväksi ratsastajaksi, oman istunnan harjoittamiseen ja ylläpitoon täytyy käyttää runsaasti aikaa.
Omaa istuntaa voi parantaa monella tavalla. Treenata voi sekä hevosen selässä, sekä ilman hevosta. Esimerkiksi oman kehon asentoa ja ryhtiä kannattaa tarkkailla arjessa kaiken aikaa, ei vain hevosen selässä. Ystäväni Hevonen kokosi yhteen muutamia helppoja tapoja, joilla omaa istuntaa voi parantaa.
Pidä huolta keskivartalon lihaskunnosta
Ratsastustunnilla tarkkaillaan aina ryhtiä. Onhan pää hartioiden päällä, katse eteenpäin, selkä suorana? Ryhtiä saattaa helposti ajatella hieman yli, jolloin tulee usein jännittäneeksi hartioita tai notkistettua alaselkää liikaa. Siksi ennemmin kuin hyvää ryhtiä, kannattaa tarkkailla keskivartalon hallintaa. Jos keskivartalo on vahva, se pitää myös selän oikeassa asennossa.
Tärkein hyvän istunnan edellytys on siis vahva keskivartalo ja sen kasassa pitäminen. Lihakset vaativat paljon treeniä, jotta ne jaksavat kannatella ratsastajaa koko tunnin ajan. Keskivartalon lihaksia voi vahvistaa monipuolisella liikunnalla, sekä lihaskuntotreenillä. Kerran viikossa tunnilla käyminen ei riitä.
Ratsasta ilman jalustimia
Jokainen on varmaan kuullut opettajan muistuttavan ”pitkistä jaloista.” Se on joskus helpommin sanottu kuin tehty. Jos jalkaa pyrkii pidentämään vain työntämällä kantapäätä alas, pohje helposti jännittyy liikaa ja irtoaa kyljistä.
Jos jalat tuntuvat kankeilta, kannattaa pyytää opettajalta, voisiko jalustimet nostaa hetkeksi ylös. Ilman jalustimia ratsastaminen on helppo ja paljon käytetty kikka jalkojen rentouttamiseen. Yleensä muutamakin kierros kentän ympäri ilman jalustimia pidentää jalkaa kuin itsestään. Jalustinten ylös nostaminen voi tuoda tuttuun tehtävään ihan uudenlaisen tunnun.
Ilman jalustimia ratsastaessa keskivartalon hallinta korostuu. Kun jalat eivät saa tukea jalustimista, ratsastajan on pakko kannatella itsensä keskivartalollaan.
Käy istuntatunneilla
Välillä tuntuu, että on mahdotonta muistaa kaikkea yhtä aikaa. Käsien ja jalkojen paikka, hengitys, rentous, katse ja vielä huolehtia oikeista avuista. Omaan istuntaan onkin hyvä perehtyä liinan päässä, jossa ratsastajan ei tarvitse huolehtia hevosen ohjauksesta.
Istuntatunnilla hevonen kulkee liinassa ympyrällä niin, että opettaja huolehtii hevosen ohjauksesta. Silloin ratsastaja voi keskittyä vain omaan olemiseensa hevosen selässä. Monet ammattiratsastajat käyvät istuntatunneilla, mutta harrasteratsastajat hyödyntävät niitä vähemmän. Välillä liinan päässä ratsastaminen kuitenkin kannattaa. Opettajan jatkuvasti valvovan silmän alla voi ilmetä jotakin, mikä normaalilla tunnilla jää huomaamatta.
Venyttelyllä on väliä
Istuntaan vaikuttavia yleisimpiä ratsastajien ongelmia ovat kireät ja jäykät lihakset. Erityisesti lonkankoukistajat, lähentäjät, etu- ja takareidet sekä pakarat ovat monella todella jumissa.
Vetreyden tavoittelussa ei ole oikotietä onneen. Monipuolinen liikunta parantaa koko kehon liikeratoja ja toiminnallisuutta, mutta myös kevyestä venyttelystä on hyvä tehdä arkirutiini. Venyttely auttaa lihaksia palautumaan luonnolliseen mittaansa rasituksen jälkeen, jolloin se ”pitkä jalkakin” on helpompi löytää kun seuraavan kerran istuu satulaan.
Treenaa istuntaa ilman hevosta
Omaa istuntaa voi myös harjoitella ilman hevosta. Tämän linkin takaa löydät helppoja vinkkejä, joita voit kokeilla kotona: