Hyppää pääsisältöön

Mark Levengoodin iloiset opit

Mark Levengood Helsingin kirjamessuilla 2016
Mark Levengood Helsingin kirjamessuilla 2016 Kuva: Yle/Raili Tuikka Mark Levengood,helsingin kirjamessut 2016

Mark Levengood rakastaa Katri Helenaa. Siksi hän antoi uusimmalle kirjalleen nimeksi Vasten auringon siltaa.

Toimittaja ja kirjailija Mark Levengood muistelee kirjassaan Vasten auringon siltaa lämpimän humoristiseen tapaan elämänsä kohtaamisia ja käännekohtia. Suomalaisuus ja ruotsalaisus peilautuvat kirjassa toisiaan vastaan pisteliäällä ja hauskalla tavalla. Pieni mutta intensiivinen suku tarjoaa Levengoodille loputtomasti hauskoja tarinoita jaettavaksi.

Tällä kertaa tapaamme kiinteistönvälittäjän, joka jakaa hyviä neuvoja saunassa ja isoäidin, joka säilyttää sappikiviä purkissa sängyn vieressä. Opimme, että klarinetinsoittajistakin voi tulla onnellisia, ja että hoviniiaus voi tulla yllättäen tarpeeseen. Tarinoissa kohdataan Marimekon toimitusjohtaja Kirsti Paakkanen, kruununprinsessa Victoria, kuuhun matkaava Laika-koira sekä suomalaisia tonttuja.

Toimittaja Baba Lybeck on kehittänyt haastattelua varten sanaleikin. Kirjekuoreen on leikattu sanoja Levengoodin kirjasta. Jokainen sana kirvoittaa ruotsin-suomenruotsalaisen Levengoodin kertomaan persoonallisella suomenkielellään uskomattomia tarinoita. Lappuja ei tosin ehditä käyttää montaakaan, koska hauskoja ja opettavaisia anekdootteja pulppuaa hänestä ilmankin.

 • Kadonneet: kukko, kirjat, painolaatat ja Daniel Medelplanin maine

  Medelplanin puuaapinen edisti lukutaitoa 1700-luvulla.

  Suomessa oli 300 vuotta sitten samanlaisia huolia kuin tänäänkin: miten sivistää kansaa ja estää lukutaitoa katoamasta? Siksi on syytä muistaa Pälkäneen puuaapista. Käsi pystyyn kuka tietää Daniel Medelplanin? (s. noin 1657 Turku – k. 18. elokuuta 1737 Pälkäne) Pelkään ettei moni, vaikka syytä olisi. Katoavaista on maine ja kunnia?

 • Avaruusromua: Maailman vaarallisin olento!

  Homo sapiens on biologian historian tappavin laji.

  Noin miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto. Uhan alla olevien lajien määrä on suurempi kuin milloinkaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa. Noin miljoona eläin- ja kasvilajia, joita ei kohta enää ehkä ole. Eikä se siihen lopu. Lajien kuoleminen sukupuuttoon kiihtyy valtavaa vauhtia. Meillä ihmisillä on kyseenalainen kunnia olla biologian historian tappavin laji. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Bertsolari yhdistää ja voimaannuttaa baskit

  Kilpalaulanta on baskien omaperäisen kulttuurin kulmakivi.

  Pohjois-Espanjassa Atlantin rannikolla sijaitseva Espanjan itsehallintoalue Baskimaa on omaperäinen sanan kaikissa merkityksissä. Alueen kieli on mahdollisesti viimeinen jäänne Länsi-Euroopassa ennen indoeurooppalaisten kielten leviämistä puhutusta kieliryhmästä. Baskin kieli, eli euskara on alueen kulttuurin säilymisen perusta.

 • Avaruusromua: Kieli, jota emme ymmärrä

  Voiko tekoäly kehittää oman koneiden välisen kielen?

  Koneet kuuntelevat meitä. Ne ymmärtävät meitä yhä paremmin. Koneet myös puhuvat meille. Ne puhuvat tosin vielä melko alkeellisin tavoin, mutta kuinka kauan? Mikä on puhutun kielen rooli yhä elektronisemmaksi ja digitaalisemmaksi muuttuvassa tulevaisuudessa? Oletko kuullut kielestä nimeltä darkvoice? Kielestä, jota me emme ymmärrä. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri