Hyppää pääsisältöön

Naisten selviytymistarinoita 1000-luvulta

Paula Havaste ja Johanna Valkama Helsingin kirjamessuilla 2016
Paula Havaste ja Johanna Valkama Helsingin kirjamessuilla 2016 Kuva: Yle/Raili Tuikka helsingin kirjamessut 2016

Historia kiinnostaa nykyihmistä, erityisesti mikrohistoria. Pelimaailmat sijoittuvat usein keskiaikaan. Arkaainen vetoaa. Se saa suomalaiset siirtymään lomiksi askeettisille kesämökeille ja kokeilemaan muinaisia elämäntapoja.

Toimittaja Anna-Liisa Haavikko haastattelee kahta kirjailijaa, jotka ovat sijoittaneet romaaniensa tapahtumat 1000-1100luvulle. Paula Havastetta ja Johanna Valkamaa kiinnostaa erityisesti miten nainen selviytyi entisten aikojen vaikeissa olosuhteissa. On kutkuttavaa ajatella, että oman esiäidin on täytynyt olla erityisen neuvokas pystyäkseen siirtämään geeninsä eteenpäin.

Paula Havasteen uusimman kirjan nimi on Veden Vihat, Johanna Valkaman esikoisromaani on nimeltään Itämeren Auri.

Historiallisia romaaneja kirjoittavan täytyy olla tarkka yksityiskohdista ja tehdä paljon tutkimusta etukäteen. Lukijat ovat vaativia. Palautetta tulee helposti, jos keksii liikaa omasta päästään. Esineistöä ei ole juurikaan säilynyt, faktatietoa on hyvin niukasti. Kansanperinnettä tutkimalla voi päästä selville varhaisten suomalaisten elämäntavasta.

Emme tiedä paljoa keskiajan tavoista ja tapahtumista. Onneksi ihminen kehittyy niin hitaasti, että vaikka olosuhteet ovat muuttuneet paljon, olemme sisimmässämme hyvin samanlaisia kuin esi-isämme ja -äitimme. Samat perustarpeet ja halut meitä liikuttavat. Kirjailija eläytyy keksimänsä hahmon elämään ja täyttää tyhjät kohdat intuitionsa avulla. Tärkeätä on, että tarina on yhtenäinen. Lukijat ymmärtävät, että kyse on fiktiosta.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri