Hyppää pääsisältöön

Naisten selviytymistarinoita 1000-luvulta

Paula Havaste ja Johanna Valkama Helsingin kirjamessuilla 2016
Paula Havaste ja Johanna Valkama Helsingin kirjamessuilla 2016 Kuva: Yle/Raili Tuikka helsingin kirjamessut 2016

Historia kiinnostaa nykyihmistä, erityisesti mikrohistoria. Pelimaailmat sijoittuvat usein keskiaikaan. Arkaainen vetoaa. Se saa suomalaiset siirtymään lomiksi askeettisille kesämökeille ja kokeilemaan muinaisia elämäntapoja.

Toimittaja Anna-Liisa Haavikko haastattelee kahta kirjailijaa, jotka ovat sijoittaneet romaaniensa tapahtumat 1000-1100luvulle. Paula Havastetta ja Johanna Valkamaa kiinnostaa erityisesti miten nainen selviytyi entisten aikojen vaikeissa olosuhteissa. On kutkuttavaa ajatella, että oman esiäidin on täytynyt olla erityisen neuvokas pystyäkseen siirtämään geeninsä eteenpäin.

Paula Havasteen uusimman kirjan nimi on Veden Vihat, Johanna Valkaman esikoisromaani on nimeltään Itämeren Auri.

Historiallisia romaaneja kirjoittavan täytyy olla tarkka yksityiskohdista ja tehdä paljon tutkimusta etukäteen. Lukijat ovat vaativia. Palautetta tulee helposti, jos keksii liikaa omasta päästään. Esineistöä ei ole juurikaan säilynyt, faktatietoa on hyvin niukasti. Kansanperinnettä tutkimalla voi päästä selville varhaisten suomalaisten elämäntavasta.

Emme tiedä paljoa keskiajan tavoista ja tapahtumista. Onneksi ihminen kehittyy niin hitaasti, että vaikka olosuhteet ovat muuttuneet paljon, olemme sisimmässämme hyvin samanlaisia kuin esi-isämme ja -äitimme. Samat perustarpeet ja halut meitä liikuttavat. Kirjailija eläytyy keksimänsä hahmon elämään ja täyttää tyhjät kohdat intuitionsa avulla. Tärkeätä on, että tarina on yhtenäinen. Lukijat ymmärtävät, että kyse on fiktiosta.

  • Avaruusromua: Tämänhän ymmärtää jopa nelivuotias lapsikin!

    Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi!

    Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi, minä en ymmärrä tästä yhtään mitään! Näin sanoi Freedonian valtiota johtanut Rufus T. Firefly eli Groucho Marx elokuvassa Neljä naurettavaa naapuria. Jostakin syystä tuo klassikkoelokuva ja klassikkorepliikki tulivat mieleen albumista nimeltä Experimental Synth Kids. Rohkealla ja virkistävällä albumilla on nimensä mukaisesti lasten tekemää elektronista ja kokeellista musiikkia. Jopa nelivuotiaitten lasten. Toimittajana Jukka Mikkola.

  • Onko rivous uusi musta?

    Rivot jutut huvittavat, koska ne ovat tabu.

    Äitini korvat menevät välittömästi lukkoon, jos hän kuulee v-sanan. Hän ei hyväksy kiroilua tai alapääjuttuja lainkaan. Monille muillekin hänen sukupolvensa edustajalle tämä tabu on ehdoton. Hänen mukaansa törkeyksiä ja rivoa kieltä kuulee yhä useammin ja kaikkialla. Toisaalta monet nauttivat tabujen rikkomisesta. Kielletty kiinnostaa, estottomuus ja häpeästä vapautuminen tuottaa mielihyvää.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri