Hyppää pääsisältöön

Voiko mihinkään luottaa?

Malin Grahn-Wilder Helsingin kirjamessuilla 2016
Malin Grahn-Wilder Helsingin kirjamessuilla 2016 Kuva: Yle/Raili Tuikka helsingin kirjamessut 2016

Mistä voimme tietää, mikä on asioiden oikea tila? Voimmeko luottaa edes omiin aistihavaintoihimme? Hakupalvelimet ja uutissivustot syöttävät meille tietoa, mutta lähdekritiikki on koetuksella. Mitä oikeastaan tarkoitamme tiedolla? Kenen tietoa se on? Mistä se tullut ja voiko siihen luottaa?

Tutkija Malin Grahn-Wilder on toimittanut kattavan teoksen skeptisismistä. Keskusteluun osallistuu yksi kirjan kirjoittajista, filosofi Ilkka Niiniluoto. Keskustelua moderoi piispa Björn Vikström. Kirja Skeptisismi. Epäilyn ja etsimisen filosofia syventyy epäilyn ja etsimisen filosofiaan antiikista nykypäivään. Skeptisismi kyseenalaistaa tiedon varmuuden, etsii ja epäilee. Skeptikon suhde tietoon ei kuitenkaan ole aina kieltävä vaan pikemminkin tutkiva. Filosofit kaikkina aikoina ovat muotoilleet kantojaan skeptikkojen asettamaa haastetta vasten, joten skeptisismi on muovannut koko länsimaista ajattelua.

Filosofian ei pitäisi olla pelkkää teoretisointia. Sen alkuperäinen päämäärä oli hyvän ja onnellisen elämän rakentaminen. Skeptisismi tarjoaa nykymaailman informaatiotulvassa hyviä työkaluja kestävän maailmankuvan rakentamiseen. Skeptisismi ei ole pelkästään kaiken tiedon kriittistä arviointia, vaan myös sen hyväksymistä, ettemme voi tietää varmasti kaikkea.

  • Avaruusromua: Tämänhän ymmärtää jopa nelivuotias lapsikin!

    Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi!

    Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi, minä en ymmärrä tästä yhtään mitään! Näin sanoi Freedonian valtiota johtanut Rufus T. Firefly eli Groucho Marx elokuvassa Neljä naurettavaa naapuria. Jostakin syystä tuo klassikkoelokuva ja klassikkorepliikki tulivat mieleen albumista nimeltä Experimental Synth Kids. Rohkealla ja virkistävällä albumilla on nimensä mukaisesti lasten tekemää elektronista ja kokeellista musiikkia. Jopa nelivuotiaitten lasten. Toimittajana Jukka Mikkola.

  • Onko rivous uusi musta?

    Rivot jutut huvittavat, koska ne ovat tabu.

    Äitini korvat menevät välittömästi lukkoon, jos hän kuulee v-sanan. Hän ei hyväksy kiroilua tai alapääjuttuja lainkaan. Monille muillekin hänen sukupolvensa edustajalle tämä tabu on ehdoton. Hänen mukaansa törkeyksiä ja rivoa kieltä kuulee yhä useammin ja kaikkialla. Toisaalta monet nauttivat tabujen rikkomisesta. Kielletty kiinnostaa, estottomuus ja häpeästä vapautuminen tuottaa mielihyvää.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri