Hyppää pääsisältöön

Kaikkien aikojen alkuperäiset Euroviisu-hitit

Virve Rosti (1987), Laila Kinnunen (1961) ja Mr. Lordi (2006).
Virve Rosti (1987), Laila Kinnunen (1961) ja Mr. Lordi (2006). Virve Rosti (1987), Laila Kinnunen (1961) ja Mr. Lordi (2006). Kuva: Yle kuvapalvelu Vicky Rosti,Laila Kinnunen,Mr. Lordi,Euroviisut,Yle Elävä arkisto

Vuoden 2016 Nenäpäivän juhlakonsertissa kuullaan torstaina 3.11. kaikkien aikojen Euroviisu-hitit! Radion sinfoniaorkesterin lisäksi Musiikkitalon lavalle nousevat Suomen legendaarisimmat artistit. Mutta miltä nämä kaikkien aikojen Euroviisu-hitit kuulostivat alkuperäisten esittäjien tulkitsemina? Tähän artikkeliin on koottu viisuedustajien versiot Musiikkitalossa kuultavista kappaleista.

Virve "Vicky" Rosti oli vuonna 1987 haluton lähtemään Suomen euroviisukarsintaan, mutta Sata salamaa -laulun säveltäjä Petri Laaksonen oli luvannut, ettei kappale kuitenkaan voittaisi.

Sata salamaa voitti kuitenkin niukalla yleisöäänten enemmistöllä Johnny Lee Michaelsin esittämän ja Neumannin säveltämän Kesätuulen.

Eurovision finaali pidettiin tuolloin Brysselissä. Kilpailun voittajaksi nousi Mr. Euroviisu eli Irlannin Johnny Logan. Dramaattinen Sata salamaa keräsi finaalissa 32 pistettä ja oli lopulta kisojen viidestoista.

Lasse Mårtensonin säveltämä Varjoon – suojaan valittiin Suomen euroviisuedustajaksi vuonna 1967. Laulun tulkitsi Fredi.

Kansainvälinen Eurovision laulukilpailu pidettiin Wienissä huhtikuussa ja mukana oli 17 maata. Voiton vei ilman kenkiä esiintynyt Britannian Sandy Shaw Puppet on a String -kappaleella. Fredin kaihoisa tulkinta riitti 12. sijalle.

Vuonna 1983 Suomea lähti edustamaan musikaaleista tuttu Ami Aspelund.

Fantasiaa-nimisen iskelmän on säveltänyt Kari Kuusamo ja sanoittanut Kaisu Liuhala. Laulu valittiin ylivoimaisella yleisöäänten enemmistöllä Suomen edustajaksi ja se sijoittui kansainvälisestikin kohtuullisesti ollen lopputuloksissa jaetulla yhdennellätoista sijalla.

Anneli Saaristosta tuli 1980-luvun menestynein suomalainen euroviisuartisti, kun hänen esittämänsä La dolce vita sijoittui vuonna 1989 hienosti koko kilpailun seitsemänneksi.

Saaristo oli vuosikymmenen lopussa jo kokenut euroviisukarsintojen kävijä. Hän esitti vuoden 1989 karsinassa myös toisen kappaleen Oi äiti maa, joka sijoittui kolmanneksi.

Suomen ensimmäinen euroviisujen edustuskappale oli Laila Kinnusen esittämä Valoa ikkunassa. Mollissa kulkevan balladin sävelsi Eino Hurme ja sanoitti Saukki.

Kinnunen sijoittui vuonna 1961 Cannesissa pidetyssä kisassa kymmenenneksi eli suomalaisittain kohtuullisen hyvin. Osanottajamaita oli jo tuolloin kuusitoista.

Suomalaisista euroviisukappaleista Katson sineen taivaan on edelleen vakiovieras radion soittolistoilla. Katri Helenan tulkinta ei kuitenkaan sijoittunut kärkipaikoille vuoiden 1979 euroviisufinaalissa.

Kappaleen sävelsi Matti Siitonen ja sanoitti Vexi Salmi. Laulu on mahtipontinen iskelmä, ja se muistuttaa ehkä hieman Ranskan vuoden 1977 voittoviisua Lintu ja lapsi.

Vuonna 1986 Kari Kuivalainen oli Yleisradion Euroviisujen kutsusäveltäjä ja hän etsi laululleen tulkitsijaa. Kaija Koo kuitenkin kieltäytyi, joten Kuivalainen lähti itse kisaan esiintymään.

Balladi Päivä kahden ihmisen voitti helmikuussa Suomen-karsinnan. Bergenissä pidetyssä kansainvälisessä finaalissa laulun nimi oli Never The End. Se keräsi 22 pistettä ja oli kilpailun viidestoista.

Lasse Mårtenson oli Suomen menestyneimpiä euroviisuartisteja. Hänen oma sävellyksensä Laiskotellen sijoittui vuonna 1964 finaalin seitsemänneksi. Artikkelin video on vuodelta 1992.

Suomen toisissa euroviisukarsinnoissa 1962 valittiin sekä voittajalaulu että esittäjä sille. Voittajaksi selvisi Marion Rung ja kappale oli vallaton Tipi-tii.

Raadit olivat melko yksimielisiä sekä voittajalaulusta että sen esittäjästä. Vasta 16-vuotias kampaajaoppilas Marion hurmasi suomalaiset heti. Tipi-tiin esittämisestä Marionin kanssa kilpaili Kai Lind.

Vuoden 1984 karsinta oli avoin sävellyskilpailu, mutta artistit Yleisradio valitsi itse. Kansa pääsi valitsemaan postikortein voittajan. Suomen edustajaksi valittiin rock-boogie-tyylinen Hengaillaan, jonka esitti Kirka.

Luxemburgin finaalin voitti hyvin samanhenkinen Ruotsin kappale Diggi-loo Diggi-ley. Suomi sijoittui mukavasti kymmenen joukkoon.

Vuonna 2016 Suomen 50. euroviisuedustajaksi valittiin Sandhja Uuden Musiikin Kilpailun finaalissa. Voittajakappale Sing It Away valittiin yleisöäänestyksen ja erikseen valittujen raatien antamien pisteiden perusteella.

Sandhja esiintyi toukokussa Tukholman Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa. Laulaja oli oman alkueränsä viidestoista, eikä finaalipaikkaa vuonna 2016 irronnut.

Vuonna 2006 kohuttiin jo ennen viisukarsintoja. Monsterihevibändi Lordi oli herättänyt median huomion epäeuroviisumaisella tyylillään. Mr. Lordin eli Tomi Putaansuun kirjoittama Hard Rock Hallelujah sai karsinnassa yli 67 000 ääntä ja näin Lordi lähti edustamaan Suomea Kreikan viisufinaaliin. Monsteribändi teki historiaa ja voitti Euroviisut uudella piste-ennätyksellä!

Kaikkien aikojen Euroviisut - RSO Nenäpäivän hyväksi