Hyppää pääsisältöön

Vaalirahamiesten kylpyläkaupat: käsikirjoitus

Vaalirahakohuissa ryvettynyt Nuorisosäätiö joutui jälleen viime kesänä viranomaistutkinnan kohteeksi. Tutkinnassa selvitetään onko julkisella tuella rikastunut säätiö käyttänyt varojaan väärin.
Viranomaiset kiinnostuivat säätiöstä Yleisradion tekemien paljastusten jälkeen.

Nuorisäätiön hankkeiden avulla on syntynyt jättivoittoja ulkopuolisille liikemiehille.
Samat tahot liittyvät kiinteästi säätiön johtokaksikon kylpyläbisneksiin.

Tämän tarinan päähenkilöinä ovat:

Perttu Nousiainen, Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja
Aki Haaro, Nuorisosäätiön asiamies
Ilari Hassinen, liikemies
Kari Hautanen, kauppaneuvos, Tarjoustalo-ketjun perustaja
Eero Lehti, Keravan kaupunginhallituksen puheenjohtaja
Mika Wilenius, lahtelainen liikemies, Salpausselän Rakentajien pääomistaja
Rauno Koitermaa, Nuorisosäätiön hallituksen jäsen
Antti Rantakangas, Lomayhtymän entinen puheenjohtaja ja
Arto Merisalo, konsultti.

Tänään MOT matkustaa tarinan alkulähteelle.

Vaalirahamiesten kylpyläkaupat

Nyt ollaan kaukana kaikesta. Runnin kylältä on matkaa lähimpään kaupunkiin – Iisalmeen – 25 kilometriä; Kuopioon ja Kajaaniin noin sata; Ouluun ja Joensuuhun yli 200 kilometriä; Helsinkiin lähes 500.

Täältä kuitenkin alkaa tarina, joka voi osaltaan selittää yleishyödylliseksi perustetun ja yhteiskunnan tuella kasvaneen Nuorisosäätiön viime vuosien liiketoimia.

Olemme Runnin kylpylässä, jonka juuret ulottuvat yli sadan vuoden taakse. Paikalla on ollut hotelli jo vuodesta 1904 lähtien. Kylpylän omisti vielä muutama vuosi sitten keskustalainen Lomayhtymä. Vuonna 1980 sinne rakennettiin uusi kylpylähotelli.

Lomayhtymä järjesti tuettuja lomia. Valtio antoi järjestölle avustusta, jonka turvin se tarjosi lomia maaseudun vähävaraisille. Vastaavia järjestöjä oli muillakin puolueilla. Järjestöt rakensivat omat lomakohteensa, jolloin ne saattoivat ostaa vähävaraisten lomaviikot itse itseltään valtion varoilla.

Valtion tukiehtoja kuitenkin vähitellen kiristettiin. Niinpä Lomayhtymä sai viimeisen parin miljoonan vuosiavustuksen Raha-automaattiyhdistykseltä vuonna 2011. Lomayhtymä ajautui talousvaikeuksiin ja alkoi etsiä ostajaa Runnin kylpylälle.

Lomayhtymän hallituksen puheenjohtajana toimi pitkään keskustan kansanedustaja ja puolueen entinen varapuheenjohtaja Antti Rantakangas.

Vuoden 2012 lopulla Rantakangas isännöi eduskunnassa Lomayhtymän hallituksen kokousta. Kokoukseen saatiin tieto Runnia koskevasta ostotarjouksesta. Sen toi Lomayhtymän hallituksen jäsen, keskustan entinen hallintopäällikkö ja Nuorisosäätiön asiamies Aki Haaro.

Antti Rantakangas:
"Perttu Nousiainen jätti oman yhtiönsä nimissä tarjouksen ja sehän oli tasearvoa matalampi tarjous ja hallituksessa sitä pohdittiin ja käsiteltiin useamman kerran ja käytiin myös keskustelua taustaomistajien kanssa ja sitten myöskin tilintarkastajien kanssa että mitä tasearvoa pienemmällä toteutettu kauppahinta sitten tarkoittaa tappion kirjaamista ja niin edelleen."

Tarjous meni läpi ja kahdessa kaupassa Runnin kylpylä myytiin Neola ja Greenport -nimisille yhtiöille. Neola osti ensin liiketoiminnan ja Greenport myöhemmin kiinteistön. Kiinteistökauppaan kuuluvat 26 hehtaaria maata sekä hotellirakennukset oli arvioitu noin miljoonan arvoiseksi. Ne myytiin 300 000 eurolla. Neolan omisti Perttu Nousiainen.

Juuri ennen kiinteistökauppoja keväällä 2013 Nousiaisesta tuli Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja eli Nuorisosäätiön toimitusjohtaja Aki Haaron esimies.

Kesken kiinteistökauppojen Nousiaisen kylpyläyhtiöiden toiseksi omistajaksi tuli Aki Haaro.

Lomayhtymän puolelta kauppakirjan allekirjoittivat puheenjohtaja Rantakangas ja Lomayhtymän toimitusjohtaja Rauno Koitermaa.

Taloudellisissa vaikeuksissa yhä rämpinyt Lomayhtymä myi muutakin omaisuuttaan. Yhtymä oli juuri ostanut Järvenpäässä sijaitsevan Rantapuisto-nimisen ravintolan. Sillekin ostaja löytyi omasta piiristä, sillä ravintola siirtyi Lomayhtymän toimitusjohtajan Rauno Koitermaan haltuun.

Ravintolakaupasta päätti Koitermaan työnantaja, eli Lomayhtymän hallitus. Siellä jäsenenä istui Aki Haaro. Aki Haaron työpaikalla, Nuorisosäätiössä, hänen työnantajansa oli säätiön hallitus, jossa puolestaan istui Koitermaa.

Rauno Koitermaa:
”Siinä vaiheessa minä sitten tiedustelin Lomayhtymän hallitukselta, että voisinko voisinko tuota mahdollisesti ostaa tämän itselleni ja ryhtyä yrittäjäksi ja siellä annettiin vihreää valoa alustavasti sitten sille.”

Koitermaan yhtiökumppaneiksi ravintolabisnekseen löytyivät tutut miehet.

Rauno Koitermaa:
”No, Aki ilmoitti, että hän voisi tulla siinä myöhemmin.. melkein alkuvaiheessa ennen kuin kauppoja oli tehty, vaan siinä suunnittelu- ja valmisteluvaiheessa ja tuota… että häntä kiinnostais osakkuus ja sitten muutama viikko sen jälkeen sitten Perttu ilmoitti myös, että tai Aki kysy että voisko Perttukin tulla mukaan.”

Lomayhtymän hallituksen puheenjohtaja Rantakankaan mukaan Haaro ei kertonut muulle hallitukselle olevansa Koitermaan tarjouksessa mukana.

Antti Rantakangas:
” Ne paperit mitä meille tuli niin oli tuota Koitermaa.”

MOT:
"Kerrottiinko teille edes suullisesti sitä, että hallituksen jäsen on ostamassa tätä, eli Aki Haaro on myös mukana."

Antti Rantakangas:
”En muista että se olisi ollut ennen kauppoja, että on varmaan sen jälkeen ollut esillä.”

Näin Haaro ja Nousiainen omistivat yhdessä enemmistön ravintolasta, johon Koitermaa siirtyi kun työt loppuivat Lomayhtymässä. Haaro työskenteli Nuorisosäätiössä Nousiaisen ja Koitermaan alaisuudessa. Koitermaa taas työskenteli ravintolassa, jonka enemmistön omistivat Haaro ja Nousiainen.

Runnin omistajien vaihtuminen ei auttanut kylpylän tilannetta, joka muuttui entistä huonommaksi. Asiakkaita ei käynyt, laskut jäivät maksamatta. Kesällä 2014 verottaja hakikin yhtiötä konkurssiin yli 100 000 euron maksamattomien verovelkojen vuoksi. Lehtitietojen mukaan myös eläkemaksuja oli maksamatta - yli 170 000 euroa.

Verottajan ja eläkeyhtiön ohella rahojaan odotti myös Lomayhtymä, jolle Haaro ja Nousiainen eivät olleet maksaneet sovittua kauppasummaa.

Lomayhtymän hallitus vaihtui. Lähteä saivat muun muassa puheenjohtaja Rantakangas ja jäsen Aki Haaro.

Antti Rantakangas:
”Varmasti käyntiinlähtöongelmia on ollut, mutta se oli selvä, että kauppakirja oli niin, että sitten tulee omistusoikeus kun on maksettu viimeistä euroa myöden.”

Konkurssiuhan alla Haaro ja Nousiainen maksoivat rästejä Lomayhtymälle, verottajalle ja eläkeyhtiölle, jolloin verottaja perui konkurssihakemuksen.

Runnin liiketoiminnan tuotoista nämä rahat eivät tulleet, sillä kylpylä teki vuonna 2014 lähes 900 000 euron tappiot.

Samaan aikaan Haaron ja Nousiaisen käytännössä maksukyvytön yhtiö kaiken lisäksi tilasi kylpylään puolentoista miljoonan euron remontin lahtelaiselta Salpausselän Rakentajat -yhtiöltä. Rahat eivät kuitenkaan riittäneet velkojen maksuun.

Haaro ja Nousiainen halusivat päästä eroon kylpylästään, mutta se edellytti konkurssikypsien yritysten kunnostamista. Tarvittiin ulkopuolista lainarahaa. Kauppakirjoista käy ilmi, että lainaa löytyi GF Money-yhtiöstä. Mikä lainanantajaa kiinnosti Runnissa?

GF Moneyn johto kieltäytyi haastattelusta, mutta otti meidät vastaan pääkonttorin aulassa.

Yhtiön pääomistaja Kari Keskitalo muistelee, että Haaro ja Nousiainen hakivat 750.000 lainansa yhtiön verkkosivujen lomakkeella.

GF Moneyn ja Haaron ja Nousiaisen polut kohtasivat pari vuotta myöhemmin, paikkana Espoon Suurpelto. GF Money oli hankkinut Suurpellossa omistukseensa laajat tonttialueet. Kauppahinta oli noin 10 miljoonaa euroa.

Tonteille rakentajaksi ilmaantui Nuorisosäätiö. GF Money myi tontit edelleen - kolmen miljoonan euron voitolla.

Haaro ja Nousiainen eivät kommentoi sitä, millä rahalla kylpylä maksoi velkansa GF Moneylle.

Kylpylästä irtipääsemiseen kaksikon avuksi tuli monissa liemissä keitetty konsultti.

Perttu Nousiainen kertoi vaalirahavaltakuntaa aikoinaan pyörittäneelle ja siihen liittyvistä konkurssirikoksista vankilatuomionkin saaneelle Arto Merisalolle etsivänsä Runnin kylpylälle ostajaa.

Pian löytyi sopiva ostaja, kiinteistökehittäjä Ilari Hassinen. Hassinen on Merisalon läheinen ja pitkäaikainen liiketuttava.

Runnin kylpylän maat ja rakennukset siirtyivät Ilari Hassisen omistukseen. Kaupan hinta oli yksi euro. Syntyi Spa Hotel Runni.

Kaupassa kuitenkin sovittiin lisäksi, että Haaron ja Nousiaisen sopimat puolentoista miljoonan euron vastuut Salpausselän Rakentajille siirtyivät Hassisen kannettaviksi.

Hassinen osti myös Runnin liiketoiminnan, ja kertoi maksaneensa osan Haaron ja Nousiaisen yritysten veloista.

Tämä kauppa ei kuitenkaan pelastanut Haaron ja Nousiaisen yhtiötä, jonka tilinpäätös vuodelta 2015 näyttää yhä miljoonavelkoja.

Ilari Hassisen otettua Runnin haltuunsa Salpausselän Rakentajat tekivät Runnissa vielä perusteellisemmat remontit. Urakka nousi miljooniin euroihin - rohkea investointi kylpylään, joka ei tuottanut voittoa edes vanhoina hyvinä aikoina kun asiakkaiden lomailu kustannettiin valtion varoilla.

Viime vuoden lokakuussa Runnissa kuitenkin juhlittiin avajaisia. Illan juontajana oli Merisalon vanha vaaliraha-kumppani Tapani Yli-Saunamäki ja juhlapuhujana keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen.

Radio Sandels 2.10.2015
Toimittaja:
"Eikö se ole aika sanotaan vastavirtaan menoa, että tällaiseen maaseutupitäjään kuin Iisalmi tai Kiuruvesi - Runni nyt on Iisalmen puolella - tehdään tällainen jätti-investointi?"

Paavo Väyrynen:
"Kyllähän se rohkea teko on, mutta täällä on nämä pitkät perinteet ja kun on korkeatasoiset palvelut ja hyvä ympäristö… Autoillahan nyt liikutaan, joten en minä näe mitään estettä sille, etteikö Runnin kylpylä voisi hyvin menestyä."

Juhlat saavat myös erittäin arvovaltaisen viestin kun kauppaneuvos ja kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehti tuo juhlaan tasavallan presidentin tervehdyksen.

Tasavallan presidentin kanslian perusteli MOT:lle tervehdyksen lähettämistä sillä, että ”Runni on historiassaan onnistunut kokoamaan yhteen merkittävän määrän suomalaisia vieraita ja suomalaista kulttuuriperintöä poliitikoista taiteilijoihin, sotaveteraaneja unohtamatta”.

Presidentin kansliasta myös vahvistettiin, että presidentti lähetti tervehdyksensä Arto Merisalon pyynnöstä.

Onnitteluja sataa kylpylän taustavaikuttajalle.

Radio Sandels 2.10.2016
Toimittaja:
"Arto Merisalo oikein hyvää iltaa!"

Arto Merisalo:
"Hyvää iltaa! Hyvää iltaa!"

Toimittaja:
"Sinulle on sadellut tänä iltana aika paljon kehuja, eli olet ollut täällä taustalla ilmeisen vahvasti mukana…"

Arto Merisalo:
"...Tätä kautta tavallaan niin, kun tuli tilanne, että oli mahdollisuus ottaa koppi kuviosta, että Perttu Nousiainen sanoi, että hän voisi luopua tästä, kun tämä tuli vähän niin kuin tuli ajopuuna hänelle, niin otin kopin asiasta."

Sandels/ Merisalo 04’45’’ Me kuulimme tasavallan presidentin tervehdyksen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tervehdyksen toi kansanedustaja Eero Lehti. Presidentin tervehdyskin kertoo sen, että tätä paikkaa arvostetaan. Ei tasavallan presidentti lähetä tervehdyksiä jokaiseen tupaan ja jokaisen mökin avajaisiin…

Tämän vuoden kesäkuussa Runnin kylpylän toiminnasta saatiin innostumaan kuitenkin uudet rahoittajat.

Radio Sandels 2.10.2015
Toimittaja:
"Meillä on studiovieraana täällä Spa Hotel Runnin toimitusjohtaja Ilari Hassinen."

Ilarti Hassinen:
"Kiitoksia."

Toimittaja:
"Tämän päivän uutinen koskee Runnin omistusta. Sinä Ilari Hassinen olet myynyt osan yhtiöstä uusille osakkaille, eli kauppaneuvos Eero Lehdelle ja kauppaneuvos Kari Hautaselle ja talousneuvos Arja Hautasen perheen sijoitusyhtiölle. Onnittelut."

Ilari Hassinen:
"Joo. Kyllä nyt voi onnitella. Ihan voi onnitella teitäkin Radio Sandels, koska olette tärkeä yhteistyökumppani Runnilla. Ja ihan koko seutukuntaa. Se on upee asia, että tollaset arvostetut henkilöt ja liike-elämän vaikuttajat uskoo Ylä-Savoon ja lähtee ihan niinku pistää itsensä likoon ja lähtee mukaan toimintaan.
Mä sanoisin, että onneks olkoon meille kaikille. Tää on tosi hieno uutinen."

Runnin kylpylän hallitsijoiksi tulevat mediakaupoissa rikastunut Eero Lehti ja Tarjoustalo-ketjunsa myynyt Kari Hautanen perheyhtiöineen. Ne ostavat yhteensä 80 prosenttia osakkeista.

Kylpylän uusia omistajia, Salpausselän rakentajia ja Nuorisosäätiötä yhdistävät ympäri Suomea tehdyt kiinteistökaupat, joissa konsulttia on ollut Arto Merisalo.

Tavoittelemme Runnin uusia omistajia. Kauppaneuvos Kari Hautanen ei vastaa soittopyyntöihimme. Hautanen kertoo sähköpostitse, että hän ei tunne lainkaan Haaroa tai Nousiaista.

Menemme Hautasen johtaman Suomen Kauppayhtiöiden osoitteeseen Hyvinkäälle. Yhtiön toimisto sijaitsee kaupparekisterin mukaan tämän uuden kerrostalon kattokerroksessa. Meille kerrotaan, että Hautanen ei ole paikalla.

Nyt Hautanen kuitenkin vastaa puhelimeen ja valaisee bisnessuhteita Runnin kylpylän ympärillä oleviin toimijoihin.

Hautanen osti aikoinaan Lahdessa tontin Salpausselän Rakentajilta vajaalla neljällä miljoonalla eurolla. Kauppa purkautui ja Salpausselän Rakentajat myi tämän
Koneharjunkadulla sijaitsevan tontin eläkeyhtiö Eteralle lähes 400 000 euroa korkeammalla hinnalla. Kauppakirjassa koko summa sovittiin kuitenkin maksettavaksi Hautasen yhtiölle.

Kari Hautanen (puhelimessa):
”Kari Hautanen: Kumpikin kauppa oli, kauppahinta, jolla myytiin se tontti eteenpäin, niin, tai se oikeastaan purettiin, mutta me saimme siitä korkotuotot siitä välistä. Eihän lainaa kukaan anna ilman korkoa.”

MOT:
"Voiko kysyä, että kuinka paljon korkoa?"

Kari Hautanen:
”No, kaikki tämmöiset asiat ei kuulu tähän. Se nyt oli, toi lyhytaikainen laina, niin siinä oli, korkotuotto oli meidän yhdessä sopima, joka kelpasi molemmille.”

MOT:n hankkimien kauppakirjojen mukaan tämä korko oli varsin hyvä – yli 10 prosenttia. Selvästi enemmän kuin kauppakirjassa sovittu.

Lukija:
“Kaupan purkautuessa Myyjä palauttaa kauppahinnan sekä 6,5 %:n vuotuisen koron Ostajalle ja Tontin omistusoikeus palautuu Myyjälle.”

Haastattelun jälkeen Hautanen halusi täsmentää, että tontin hinnan nousu johtui rakennusoikeuden lisääntymisestä.

Hautasen mukaan tämä myyntivoitto meni Salpausselän Rakentajille ja hänen yhtiönsä sai ainoastaan sovitun koron.

Kauppakirjoista kuitenkin ilmenee, että Salpausselän Rakentajille kuuluva voitto oli määrätty maksettavaksi kokonaisuudessaan Kari Hautasen yhtiölle. Kauppakirjojen perusteella siis näyttää siltä, että Mika Wileniuksen rakennusyhtiö lahjoitti Hautasen yhtiölle lähes 400 000 euroa.

Kauppojen jälkeen Hautasesta tuli Runnin kylpylän omistaja 40 prosentin osuudella.

MOT:
"Kuka teille sitten tämän tarjouksen esitti, tarjosi tätä 40 prosenttia?"

Kari Hautanen:
"Kuka sen esitti? Siinä oli, Eero Lehden kanssa keskusteltiin ja kyllä siinä keskusteltiin näiden, tämä Mika Wilenius."

MOT:
"Mika Wilenius. Mistä te hänet tunnette?"

Kari Hautanen:
"Joo, Mika Wilenius oli myöskin, kyllä. Sitten tämä, tämä, tämä, joka nykyäänkin on, pyörittää tätä 20 prosentin osuudella."

MOT:
"Ilari Hassinen?"

Kari Hautanen:
"Ilari Hassinen, niin."

MOT:
"Arto Merisalo ilmeisesti ollut konsulttina?"

Kari Hautanen:
"No hän on ollut konsulttina, kyllä."

Merisalo on ollut Wileniuksen yhtiön konsulttina myös monissa kiinteistökaupoissa.

MOT:
"Oliko Arto Merisalo konsulttina myös niissä Lahden Koneharjun kaupoissa?"

Kari Hautanen:
"No kyllä minä hänet tunnen hyvinkin pitkältä ajalta, että… Hehän tuntevat toisensa kyllä, tämä Wilenius ja Merisalo, ja kyllä minäkin hänet tunnen, olemme tekemisissä."

MOT:
"Joo. Miten Nuorisosäätiö löytyi siihen tontille niin kuin loppukäyttäjäksi?"

Kari Hautanen:
"Onko siellä Nuorisosäätiö? En mä edes tiedä."

MOT:
"Suomen Kauppayhtiön ja Salpausselän Rakentajien välisessä kauppakirjassa on näin kirjoitettu."

Kari Hautanen:
"Kauppakirjassa Nuorisosäätiö? Ei siinä Nuorisosäätiö ole. Se on Etera."

Lukija:
“Todettakoon että tontin rakentamisesta on Salpausselän Rakentajat Oy:llä kirjallinen sopimus nuorisosäätiön kanssa ja minkä sopimuksen rakentamisen nuorisosäätiön hallitus on hyväksynyt.”

Runnin kylpylän toinen uusi omistaja Eero Lehti omistaa myös vanhan poliisitalon ja siihen kuuluvan pysäköintitalon Keravan keskustassa. Keravan kaupunki – jonka hallituksen puheenjohtaja Lehti on - on määrännyt pysäköintitalon käyttökieltoon ja velvoittanut Lehden korjaamaan romahtamisvaarassa olevan rakennuksen sakon uhalla.

Apuun tuli Mika Wileniuksen Salpausselän Rakentajat, joka kiinnostui Lehden tontista ja myös viereisellä tontilla olevasta vanhasta kaupungintalosta.

Pia Lohikoski:
”Ett sehän tuli silleen että lehdestä luettiin paikallislehdestä se uutinen päivää ennen eduskuntavaaleja että meillä on tällainen suuri nytkähdys näissä kaupunginkeskustan kehittämisasioissa tapahtunut tällaisen kaupan esisopimuksen myötä koskien tota kaupungintalon naapuritonttia.”

Lehdessä kerrottiin, että Eero Lehti on tehnyt esisopimuksen poliisitalon myymisestä, mutta Salpausselän Rakentajat haluaa ostaa myös naapuritontin, eli Keravan vanhan kaupungintalon, joka on kaupungin omistama.

Keravan kaupunginhallitus hyväksyi Salpausselän Rakentajien tarjouksen. Puheenjohtaja Lehti jääväsi itsensä päätöksenteosta. Hänen sijaisenaan toimi kokoomuksen Keravan valtuustoryhmän neljäs varavaltuutettu. Pia Lohikoski jätti eriävän mielipiteen.

Pia Lohikoski:
"Meillä ei ollut etukäteen lähetettyä esitystä siitä mitä me olemme päättämässä. Mä koin siinä kohtaa, että siinä on kaupungintaloa myydään liian halvalla ensinnäkin. Että tappiollisesti. Ja sitten toiseksi niin myöskin sitten liian suurta rakennusoikeutta sitten tälle ostajapuolelle olis tullut siinä.”
”Alunperin jossain vaiheessa puhuttiin siis tämmöistä niin kuin taustatietoa että siihen saattais olla tulossa esim. nuorisoasuntoja ja silloin arveltiin, että nuorilla ei tämmöisellä tontilla välttämättä hirveesti jos siihen tulee nuorisoasuntoja.”

Kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen kaupunki tiedotti, että tontille rakennettaisiin nuorisoasuntoja. Perttu Nousiaisen mukaan Eero Lehti olikin tarjonnut tonttiaan Nuorisosäätiölle.

MOT:
"Onko Nuorisosäätiö ollut esillä rakennuttajana?"

Pia Lohikoski:
"No on se yhtenä nimenä pyörinyt mukana kyllä."

Salpausselän Rakentajien ja Eero Lehden tekemää esisopimusta ei ole julkistettu. Siten Keravan kaupunginhallitus on tekemässä tontistaan kauppoja tietämättä, mitä kaupunginhallituksen puheenjohtaja naapuritontista tienaa.

Kauppahintaan vaikuttaa olennaisesti se kuinka paljon rakennusoikeutta kaupunki kaavoittaa tonteille.

Pia Lohikoski:
“Mut aika paljon sit on kysytty sitä, että miten tässä sekottuu nyt sitten yksityinen bisnes ja politiikka keskenään ja kenen etujen mukaisia päätöksiä meidän kuuluu kaupunginhallituksessa tehdä.”

Eero Lehti kieltäytyi haastattelusta.

Palataan Nuorisosäätiön hallituksen jäseneen Rauno Koitermaahan, joka työskentelee kolmikon omistamassa nimensä Huiliksi muuttaneessa ravintolassa Järvenpäässä.

Koitermaa sanoo, että hänellä ei ole ollut mitään tietoa siitä, että Nuorisosäätiön rakennuskohteissa syntyy suuria voittoja Haaron ja Nousiaisen kylpylän yhteistyökumppaneille. Koitermaa siis istuu Nuorisosäätiön hallituksessa.

Rauno Koitermaa:
"Ei. Ei missään nimessä."

MOT:
"Miten rakennuttamispäätökset Nuorisosäätiön hallituksessa käsitellään?"

Rauno Koitermaa:
"Ne tulee yleensä esityksenä sinne ja niistä sitten tehdään päätös. Valmistelluina esityksinä."

MOT:
"Onko tuota noin sinuun yritetty vaikuttaa.. onko Aki Haaro tai Perttu Nousiainen pyrkineet vaikuttamaan toimintaasi Nuorisosäätiön hallituksessa?"

Rauno Koitermaa:
"Ei ole että kyllä se on ihan omana itsenäni tietysti esiintynyt ja puhunut että ei ole Aki eikä Perttu pyrkinyt vaikuttamaan eikä myöskään kukaan ulkopuolinenkaan minun päätöksiini eikä ole pyydetty palveluksia tai mitään vastaavaa, että ei.. ei sillä tavalla että.. Meidän suhde on tämän liiketoiminnan kautta ollut tässä Huilissa."

Lokakuisena iltana Nuorisosäätiö juhlii Linnanmäellä 55-vuotista historiaansa. Huvipuiston kaikki laitteet ovat vapaasti käytettävissä 12 euron pääsylippua vastaan. Ravintolan toisessa kerroksessa juhlii säätiön johto kutsuvieraiden kanssa.

Säätion asiamies Aki Haaro ja puheenjohtaja Perttu Nousiainen eivät ole vastanneet soittopyyntöihin eikä heitä ole tavoitettu työpaikoiltaan. Täällä heillä olisi vielä kerran tilaisuus kertoa oma näkemyksensä asioista.

Linnanmäen vartijat ilmoittavat Ylen läsnäolosta säätiön johdolle. Säätiön työntekijät valvovat toiseen kerrokseen vieviä portaita. Lähetämme heidän välityksellään Haarolle ja Nousiaiselle tapaamispyynnöt.

Näemme sekä Aki Haaron että Perttu Nousiaisen ainoastaan vilaukselta. Tapaamiseen he eivät suostu. Lopulta miehet poistuvat takaovien kautta minne meillä ei ole lupa mennä.

Palaamme Runnin kylpylään selvittämään asioita toimitusjohtaja Ilari Hassisen kanssa. Hassinen kuitenkin ilmoittaa, että ei osallistu ohjelmaan, jonka hän katsoo vahingoittavan johtamaansa kylpylää.

Sitten Lahteen tapaamaan Runnin kylpylän saneeraajan ja Keravan tonttien ostajan, Salpausselän Rakentajien edustajia. Pääomistaja Mika Wileniusta emme näe. Yhtiön toimitusjohtaja Tapani Pöyry ja tuore rahoitusjohtaja Arto Kukkonen suostuvat kuuntelemaan Ylen kysymyksiä neuvotteluhuoneessa. Keskusteluja ei saa kuvata.

Salpausselän Rakentajien konttorilla käyntimme jälkeen saamme heti seuraavana päivänä kutsun kolme tuntia kestävään taustatapaamiseen yhtiön johdon kanssa. Pöyryn ja Kukkosen ohella mukana ovat yrityksen pääomistaja Mika Wilenius sekä hänen yhtiökumppaninsa Jorma Tamminen. Haastatteluja ei edelleenkään anneta.

Runnin lähteen ympärille kertynyttä väkeä yhdistää kylpyläperinteen arvostuksen lisäksi myös Arto Merisalo.

Arto Merisalo keräsi Eero Lehden kanssa rahaa Niinistön vuoden 2006 presidentinvaalikampanjaan. Kampanjan suurimpia lahjoittajia oli Kari Hautanen.

Merisalo järjesti viime kesänä vaikuttajaristeilyn, jolle Lehti osallistui. Ristelyn maksoi Mika Wilenius.

Merisalo, Wilenius ja Nousiainen matkustivat yhdessä Euroopassa toissa kesänä.

Samana kesänä Lehti, Nousiainen ja Haaro olivat Wileniuksen yhtiön kutsumina Petroskoissa toissa kesänä. Ilari Hassinen on Merisalon pitkäaikainen yhtiökumppani ja perhetuttu.

Merisalo on myös toiminut konsulttina Lehden ja Hautasen kiinteistökaupoissa Keravalla ja Lahdessa. Ilari Hassinen on Merisalon pitkäaikainen liikekumppani.

Antti Rantakangas:
”No uskon, että kyseessä on hyvin vakavarainen omistajataho, eli silloin siellä voi olla kärsivällistä pääomaa sisällä ja he varmasti pystyvät hankkimaan parhaan mahdollisen asiantuntemuksen. Toivotan menestystä ja tuntien kollegan menestystä varmasti tulee.”

Jarno Liski
Twitter: @jliski