Hyppää pääsisältöön

Yksin kiekkoperheen arkea pyörittänyt Piritta Hagman: Olen vähitellen oppinut pyytämään apua

Piritta Hagman ja lapset
Piritta Hagman ja lapset Marja Hintikka Live

Fysioterapeutti, doula ja äiti Piritta Hagman jos kuka tietää, millaista reissulesken elämä on. Mies Niklas Hagman on pelannut ammatikseen jääkiekkoa Yhdysvalloissa, Kanadassa, Venäjällä ja Suomessa. Perheen kaikki lapset ovat syntyneet eri kaupungeissa ja kerran isä oli poissa niin kauan, että vauva ryhtyi vierastamaan isäänsä. Jatkuva muuttaminen on saanut Piritta Hagmanin myös suojaamaan itseänsä uusilta ystäviltä – lähtö tuntuu muuten liian pahalta. Hagman on Marja Hintikka Liven vieraana TV2:ssa maanantaina 31.10. klo 21. Aiheena on vanhempien kokema yksinäisyys.

Nimi: Piritta Hagman

Perhetilanne: Kahden kaupungin taktiikalla. Minä ja lapset asumme Helsingissä ja Niklas Oulussa. Kolme lasta: 9-vuotias Lukas, 7-vuotias Lila ja 4-vuotias Eliana. Kaksi koiraa.

Vanhempana olen… Äiti, en ystävä. Halaan, pussaan ja sanon rakastavani joka päivä. Puhun asioista ja haluan pitää keskusteluyhteyden auki aina.

Tärkein kasvatusperiaatteeni on… Että pidän aina sanani enkä uhkaa millään, mitä en voi pitää.

Eniten minua on vanhemmuudessa yllättänyt... Kuinka kiinni olen lapsissa sekä psyykkisesti että fyysisesti. Kuinka paljon voin rakastaa heitä ja kuinka olisin valmis tekemään heidän puolestaan (melkein) mitä vain heidän parhaakseen. Mutta samaan aikaan olen ollut järkyttynyt kuinka vähän välillä olen saanut olla ihan itsekseni ja kuinka vähän saan ajoittain unta. Ja kuinka paljon se vaikuttaa omaan jaksamiseeni.

Kun on oikein kiire, luovun ensimmäisenä… Omasta ajastani (tosi huono juttu).

Menetän hermoni kun… Olen väsynyt ja nälkäinen.

En koskaan uskonut sanovani lapselleni ääneen… Samoja fraaseja mitä oma äitini on aikoinaan käyttänyt. Mutta sieltä ne vaan yksitellen tulevat… 

Silloin kun lapset eivät näe... Tai paremminkin kuule, myönnän kiroilevani. Heidän läsnäollessaan sensuroin kielenkäyttöäni.

Kun saan lapset illalla nukkumaan... Syön rauhassa ja otan lasin viiniä aina silloin kun se on mahdollista.

Ärsyttävintä lapsissa on… Tällä hetkellä jatkuva apuni pyytäminen. "Äiti, äiti, äiti" kuuluu noin miljoona kertaa päivässä ja mitä pienemmistäkin asioista. Esim. vanhin lapseni saattaa seisoa itse keittiössä ja huutelee minulle toiseen huoneeseen haluavansa vettä.

Hauskinta lasten kanssa on… Ihan arjen komiikka. Lasten jutut ovat välillä niin ihanan rehellisiä ja osuvia.

Vanhemmuudessa minua pelottaa eniten…. Ajatus, että lapsille sattuisi jotain todella pahaa. Kolhuista ja mustelmista en huolehdi, ne kuuluvat elämään, mutta heidän menettämisensä on pahinta mitä voisin kuvitella.

Lisää ohjelmasta

Jenny Lehtinen ja puhekupla: Kestä vaippavertailut nyt, myöhemmin seuraa kiitos!
Jenny Lehtinen ja puhekupla: Kestä vaippavertailut nyt, myöhemmin seuraa kiitos! Kuva: Jussi Nahkuri / Hans Weckman jenny lehtinen
Mustat kengät aidalla.
Mustat kengät aidalla. Kuva: Freeimages marja hintikka live
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.