Hyppää pääsisältöön

Eurooppa ulottuu taas maapallon toiselle puolelle – Australia jälleen mukaan Euroviisuihin

Euroviisut osoittaa jälleen maantieteellisen joustavuutensa. Australia ei ole ainoa Euroopan ulkopuolinen maa, joka on kelpuutettu mukaan.

Dami Im Tukholman Euroviisuissa. // Kuva: EBU / Andres Putting

Maantiede sikseen – Australia on jälleen tulossa mukaan Euroviisuihin!

Näin siitä huolimatta, että Australia sijaitsee suunnilleen toisella puolella maapalloa kuin Eurooppa.

Tämä on kolmas kerta, kun kenguruista ja koaloista tunnettu valtio pääsee mukaan Euroviisuihin. Tähän mennessä Australia on menestynyt kilpailussa erinomaisesti: ensimmäisellä kerralla se sijoittui viidenneksi, ja keväällä Tukholman viisuissa Australian edustaja Dami Im pääsi toiseksi kappaleellaan Sound of Silence.

Se saattaa vähän ihmetyttää, että Australian Euroviisu-osallistumisen piti alun perin olla ainutlaatuinen yhden kerran erikoistapaus. Vuonna 2015 vietettiin Euroviisujen 60-vuotisjuhlaa, ja kovana viisufanimaana tunnettu Australia päätettiin kutsua yhden kerran mukaan.

Mutta kun antaa pikkusormen, se vie koko käden: nyt maa on tulossa mukaan jo kolmannen kerran.

Monia on ihmetyttänyt, millä ihmeen logiikalla Australia muka kuuluu Eurooppaan; Euroviisuthan on alun perin ollut nimenomaan eurooppalainen laulukilpailu. Toisaalta laulukilpailuun on kelpuutettu aiemmin esimerkiksi Marokko, joka sijaitsee Afrikassa. Lähi-idässä sijaitseva Israel kuuluu myös kilpailun vakio-osallistujiin.

Muutenkaan Euroviisuissa ei ole niuhotettu siitä, mikä valtio kuuluu maantieteelliseen Eurooppaan ja mikä ei. Esimerkiksi Turkki sijaitsee suurimmaksi osaksi Aasiassa mutta on silti menestynyt viisumaa. Myös Azerbaidžan ja Georgia sijaitsevat Euroopan ja Aasian rajalla.

Lue myös:

Haluatko biisillesi 100 miljoonaa kuulijaa? UMK-haku alkaa syksyllä

Tanskan moka oli viedä Ukrainan voiton Euroviisuissa – raadin puheenjohtaja luki pisteet väärin

Virittäydy viisutunnelmaan tämän dokumentin avulla: Krista Siegfrids päästää kamerat kulisseihin

”Rahakirstu täynnä rakkautta” – Kokosimme Euroviisu-sanoitusten 11 parasta sitaattia