Hyppää pääsisältöön

Jenny Lehtinen: Koko kylä kasvattaa vasta teiniä

Jenny Lehtinen ja puhekupla: Kestä vaippavertailut nyt, myöhemmin seuraa kiitos!
Jenny Lehtinen ja puhekupla: Kestä vaippavertailut nyt, myöhemmin seuraa kiitos! Kuva: Jussi Nahkuri / Hans Weckman jenny lehtinen

Ei se aina helppoa ollut. Pukea kolme pientä karkailevaa ja kirkuvaa nappulaa hiki päässä ja lähteä sosiaalistamaan lapsia läheiseen avoimeen päiväkotiin. Pakata mukaan kaiken muun tarvittavan rekvisiitan lisäksi eväät ja kiiruhtaa takaisin kotiin nälästä kiukkuisten lasten kanssa. Toivoa, ettei vauva vaan ehtisi matkalla nukahtaa, jotta koko päivärytmi ei menisi taas persiilleen.

Omaa mukavuutta tärkeämpää oli kuitenkin selvittää, löytyisikö omalta asuinalueelta kivoja kavereita lapselle, olisiko joku jopa tulossa kenties samaan päiväkotiinkin myöhemmin? Auttaa lapsia luomaan varhaisia ystävyyssuhteita.

Asiassa oli kuitenkin toinen, vielä huomattavasti tärkeämpi puoli. Äiti. Tuo sosiaalinen eläin, joka oli kokenut todennäköisesti yhden elämänsä suurimman sosiaalisen mullistuksen saatuaan lapsia ja jäätyään näiden kanssa kotiin.

“En varmana mene mihinkään mamma-kerhoihin keskustelemaan kakan koostumuksista ja jostain saa***an ensisoseista!” on lausahdus, jonka itsekin olen aika monelta äidiltä kuullut.

En varmana mene mihinkään mamma-kerhoihin keskustelemaan kakan koostumuksista!

Ja kyllä, ymmärrän.

Myös minulla meni välillä yli ja kovaa äitiyden alun epävarmuuteen liittyvät suorituspaineet kaikissa ilmenemismuodoissaan.

On sitä tullut itsekin joskus hyvin ponnekkaasti korostettua meidän pilttien syöneen jotain aivan muuta kuin pilttiä - eli niitä äiteen itse soseuttamia ja jääpalarasioihin valmiisiin annoksiin pakastamia luomumössöjä. Toisaalta vierestä on tullut seurattua, kun äiti jahtaa tissit paljaana taaperoaan, jota sillä hetkellä kiinnosti huomattavasti enemmän pikkuautoilla leikkiminen kuin läheinen hetki äidin kanssa.

Välillä se oli suoraan sanottuna raskasta. Kun ihmisiä ei yhdistä mikään muu kuin suunnilleen samaan aikaan tapahtunut coitus ja siitä seurannut pienen nyytin saapuminen maailmaan, on yhteisten mielenkiinnon kohteiden löytäminen välillä hankalaa. Siksi puheenaiheet usein kääntyvätkin nimenomaan siihen, mikä yhdistää: äitiys ja lapset.

Kuitenkin noissa hetkissä, huonosti nukutuista öistä valittelussa ja puolikiusallisissa leikkitreffeissä, on mahdollisuus syntyä juuri sitä, mitä me nykypäivänä niin kaipaamme: yhteisöllisyyttä.

Niinä hetkinä on mahdollista tutustua toiseen omalla alueella asuvaan perheeseen, heidän lapsiinsa.

Niinä hetkinä on mahdollista tutustua toiseen omalla alueella asuvaan perheeseen, heidän lapsiinsa. Tuntea ja tietää keistä on kysymys. Saada tuntuma siihen, mitä perheelle kuuluu. Millaisia lapset ovat luonteeltaan: kuka on se hiljainen huolehtija, jolle on välillä hyvä antaa vähän tsemppausta ja kannustusta rikkoa rajojaan, kuka puolestaan kuin Kissankulman Eemeli, joka keksii kaikki metkut.

Nuo hetket, kun lapset ovat pieniä ja vanhemmilla on mahdollisuus luoda läheisiä suhteita oman alueensa muihin lapsiperheisiin ovat kullanarvoista aikaa, jonka arvon tajuaa vasta jälkikäteen.

On nimittäin niin, että teini-ikäisen äidillä ei ole mitään paikkaa, minne mennä tutustumaan oman alueen teiniperheisiin.

Teini-ikäisen äidillä ei ole mitään paikkaa, minne mennä tutustumaan oman alueen teiniperheisiin.

Toki vanhempia kerran vuodessa näkee koulun vanhempainilloissa, mutta niitä lapsia ei sitten niinkään. Ja teini-iässä, jos koskaan, koko kylän pitäisi lapsia kasvattaa. Mutta miten se tehdään, jos ei ole hajuakaan siitä, kenen lapsesta on kyse ja millainen lapsen luonne, historia ja perhe on?

Vaikka kuinka itseänikin kyrsi lasten ollessa pieniä se iänikuinen sanonta “pieni lapsi, pienet murheet, iso lapsi, isot murheet”, näin teini-ikäisen äitinä tajuaa sen olevan täysin totta.

Minut on jo isolta osin syrjäyttänyt lapseni elämästä hänen oma sosiaalinen elämänsä. Jokainen ylimääräinen aikuinen ihminen, jolla on edes jonkinlainen side meidän perheeseemme ja lapseeni, on todella tervetullut. Nyt niitetään sitä viljaa, mitä yli 10 vuotta sitten kylvettiin.

Kun tuttu äiti kertoo nähneensä lapseni illalla kävelemässä käsi kädessä tytön kanssa - asia, josta minulla äitinä ei ollut hajuakaan - selitti se paljon viimeaikaisia tapahtumia kotona. Samoin se, kun toinen tuttu vanhempi kertoi koulussa olleista ongelmia, joista oma lapseni ei ollut puhunut halaistua sanaa.

Vanhempien yhteistyössä on voimaa. Ja sen pohja, luottamus ja yhteys luodaan siellä hiekkalaatikon reunalla vaipoista puhumalla.

Kestä se, ja sinulla on myöhemmin vahva tuki, kun keskustelun aiheena onkin, millaisia huumeita oman kylän nuorten keskuudessa liikkuu.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

  • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

    Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

    Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

  • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

    Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

    Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

  • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

    Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

    Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

  • Kestävyysliikunta lihottaa?!

    Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

    Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

  • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

    Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

    Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

  • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

    Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

    Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

  • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

    Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

    Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

  • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

    Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

    Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.