Hyppää pääsisältöön

Kuvaa omia 360° kuvia ja videoita

360-kuvaamisen kokeilua älypuhelimella
360-kuvaamisen kokeilua älypuhelimella Kuva: Yle/Leo Kosola oppiminen

360-asteisia panoraamakuvia voi ottaa tavallisella älypuhelimella. Testasimme, miten helppoa 360-valokuvan ottaminen on ja miten omat kuvat saa lisättyä Googlen Street View -kartalle. Lopussa myös vinkkejä 360-kameroista.

1. Lataa sovelluskaupasta Googlen Katunäkymä-sovellus.

Sovelluksesta löytyy rinnan Googlen kuvaamat kadut ja käyttäjien ottamia kuvia. Panoraamoja voi katsella "virtuaalisesti" lasien läpi esimerkiksi Google Carboard -pahvikotelolla, sillä näkymän voi vaihtaa virtuaalilaseille tarkoitetuksi stereokuvaksi, jossa kuva näkyy kahtena, molemmille silmille.

(2. Tee käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään, jos haluat julkaista kuvasi kartalla.)

3. Aloita kuvaaminen oikean alakulman oranssista kameranapista

Kun GPS on paikantanut sijainnin, klikataan kameranappia. Mikäli panoraamakuvien ottaminen on tuttua, kuvaamisessa ei teknisessä mielessä ole mitään ihmeellistä. Laukaisinta painetaan vain kerran, minkä jälkeen sovellus hoitaa kuvaamisen.

Laukaisunapin painamisen jälkeen kuvaaminen aloitetaan kohdistamalla kamera näyttöön ilmestyvään oranssiin pisteeseen. Sen jälkeen käännetään kameraa johonkin suuntaan, ja seuraava kohdennettava piste ilmestyy ruutuun. Sama toistetaan, kunnes koko ympäröivä maisema on kuvattu.

Yllättävää oli, miten sutjakasti prosessi sujui ja miten yhtenäisen maiseman kuvat muodostavat.

Jos panoraamakuvaaminen on sinulle uutta, tällä videolla perusohjeet.

Kuvaaminen on helppoa, jos vain riittää kärsivällisyyttä käännellä kameraa joka puolelle. Panoraaman edistymisen näkee ruudulla, ja julkaisunappi muuttuu vihreäksi, kun riittävästi kuvia on otettu.

Sovellus ei kuitenkaan huolehdi käyttäjän puolesta siitä, että kuva on loppuun asti otettu, vaan kuvan voi julkaista myös keskeneräisenä.

4. Julkaiseminen käy kuin varkain

Katunäkymässä ei ole laatusuodatinta, vaan kartalle voi periaatteessa lisätä mitä tahansa. Hetken raksutuksen jälkeen kuva on valmiina omassa profiilissa, josta sen voi julkaista. Kuvat näkyvät pian julkaisun jälkeen sekä Katunäkymä-sovelluksessa että Google Mapsissa, myös tietokoneella. Kun sovellusta käyttää ensimmäistä kertaa, ei aivan tajua, minne kaikkialle kuvia on julkaisemassa ja näköjään ne menevät myös Google+:aan.

360-kuvaamisen kokeilua älypuhelimella
Jos kuvan elementit eivät ole aivan vieressä, ne vääristyvät vähemmän. Toisaalta, jos kaikki kiinnostavuus on kaukana, panoraamat ovat tylsiä. 360-kuvaamisen kokeilua älypuhelimella Kuva: Yle/Leo Kosola oppiminen

360-kuvaamisen kokeilua älypuhelimella
Jätkäsaaren kahdet kasvot. 360-kuvissa katsoja voi nähdä samassa kuvassa useita maisemia päätä kääntelemällä. Esimerkiksi 180-astetta pelkkiä tuoreita asuinrakennuksia, toiset 180-astetta pelkkää rakennustyömaata. 360-kuvaamisen kokeilua älypuhelimella Kuva: Yle/Leo Kosola panoraamakuva

Tietokoneelta Google Maps -palvelussa käyttäjien lataamat kuvat erottuvat Googlen kuvaamasta materiaalista. Kun Googlen oranssia Pegman-hahmoa tarttuu niskasta ja raahaa kartalla, Googlen kuvaamat maisemat näkyvät kirkkaina sinisinä viivoina, käyttäjien kuvat onttoina sinisinä palloina, joita kutsutaan Photo Sphere -kuviksi. (Photo Sphere on Googlen yleisnimitys käyttäjien panoraamakuville, joita voi kuvata muillakin Googlen sovelluksilla.)

Yllättävää oli, miten sutjakasti koko prosessi sujui ja miten kohtalaisen yhtenäisen maiseman kymmenet toisiinsa liimatut kuvat muodostavat.

6. Kuvaaminen 360-kameralla

Jos täysympyrän kuvaaminen kiehtoo ja älypuhelimella kuvaaminen tuntuu liian alkeelliselta, markkinoille on ilmestynyt 360-kameroita parista sadasta eurosta ylöspäin. Niillä katumaiseman kuvaaminen ei vaadi kuin napin painalluksen.

Testasimme Ricoh Theta S:ää, jolla saa helposti Katunäkymä-tasoisia kuvia. Kamera kannattaa kiinnittää jalkaan tai keppiin, jotta käsi ei näy kuvassa. Kännykkään voi ladata sovelluksen, josta näkee, mitä kameran linssin läpi näkyy. Kuvien ottaminenkin tapahtuu sovelluksella, jos kamera on kepin nokassa käden ulottumattomissa.

360-kuvaamisen kokeilua ricoh theta s:llä. taiteiden yö
Ricoh Theta S:n testausta Salaisessa puutarhassa Kaartin lasaretissa Taiteiden yönä 2016. 360-kuvaamisen kokeilua ricoh theta s:llä. taiteiden yö Kuva: Yle/Leo Kosola panoraamakuva

360-kuvaamisen kokeilua ricoh theta s:llä. taiteiden yö
Hämärtyvä valo rokottaa laatua. Lisäksi mittasuhteet vääristyvät kuin maailmankartassa, kun ohjelma venyttää kuvan pallosta suorakulmaiseksi. 360-kuvaamisen kokeilua ricoh theta s:llä. taiteiden yö Kuva: Yle/Leo Kosola taiteiden yö

Otetut kuvat saa siirrettyä sovelluksen kautta puhelimelle ja siitä eteenpäin joko koneelle tai nettiin, esimerkiksi Google Mapsiin.

Youtubesta löytyy lukuisia seikkaperäisiä ohjeita kuvaamiseen.

7. Bonus: 360-videon kuvaaminen

Theta S:llä voi ottaa myös videokuvaa. Toisin kuin valokuviin, videokuvaamiseen Thetan laatu ei aivan riitä. Noin 400 euroa maksavalla laitteella ja muilla sen hintaluokan kameroilla voi kuitenkin harjoitella, millaista sisältöä 360-kameralla kannattaa kuvata. Tarkemmat ohjeet videon lataamiseen Youtubeen.

Ylen tiedeohjelma Prisma Studio on kokeillut 360-asteisen videon julkaisemista. Ideana oli tuoda studiokeskusteluun katsottavaa kameran taakse, sinne minne katsoja ei yleensä näe.

Prisma Studion kuvauksissa ei käytetty Ricoh Theta S:ää, vaan itse rakennettua kuutiota, jossa jokaisella sivulla on yksi GoPro-kamera. Kaikki kuusi kameraa kuvaavat samaan aikaan ja videot täytyy yhdistää toisiinsa 360-videoksi tietokoneella, esimerkiksi Adobe Premiere -editointiohjelmalla.

helsingin hernesaaressa kuvattiin 360-asteista elokuvaa elokuussa 2016
GoPro-noppa tositoimissa Helsingin Hernesaaressa, jossa kuvattiin elokuussa 360-asteista lyhytelokuvaa. helsingin hernesaaressa kuvattiin 360-asteista elokuvaa elokuussa 2016 Kuva: Yle/Janne Lindroos virtuaalitodellisuus

Myös Docventures kokeili 360-kuvaa neljännen tuotantokaudensa markkinoinnissa.

Mistä löydän 360-videoita ja kuvia?

Ehkä helpoin väylä videoiden katsomiseen on mennä Youtubeen, jossa on oma kategoria 360°-videoille. Jos videoita katsoo älypuhelimella, kuvakulman pitäisi kääntyä, kun puhelinta liikuttaa.

Puhelimella pitäisi myös näkyä Carboard-logo, jonka avulla videokuva muuttuu stereoksi, eli näkyy kummallekin silmälle. Tällöin voi käyttää puhelimen kanssa esimerkiksi pahvista tehtyjä VR-laseja, jotka maksavat vain muutaman euron.

Muita vinkkejä:

Facebook 360 Community
Vajaan 40 000 (24.10.2016) ihmisen yhteisö, jossa tekijät jakavat Facebookiin ladattuja 360-sisältöjä tai keskustelevat muuten vain aiheeseen liittyen. Myös työtarjouksia joskus.
Photosynth-maailmankartta
Microsoft on myös mukana 360-kuvaamisessa. Explore-osion alta löytyy entiselle Nokian Here-karttapalvelun päälle rakennettu joukkoistettu maailmankartta, jonne voi lisätä omia 360-valokuvia.
Googlen retket
Google on koostanut viitisentoista Katunäkymä-kuvastoa hyödyntävää juttua kuvauksellisista kohteista ympäri maailman. Mukana historiallisia paikkoja (Jordanien Petra), uutta maailmaa (maailman korkein rakennus Burj Khalifa) ja ainutlaatuista luontoa (Amazon).

Tiedätkö kiinnostavan 360-kuvan tai -videon? Suosittele kommenteissa!

Lue lisää:

Avaruusmatkailua ja anatomiaa - virtuaalimaailmoista apua opiskeluun?

Kuopion klassillinen lukio on hankkinut virtuaalitekniikkaa selvittääkseen, mitä iloa virtuaalitodellisuudesta voisi olla lukio-opiskelussa. Ainakin planeettojen ja ihmiskehon virtuaalisesta tutkimisesta ja 360-panoraamakuvista on ollut hyötyä oppimisessa.

Mediataidot

 • Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

  Rokote-epäröinti kasvaa myös Suomessa.

  Radikaaleimpien rokotevastaisten porukka on pieni, mutta hyvin äänekäs. Heidän päätään on vaikea kääntää latomalla faktoja pöytään. Rokote-epäröijien määrä on paljon suurempi, ja heidän huoliinsa on syytä suhtautua vakavasti ja empaattisesti. Näin keskustelet rokotteista läheisesi kanssa, joka epäröi niiden ottamista.

 • Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea.

  Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

Media- ja digitaidot