Hyppää pääsisältöön

Laura Kolbe kertoo äitinsä Piin tarinan

Kirjailija Laura Kolbe
Kirjailija Laura Kolbe Kirjailija Laura Kolbe Kuva: Yle / Aleksis Salusjärvi Laura Kolbe,Helsingin kirjamessut,helsingin kirjamessut 2016

On harvinaista, että tytär kirjoittaa äitinsä elämäkerran. Laura Kolbe alkoi tehdä toimittajaäidistään kirjaa Nykyajan nainen ymmärrettyään, että kukaan muukaan ei sitä tekisi. Hän aloitti työn vanhoista lehtijutuista, tekstejä oli lähes 2000. “Yritin lähteä liikkeelle naishistorioitsijana. Ottaa tutkijan otteen ja mennä lähteisiin. Niillä oli suurempi merkitys kuin ajattelin.”

Etenkin asia-artikkelit olivat keskeisiä lähteitä. Laura Kolbe tunnisti niistä perheen elämää, ja ne muuttuivat henkilökohtaisiksi. “Oli terapeuttista saada viettää kolme kuukautta mökillä ja kirjoittaa tätä kirjaa. Kirjoittaminen oli aika kivaa.”

Pirkko Kolben yksityisminä oli erilainen kuin julkinen persoona. Hän ei juuri puhunut omasta perheestään ja taustastaan. “Tuntui että äiti häpesi omaa taustaansa. Hänen molemmat vanhempansa olivat torppareita.”

Pirkko Kolbe päätyi toimittajaksi, koska oli hyvä kirjoittaja. Vietettyään Lontoossa vuoden hän halusi reportteriksi. “Tyypillinen toimittaja, ei koskaan valmistunut korkeakoulusta.”

1970-luvun puolivälissä tuli avioero. Laura Kolbe siteeraa Sinikka Nopolan arviota siitä, että hänen vanhemmillaan oli “strindbergiläinen avioliitto”. "Isän suku kuului ylempää porvaristoon, mistä nousi oma mentaliteettinsa. Pirkko halusi puolisoltaan ammatillista tukea, mutta aviomies halusi hänestä kotirouvan.”

Pirkko Kolben veressä oli tahto provosoida etenkin yhteiskunnan establishmentia, joista kirkko oli ykkönen. Kaksinaismoralismia käsittelevien vitsien maailma kietoutui haluun käyttää hänen verbaalista lahjaansa etenkin pakinoissa.

Naisen roolista kotiäitinä tai virkanaisena käytiin kiivasta debattia 1970-luvulla. Pirkko Kolbe otti vahvasti kantaa jälkimmäisen puolesta. “Mutta hän oli myös aina lasten puolella ja todella arvosti lapsia. Hänestä tuli myös fantastinen isoäiti”, Laura Kolbe kertoo.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri