Hyppää pääsisältöön

Natsiviittauksia ja kömpelöä kuvakieltä — näin asiantuntijat arvioivat äärioikeiston ja oikeistopopulistien logoja

eurooppalaiset äärioikeisto, oikeistopopulismi -ryhmiä, logo
eurooppalaiset äärioikeisto, oikeistopopulismi -ryhmiä, logo Kuva: Yle / Mikko Lehtola eurooppalaiset äärioikeisto, oikeistopopulismi -ryhmiä, logo

Äärioikeisto ja oikeistopopulistit ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina Euroopassa. Minkälaisilla logoilla ryhmät houkuttelevat ihmisiä puolelleen? KulttuuriCocktail kysyi asiaa symbolitutkija Liisa Väisäseltä ja julistetaiteen uranuurtajalta Pekka Loirilta.

Symbolitutkija Liisa Väisäsen mukaan kuvanlukutaito ja symboliikan tuntemuksen taso vaihtelevat hyvin paljon eri puolilla Eurooppaa. Vanhoissa katolisissa maissa kuvallisen kerronnan viestit ymmärretään keskimäärin paremmin kuin protestanttisissa maissa.

- Katolinen maailma ja kirkko ovat enemmän kuvan maailmaa. Protestanttinen maailma ja kirkko ovat puolestaan sanan ja sävelen maailmaa.

Kuvanlukutaito tai sen puute näkyvät Liisa Väisäsen mukaan myös logoissa. Eniten symbolien ymmärtämättömyyttä hän näkee pohjoismaisissa tunnuksissa.

Eniten symbolien ymmärtämättömyyttä hän näkee pohjoismaisissa tunnuksissa.

Graafinen suunnittelija Pekka Loiri jakaisi logot ryhmiin sen mukaan, minkälaisia pyrkimyksiä niillä on. Osassa näkyy selvästi niiden fasistinen tausta. Niiden juuret ovat riimukuvioissa ja hakaristi-symboliikassa. Toiset taas voisivat edustaa jotain ihan muuta kuin äärioikeistolaisuutta.

- Esimerkiksi Tanskan kansanpuolueen, brittiläisen BNP ja saksalaisen NPD:n logot ovat hyvin neutraaleita. Brittien BNP voisi hyvin olla vaikka englantilaisten tukkukauppiaiden liiton logo, Loiri sanoo.

Tanskan kansanpuolue (Dansk Folkeparti)

“Tässä on yritetty viitata Tanskan lippuun, mutta kaiken kaikkiaan aivan liian tyypillinen ja kuvallisesti huono pohjoismainen logo.” - Liisa Väisänen

tanskan kansanpuolue, pitkä logo tekstillä, oikeistopopulismi
tanskan kansanpuolue, pitkä logo tekstillä, oikeistopopulismi Tanskan kansanpuolue,pitkä logo tekstillä, oikeistopopulismi

“Tässä pyritään aika neutraaliin viestiin. Tämä on myös esimerkki logosta, joka on niin sanottua PC:n omistajan designia. Times Italic -fontti tulee suoraan koneesta. Mitätön.” - Pekka Loiri

Edistyspuolue (Fremskrittspartiet) Norja

“Norjan Edistyspuolueen logo on huono, alittaa riman jopa Tanskaan nähden. Tämän voisi ajatella viittaavaan punaiseen norjalaisia ruokkivaan hedelmään. Suunnittelija on täysin tietämätön kuvakielestä, jossa omena viittaa perisyntiin, Wilhelm Telliin ja Newtoniin.” - Liisa Väisänen

Norjan edistyspuolue, logo, Fremskrittspartiet, FrP, oikeistopopulismi
Norjan edistyspuolue, logo, Fremskrittspartiet, FrP, oikeistopopulismi Edistyspuolue (Norja),logo, fremskrittspartiet, frp, oikeistopopulismi

“Tämä on pohjanoteeraus graafisessa suunnittelussa. Tämän voi ymmärtää ainoastaan sitä kautta, että Norja on maailman pohjoisimpia omenan viljelysmaita ja sitä kautta muun muassa norjalaisille maanviljelijöille tärkeä.” - Pekka Loiri

Ruotsidemokraatit (Sverigedemokraterna)

“Sarjakuvamainen, haalistuneet kansalliset värit. Ei kerro mitään, eikä sovi yhteyteen. Mitäänsanomaton.” - Liisa Väisänen

Ruotsidemokraatit, Sverigedemokraterna, SD, logo, tunnus,
Ruotsidemokraatit, Sverigedemokraterna, SD, logo, tunnus, ruotsidemokraatit, sverigedemokraterna, sd, logo, tunnus,
Kaiken kaikkiaan todella etevä huonoudessaan.

“Koska tämä on visuaalisesti niin surkea, niin herää ajatus, että sen täytyy olla laskelmoitua. Tätä voisi verrata Irvin Goodmanin Rentun ruusu -kappaleeseen. Sehän oli kulttuuripiirien hyljeksimä, mutta kansan rakastama. Tässä on vennamolainen kyllä kansa tietää -henki. Päivänkakkaramainen kukka on kaikkien saavutettavissa. Kuka tahansa voi kerätä sen. Esimerkiksi demareiden ruusu pitää mennä hakemaan kukkakaupasta. Kaiken kaikkiaan todella etevä huonoudessaan.” - Pekka Loiri

Britannian kansallispuolue (British National Party)

“Lipulla sydämessä haetaan kansallismielisyyttä mielikuvitusköyhällä ja lapsellisella tavalla. Tarkoitettu kuvanlukutaidottomille ihmisille. Itse äänestäjänä kokisin, että älyäni aliarvioidaan.” - Liisa Väisänen

britannian kansallispuolue, british national party, logo, tunnus, äärioikeisto
britannian kansallispuolue, british national party, logo, tunnus, äärioikeisto Britannian kansallispuolue,logo, tunnus, äärioikeisto

“Halpakaupan tuote.”- Pekka Loiri

Kansallinen rintama (Front National) Ranska

“Ranskan Kansallisen rintaman liekki-logo onnistuu hyvin tiivistämään puolueen nationalistisen ja konservatiivisen arvomaailman. Siinä huomio kiinnittyy heti Ranskan lipun väreihin. Liekki on myös vanha ja usein käytetty symboli, joka viittaa puhdistumiseen. Se herättää myös mielleyhtymän tuntemattomien sotilaiden haudoista ja siihen, että ihminen on valmis vaikka kuolemaan oman maansa puolesta.” - Liisa Väisänen

kansallinen rintama, ranska, logo, tunnus, oikeistopopulismi
kansallinen rintama, ranska, logo, tunnus, oikeistopopulismi Kansallinen rintama,logo, tunnus, oikeistopopulismi

“Liekki on klassinen tiedon symboli. Aina toimiva, mutta tässä liekissä ei ole sitä jännitettä, jonka ammattitaitoinen suunnittelija olisi aiheesta vaivatta löytänyt. Kotitekoista, itse tehtyä merkkimuotoilua.” - Pekka Loiri

Kultainen aamunkoitto (Chrysi Avgi) Kreikka

“Keskellä oleva kuvio on antiikin kreikan meanderi, jota näkee paljon lattioissa ja seinäkoristeina. Kuvio muistuttaa idealisoidun Kreikan antiikista ja suuruuden ajoista. Puolueen virallinen punapohjainen lippu muistuttaa Kolmannen valtakunnan logoa ja mielleyhtymä on ilmeisen tahallinen. Sinipohjaista versiota käytetään myös. Siinä on Kreikan värit ja mukana laakeriseppele, joka viittaa voittoon. Logo on siinä mielessä hyvä, koska siitä näkee heti kansallismielisyyden, viittauksen 1930-luvun rotuoppeihin sekä voiton päämäärän.” - Liisa Väisänen

kultainen aamunkoitto, kreikka, äärioikeisto puolue, sinipohjainen logo
kultainen aamunkoitto, kreikka, äärioikeisto puolue, sinipohjainen logo Kultainen aamunkoitto,sinipohjainen logo
kultainen aamukoitto, kreikka, virallinen logo, punapohjainen,
kultainen aamukoitto, kreikka, virallinen logo, punapohjainen, kultainen aamukoitto, kreikka, virallinen logo, punapohjainen,
Vanha mainostoimistosääntö on, että jos halutaan herättää halu johonkin, niin laitetaan nämä värit.

“Selkeä viittaus hakaristiin. Punainen, valkoinen ja musta ovat äärettömän tehokkaita efektejä. Vanha mainostoimistosääntö on, että jos halutaan herättää halu johonkin, niin laitetaan nämä värit. Jos ajattelee vaikka tupakka-askeja, niin monissa on tämä väritys, kuten esimerkiksi Marlboro-askissa. Ja sama värityshän on myös vaikka Coca-Cola -pullossa." - Pekka Loiri

Vlaams Belang (Belgia)

“Musta-keltainen -värisymboliikka on tässä yhteydessä luonteva, koska se on sama kuin Belgian flaamien värit. Tunnuksena on ärjyvä leijona, joka luo heti mielikuvan agressivisuudesta ja nationalistisuudesta. Ei niin omaperäinen kuin Ranskan ja Kreikan liikkeiden.” - Liisa Väisänen

vlaams belang, belgia, puolue, logo, äärioikeisto
vlaams belang, belgia, puolue, logo, äärioikeisto Vlaams Belang,belgia, puolue, logo, äärioikeisto

“Väärinkäyttää vaakunatunnus-leijonaa. Samalla tavalla kuin jotkut meillä leijonariipusta.” - Pekka Loiri

Liike paremman Unkarin puolesta (Jobbik Magyarországért Mozgalom)

“Lipun värit muistuttavat kansallistunteesta. Isänmaa ja kristinusko ovat selkeästi esillä. Kaksoisristi muistuttaa Unkarin uljaasta menneisyydestä keisarikunnan osana. Punainen osa tuo mieleen Unkarin vanhan vihollisen eli ottomaanien logon, joka oli nouseva kuunsirppi. Sen olisin jättänyt logon tekijänä laittamatta tuohon asentoon. Se tuo mielleyhtymän ei niin kunniakkaasta ajanjaksosta Unkarin historiassa. Lienee tahaton ja siksi virhe." - Liisa Väisänen

liike paremman unkarin puolesta, jobbik, äärioikeisto, logo
liike paremman unkarin puolesta, jobbik, äärioikeisto, logo liike paremman unkarin puolesta, jobbik, äärioikeisto, logo

“Ainoat tunnistettavat viestit ovat värit ja kristillisyys. Ilmeisesti puolue ei halua vaikuttaa agressiiviselta. Poliittisten puolueiden tunnukset ovat usein tällaisia, mitäänsanomattomia vähän joka puolella maailmaa. Aate ei ole nähtävissä, se tiedetään muista yhteyksistä.” - Pekka Loiri

Saksan kansallisdemokraattinen puolue (Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD) Saksa

“Tämä ei kerro mitään. Saksassa ei ehkä uskalleta kertoa mitään kuvallisesti. Ihan yhtä tyhjän kanssa koko logo.” - Liisa Väisänen

npd, The National Democratic Party of Germany, saksa, äärioikeisto, logo
npd, The National Democratic Party of Germany, saksa, äärioikeisto, logo npd, the national democratic party of germany, saksa, äärioikeisto, logo

“Pyritty neutraaliuteen, ei viittausta mihinkään. Äärioikeistolaisuus ei näy. Voisi hyvin olla vasemmiston tunnus tai rautakaupassa myytävän tuotteen logo.” - Pekka Loiri

Pohjoismainen vastarintaliike

“Agressiivisen oloinen, viitataan eteenpäin menoon. Värimaailma muistuttaa, että eteenpäin mennään kompromisseihin pyrkimättä. Vetoaa tunteisiin, ei järkeen. Liikennemerkin oloinen. Sanoman voi jotenkin tavoittaa, mutta on enemmän kuvakielitaidottoman logo.” - Liisa Väisänen

vastarintaliike, suomi, ruotsi, logo,
vastarintaliike, suomi, ruotsi, logo, vastarintaliike, suomi, ruotsi, logo,

“Tässä ei ole graafisesta tyylistä ymmärretty yhtään mitään.” - Pekka Loiri

Vastarintaliikkeen kanssa yhteistyötä tehneitä tahoja:

CasaPound (CPI) Italia

“Italian värit kertoo kansallismielisyydestä. Kahdeksankulmiolla viitataan muun muassa ylösnousemukseen. Italialaiset myös lukevat siinä selkeän viitteen Frederik II:n kahdeksankulmaiseen linnaan Apuliassa. Kahdeksankulmiossa on yhdistetty mikrokosmos ja makrokosmos eli ihmisten maailma ja universumi. Nuoletkin viittaavat siihen. Kilpikonna on pitkäikäisyyden ja voiman symboli. Tässä on paljon ja erittäin harkittua symboliikkaa. Tässä haastetaan katselija ja luotetaan hänen älyynsä tulkita.” - Liisa Väisänen

casapound, italia, äärioikeisto, logo
casapound, italia, äärioikeisto, logo CasaPound Italia,äärioikeisto, italia, logo

“Illustratiivinen tunnus, osaavasti tehty. Tämä toimii, pysäyttää, tulee huomatuksi ja pysynee muistissakin. Tunnus sisältää myös ilmeisesti italialaisille aukeavia metaforia ja tuttuja viestejä." - Pekka Loiri

Dritte Weg (Saksa)

“Antiikin pylväät viittaavat klassismiin. Kolme pylvästä muistuttaa kolmannesta valtakunnasta. Selkeä, aatteesta kertova logo. Maskuliininen, agressiivinenkin. Logo on kaikkea muuta kuin sympaattinen, mutta se on varmasti sen tarkoituskin eli toimii hyvin." - Liisa Väisänen

der dritte weg, äärioikeisto, saksa, logo
der dritte weg, äärioikeisto, saksa, logo der dritte weg,äärioikeisto

“Tämä on muotokieleltään näiden logojen kehnoin. Aatetovereitten kanssa itse tehty. Mahdollinen kuvallinen ja visuaalinen viesti katoaa kokonaan visuaaliseen kömpelyyteen. Roomalaisten numeroiden käyttö latinalaisten kirjaimiston yhteydessä luetaan aina järjestysnumeroina. Pisteen lisääminen järjestysnumeron perään on piste ymmärtämättömyyden päälle.” - Pekka Loiri

Juttuun on haastateltu myös äärioikeistolaisia liikkeitä tutkinutta tohtori Tommi Kotosta Jyväskylän yliopistosta.

Kommentit