Hyppää pääsisältöön

Sibelius sopii lapsikuorolle, poppisointi ei

Pasi Hyökin luotsaama Tapiolan kuoro toimii erittäin ammattimaisesti, mutta Sibelius-juhlavuoden vietosta se myöhästyi ainakin uusimman levynsä osalta. Sibelius Tapiolan kuorossa -levylle on koottu tyylikäs valikoima sekä Sibeliuksen lapsikuoromusiikkia että Hyökin lapsikuorosovituksia Sibeliuksen muista kuoroklassikoista.

Sibelius Tapiolan kuorossa
Sibelius Tapiolan kuorossa Uudet levyt

Sadan vuoden takainen varta vasten lapsikuorolle sävelletty musiikki on luonnollisesti varsin kirkasotsaista, mutta niin sen pitääkin. Kohottavan yksinkertainen Kansakoululaisten marssi tai sävytön Piae cantiones -sarja Carminalia eivät tarjoa Tapiolan kuorolle kunnon haastetta, joten Hyökin sovitukset puolustavat paikkaansa. Venematka, Saarella palaa, Humoreski ja muut puhkilauletut veisut saavat Lapsikuoron kirkkaasta soinnista uusia ulottuvuuksia, ja kansallisromanttinen painolasti kenties jopa kevenee.

Tapiolan kuoro laulaa Sibeliuksen vaativatkin kuorosatsit helpon oloisesti ja reippaalla rytmillä. Jopa huippuvaikeassa Humoreskissa kuuluu pelkkä elämänilo. Matalat äänet kannattelevat harmonioita ilahduttavan jyhkeästi, ja sopraanot hämmästyttävät kuulijaa huikean tarkoilla ja rohkeilla hypyillä äärirekisterissä - Hyökki tuntee kuoronsa, kun on uskaltanut moisia sovituksia kirjoittaa.

Levy olisi mitä hauskinta kuultavaa, mutta valitettavasti kokonaisuus on kertakaikkisesti pilattu äänityksellä. Puikkoihin on minulle tuntemattomasta syystä hankittu poptuottaja Ilkka Herkman, joka sivutoimenaan muovailee myös lauluyhtye Rajattoman mikrofonisointia. Sähköisesti kaiutettu ja ikävästi kompressoitu pop-äänitys ei lainkaan tue Sibeliuksen tai lapsikuoron sävyjä. Jokainen sähköisesti sähähtävä ässä ärsyttää yhä enemmän, kunnes levyä on mahdoton kuunnella, vaikka laulu olisi kuinka kirkasotsaista.

"Sibelius Tapiolan kuorossa", Sibeliuksen musiikkia lapsikuorolle. - Tapiolan kuoro/Pasi Hyökki. (FUGA-9421, TK2016)

Kuuntele Uudet levyt 4.11.2016, toimittajana Kare Eskola.

 • Ernst Fabritius vaihtoi viulutaiteilijan uran maanviljelykseen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 2. heinäkuuta.

  Ernst Fabritius oli lahjakas 15-vuotias jättäessään kotikaupunkinsa Viipurin ja lähtiessään Leipzigin konservatorioon. Ura viulutaiteilijana oli hyvässä vauhdissa, kun 22-vuotias Fabritius yllättäen piti jäähyväiskonsertin. Pojalleen Fabritius kertoi myöhemmin kyllästyneensä soittamaan aina vain samoja konserttoja - vai oliko syynä lopettamiseen sittenkin käsivamma?

 • Ensimmäinen Wagner-konsertti koronan jälkeen Lohjalla - täydellistä!

  Wagner-konsertti Lohjalla kesäkuussa 2020.

  Koronakuukausien aikana taiteilijat ja yleisö ovat ikävöineet toisiaan. Ahkera konsertissa kävijä Anja Lankinen pääsi pitkästä aikaa kuuntelemaan elävää musiikkia, kun neljä oopperalaulajaa ja yksi pianisti esiintyivät Lohjan Pyhän Laurin keskiaikaisessa kivikirkossa.

 • Musiikkisuvun patriarkka Taneli Kuusisto – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 19. kesäkuuta.

  Taneli Kuusisto oli säveltäjä, pianisti, urkuri, kuoronjohtaja, musiikkikirjoittaja ja Yleisradiomies. Hän huolehti lukuisista luottamus- ja asiantuntijatehtävistä, toimi Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosaston opettajana, johtajana, vararehtorina ja rehtorina. Kuusiston musiikkisuvun patriarkka jätti laajan toimintamallinsa perinnöksi myös lapsilleen ja lapsenlapsilleen.