Hyppää pääsisältöön

Synkin Nordgren on parasta

Kaustisen Gesualdo Pehr Henrik Nordgren sävelsi ahdistavaa, tummasävyistä musiikkia, jonka kuunteleminen palkitsee vasta katarsiksen kautta. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri on ottanut asiakseen saattaa levylle Nordgrenin sävelluomia, ja uusimman levyn otsikko STORM - FEAR antaa odottaa alitajunnan möyhimistä vielä tavallistakin syvemmältä. Hämmentävää kyllä tämä myrskyisä kauhumusiikki on selväpiirteistä ja siksi tavallista helpompaa kuunneltavaa - ainakin Nordgreniksi.

STORM - FEAR / Nordgren
STORM - FEAR / Nordgren Uudet levyt

Levyllä kuullaan Nordgrenin pianokonsertoista toinen ja kolmas. Toisen konserton dramaattinen kaari on kirkas. Kohtalon, väistämättömyyden ja itsenäisyyden musiikillista taistelua on seurattava herkeämättä, koska jousten, lyömäsoitinten ja soolopianon teatteri esittää sen niin selvänä. Vielä hyytävämmin tempaa mukaansa kolmas konsertto, jonka musiikki seuraa vanhan japanilaisen kauhutarinan juonenkäänteitä aivan tarpeeksi kuvailevasti.

Pianosolisti Henri Sigfridsson tavoittaa molempiin konserttoihin painokkaan ja soinnillisesti rikkaan tyylin. Nordgrenin konsertot eivät vaadi vikkeliä sormia vaan uskottavaa heittäytymistä, ja siinä Sigfridsson onnistuu.

Juha Kankaan johtamalle Keski-Pohjanmaan kamariorkesterille Nordgren on sydämen musiikkia, ja soitto sen mukaista. Tyypillisen tiheät, jankkaavat jousitekstuurit soivat hyytävän tehokkaasti, mikrotonaalisuus on viritetty kohdalleen ja energialataus kantaa.

Konserttojen väliin sijoitettu laulusarja Edith Södergranin runoihin pyörteilee sekin alitajuisena musiikkimyrskynä, mutta Monica Groopin lavea mezzosopraano on ainakin minulle liikaa. Ilmaisu tulee liian lähelle liian räikeänä, paitsi ehkä Stormen-osan lunastuksellisessa, tarpeeksi etäännytetyssä lopussa. Kokonaisuudessaan levy on silti Alban Nordgren-sarjan palkitsevin kuunneltava, ja antaa avaimia hänen muuhunkin tuotantoonsa, ja rohkeutta odottaa sitä katarsista.

"STORM - FEAR". Pehr Henrik Nordgren: Pianokonsertot nro 2 ja 3; Laulusarja Edith Södergranin runoihin. - Henri Sigfridsson, piano, Monica Groop, mezzosopraano, ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri/Juha Kangas. (Alba, ABCD 399)

Kuuntele Uudet levyt 4.11.2016, toimittajana Kare Eskola.

 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.