Hyppää pääsisältöön

Synkin Nordgren on parasta

Kaustisen Gesualdo Pehr Henrik Nordgren sävelsi ahdistavaa, tummasävyistä musiikkia, jonka kuunteleminen palkitsee vasta katarsiksen kautta. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri on ottanut asiakseen saattaa levylle Nordgrenin sävelluomia, ja uusimman levyn otsikko STORM - FEAR antaa odottaa alitajunnan möyhimistä vielä tavallistakin syvemmältä. Hämmentävää kyllä tämä myrskyisä kauhumusiikki on selväpiirteistä ja siksi tavallista helpompaa kuunneltavaa - ainakin Nordgreniksi.

STORM - FEAR / Nordgren
STORM - FEAR / Nordgren Uudet levyt

Levyllä kuullaan Nordgrenin pianokonsertoista toinen ja kolmas. Toisen konserton dramaattinen kaari on kirkas. Kohtalon, väistämättömyyden ja itsenäisyyden musiikillista taistelua on seurattava herkeämättä, koska jousten, lyömäsoitinten ja soolopianon teatteri esittää sen niin selvänä. Vielä hyytävämmin tempaa mukaansa kolmas konsertto, jonka musiikki seuraa vanhan japanilaisen kauhutarinan juonenkäänteitä aivan tarpeeksi kuvailevasti.

Pianosolisti Henri Sigfridsson tavoittaa molempiin konserttoihin painokkaan ja soinnillisesti rikkaan tyylin. Nordgrenin konsertot eivät vaadi vikkeliä sormia vaan uskottavaa heittäytymistä, ja siinä Sigfridsson onnistuu.

Juha Kankaan johtamalle Keski-Pohjanmaan kamariorkesterille Nordgren on sydämen musiikkia, ja soitto sen mukaista. Tyypillisen tiheät, jankkaavat jousitekstuurit soivat hyytävän tehokkaasti, mikrotonaalisuus on viritetty kohdalleen ja energialataus kantaa.

Konserttojen väliin sijoitettu laulusarja Edith Södergranin runoihin pyörteilee sekin alitajuisena musiikkimyrskynä, mutta Monica Groopin lavea mezzosopraano on ainakin minulle liikaa. Ilmaisu tulee liian lähelle liian räikeänä, paitsi ehkä Stormen-osan lunastuksellisessa, tarpeeksi etäännytetyssä lopussa. Kokonaisuudessaan levy on silti Alban Nordgren-sarjan palkitsevin kuunneltava, ja antaa avaimia hänen muuhunkin tuotantoonsa, ja rohkeutta odottaa sitä katarsista.

"STORM - FEAR". Pehr Henrik Nordgren: Pianokonsertot nro 2 ja 3; Laulusarja Edith Södergranin runoihin. - Henri Sigfridsson, piano, Monica Groop, mezzosopraano, ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri/Juha Kangas. (Alba, ABCD 399)

Kuuntele Uudet levyt 4.11.2016, toimittajana Kare Eskola.

Kommentit
 • Chiaroscuro-kvartetin karheat tulkinnat tekevät vaikutuksen

  Chiaroscuro-kvartetin karheat tulkinnat tekevät vaikutuksen

  Vuonna 2005 perustettu Chiaroscuro-kvartetti (Alina Ibragimova ja Pablo Hernán Benedí, viulu, Emilie Hörnlund, alttoviulu, Claire Thirion, sello) on aiemmilla äänitteillään viihtynyt pitkälti wieniläisklassisen ohjelmiston parissa.

 • Langgaardin haltioitunutta kamarimusiikkia

  Langgaardin haltioitunutta kamarimusiikkia

  Rued Langgaardin (1893–1952) massiivisessa yli 400 teosta käsittävässä tuotannosta riittää halukkaille pöyhittävää vielä pitkäksi aikaa.

 • Tuttua ja tuntemattomampaa Coplandia

  Tuttua ja tuntemattomampaa Coplandia

  BBC:n filharmonisen orkesterin sekä kapellimestari John Wilsonin yhteistyö Aaron Coplandin (1900–1990) verraten laajan orkesterituotannon parissa jatkuu. Neljännessä julkaisussa huomio keskittyy erityisesti säveltäjän lähes neljänkymmenen minuutin kestoiseen kolmanteen sinfoniaan.