Hyppää pääsisältöön

Tänään revitään otsikoita julkkisten tuloista, ja se ärsyttää monia – mutta tubettajat näkevät avoimuudessa paljon hyvää

Erityisesti aloitteleville tubettajille on hyötyä siitä, jos raha-asioista uskalletaan puhua avoimesti.

Papananaama ja Mariieveronica.

On taas se aika vuodesta, kun tiedotusvälineet julkaisevat suomalaisten julkkisten, poliitikkojen ja urheilijoiden tulotietoja. Vuoden 2015 verotiedot ovat tulleet tänään julkisiksi.

Tulotietojen julkisuutta perustellaan sillä, että demokraattisessa yhteiskunnassa on hyvä tietää, kuinka paljon valtaapitävät ja talouseliitti tienaavat. Monia kuitenkin ärsyttää, että yhtenä päivänä vuodessa repostellaan rikkaiden tuloilla ja revitellään otsikoita ihmisten tuloista.

Esimerkiksi Suomen Kuvalehden toimittaja Mikko Niemelä kutsuu veropäivän uutisointia mediahötöksi ja arvelee, että avoimuuden lisäksi tulouutisointia taitaa motivoida kateus ja tirkistelynhalu.

On toki mahdollista, että toisten ihmisten tuloihin liittyy silkkaa uteliaisuutta tietää, mitä toiset ansaitsevat. Mutta onko se niin huono juttu?

Ei ainakaan silloin, kun kyseessä on uusi ala, jonka pelisäännöt eivät ole vielä vakiintuneet – kuten vaikkapa tubettaminen. Silloin voi olla hyväkin asia, että raha-asioista, korvauksista ja palkoista puhutaan avoimesti. Näin sanovat YleX:n haastattelemat tubettajat Mariieveronica eli Veronica Verho sekä Papananaama eli Sini Laitinen.

Molemmat heistä kertovat, että tubettajat keskustelevatkin keskenään jonkin verran siitä, mikä on kohtuullinen korvaus tehdystä työstä.

- Jos joku tubettaja kysyy minulta, mitä mieltä olen jostakin yhteistyöstä, kerron mielelläni oman mielipiteeni. Olen ollut tosi alusta asti mukana tuossa kaaressa, jossa tubettamisesta on muodostunut ammatti. Kun itse tein ensimmäisiä diilejäni, en oikeastaan tiennyt omasta arvostani tai kanavan arvosta yhtään mitään, Verho sanoo.

"Kun ihmiset alkavat tarjota omaa työtään ja näkyvyyttään liian halvalla, se alkaa alentaa myös muiden työn arvoa."― Sini Laitinen

Erityisesti aloitteleva tubettaja hyötyisi siitä, jos kaikki tietäisivät, mikä on alalla kohtuullinen palkkio. Verho ja Laitinen kertovat, että edelleen tubettajia yritetään saada mukaan erilaisiin yhteistyösopimuksiin ja markkinointikuvioihin mukaan puoli-ilmaiseksi.

- Välillä näkee ihmisiä, jotka saavat korvaukseksi jonkun yhden ilmaisen paidan, vaikka he tekisivät viisi videota. Kun ihmiset alkavat tarjota omaa työtään ja näkyvyyttään liian halvalla, se alkaa alentaa myös muiden työn arvoa. Siksi olisi hyvä, jos kaikilla olisi tiedossa jonkinlainen yleinen linjaus, että ihmiset tajuaisivat pyytää sen, mitä he ansaitsevat, Laitinen kertoo.

- Ja kun ihmiset ovat sellaisia, etteivät he uskalla pyytää lisää, ja sitten tyydytään johonkin tuotepalkintoihin.

Pitäisikö kaikkien palkkojen olla julkisia?

Tubettamisessa ongelma on ilmeinen: ammatti on uusi, eikä tubettajille ole olemassa esimerkiksi työehtosopimusta. Tubettajan tulot saattavat muodostua myös hyvin erilaisista lähteistä. Siksi voi siis olla hyödyllistä, että tubettajat vaihtavat keskenään kokemuksia ja kertovat toisilleen, millaisia sopimuksia he ovat tehneet.

Toisaalta voi pohtia, onko millään alalla hyötyä siitä, jos ihmiset eivät tiedä, kuinka paljon heidän työkaverinsa tienaavat. Eikö ihan tavallisten ihmistenkin kannattaisi jutella keskenään siitä, kuinka paljon pomo heille maksaa? Silloin pomojenkin pitäisi läpinäkyvästi perustella, jos jollekulle maksetaan isompaa palkkaa kuin toisille – ja kyllähän isommille palkoille pitäisi ollakin kestävät perustelut.

Toimihenkilöitä edustava keskusjärjestö STTK onkin hiljattain alkanut ajaa palkkasalaisuuden purkamista. Vaikka STTK:n ehdotuksessa oman palkan paljastamisen voisi halutessaan kieltää, monia varmaan silti hirvittää ajatus siitä, että tiedot vaikkapa omasta kuukausipalkasta olisivat työpaikalla julkisia.

Mutta minkä takia? Miksi raha on niin vaikea tabu, että siitä ei oikein uskalleta keskustella?

- Raha on aina statusjuttu. Jos itsellään ei ole sitä niin paljon, ei varmaan halua huudella, eikä toisaalta siitäkään, jos rahaa on paljon. Ihmiset ovat juuri sellaisia, että jos kertoo, miten hyvin menee, muut alkavat vihaamaan, Laitinen sanoo.

Verho sanoo, että raha-asioista pitäisi uskaltaa puhua avoimemmin.

- Mielestäni sen ei pitäisi olla tabu. Minusta tuntuu, että tubettajat ovat ryhtyneet avaamaan sitä, mistä omat tulot koostuvat. On ihan ymmärrettävää, ettei haluta avata sitä, kuinka paljon tarkalleen saa rahaa kuukaudessa, mutta on hienoa, että jotkut uskaltavat kertoa, mistä omat tulot koostuvat.

Lue myös:

Yle Uutiset: Peleillä, blogeilla ja tubella kuukausipalkoille – Sekä Counter-Strikella että lifestyle-blogilla voi tienata 100 000 euroa vuodessa

Vanhemmat ovat niin pihalla tubettamisesta, että kieltävät sen – 13-vuotias perusteli vlogihaaveensa äidin blogissa 

Tubettaja Papananaama herkistyy housuja käyttävistä kanoista: ”Aina tulee kyynel silmään, kun näen jotakin tosi söpöä”