Hyppää pääsisältöön

Varsin tylsä urkulevy

Kun ensimmäistä kertaa kuuntelin Tomi Satomaan uutta urkulevyä, oli pakko lopettaa muutaman raidan jälkeen, kun elämä tuntui seisahtuvan pitkäveteisyyteen. Sittemmin olen saanut kuunneltua levyn analyyttisesti lävitse ja havainnut, että ensivaikutelma oli melko oikea. Kyseessä on varsin tylsä urkulevy.

Satomaa / Ramus virens olivarum
Satomaa / Ramus virens olivarum Uudet levyt

Tylsyydelle hahmottuu kolme syytä: urut, ohjelmisto ja soitto. Tomi Satomaan tarkoituksena on esitellä oman työmaansa eli Turun saariston kolmet urut, mutta valitettavasti vain Nauvon vanhoilla uruilla on persoonallinen, huokoisen särmikäs sointi ja siihen sopiva akustiikka. Sen sijaan Korppoossa ja Paraisilla on ytimettömät, tavanomaiset kompromissiurut, joista kiehtovammat soinnit pitää erikseen kaivaa ja vain säveltäjän luvalla.

Ohjelmistoksi Satomaa on valikoinut kotimaisia koraalipreludeja. Jotenkin toivoisi, että suomalaisuus, keskiaikainen hymniperinne tai joku muu seikka nousisi luomaan levylle yhtenäistä tunnelmaa, mutta toiveeksi jää. Kakkosdivarin sunecarlssonit, ilmarikrohnit ja jarmoparviaiset eivät ole virsisävelmien pohjalta saaneet luotua kovinkaan häkellyttäviä sävelteoksia. Jyrki Linjaman napakka tutkielma virrestä "Vaiti kaikki palvokaamme" sentään erottuu varovaisen harmaasta kokonaisuudesta, samoin Kaj-Erik Gustafssonin perinteikkäästi valoisa urkufantasia.

Tomi Satomaa soittaa levyn asiallisesti, mutta rekisteröintejä leimaa varovaisuus ja keskitempoisia kappaleita rytminen velttous. Koraalimelodiat ja niiden päälle punotun tekstuurin saisi erotella vielä selkeämmin sekä soinnillisesti että fraseerauksella. Monissa kappaleissa tuntuu, että taustalla etenevän koraalimelodian fraasit haittaavat etualan musiikillisia tapahtumia.

Vähitellen löysin oman keinoni navigoida levyn lävitse. Kun seuraa koraalimelodioita ja palauttaa mieleen niiden tekstit, tähänkin musiikkiin alkaa vähitellen kertyä merkitystä.

"Ramus virens olivarum". Tomi Satomaa soittaa saariston urkuja, säv. Sune Carlsson, Armas Maasalo, Oskar Merikanto, Tauno Marttinen, Ilmari Krohn, Jyrki Linjama, Jarmo Parviainen, Jouko Linjama ja Kaj.Erik Gustafsson. (Alba, ABCD 397)

Kuuntele Uudet levyt 4.11.2016, toimittajana Kare Eskola.