Hyppää pääsisältöön

Ysaÿe oli myös herkkis

Pienen ranskalaisen Wallonian musiikki -yhtiön uutuus sisältää seitsemän Eugène Ysaÿen vähemmän tunnettua viulukappaletta, joiden tyyli on myöhäisromanttisen runollinen. Ysaÿen tunnettuihin sooloviulusonaatteihin verrattuna levyn teokset ovat teknisesti yksinkertaisempia ja kuvailevampia. Solisteina levyllä soittavat ranskalainen Amaury Coeytaux ja bulgarialainen Svetlin Roussev, jotka työskentelevät Ranskan radion sinfoniaorkesterissa. Kapellimestarina on suomalaisille Tapiola Sinfoniettasta tuttu Jean-Jacques Kantorow.

Ysaÿe / Kantorow
Ysaÿe / Kantorow Uudet levyt

Suurin osa levyn teoksista on sävelletty ensimmäisen maailmansodan aikaan, mikä kuuluu tunnelmassa. Belgialainen Ysaÿe yhdisti taitavasti ranskalaista ja saksalaista sävellystyyliä, mikä toisaalta oli sodan alkaessa varmaan yksi syy, miksi näistä kappaleista ei tullut kovin suosittuja. Hyvä silti, että ne on nyt saatu levyllä neutraalimmin arvioitaviksi. Viulumusiikin ystävät ja viulistit varmasti nauttivat Ysaÿen musiikista, ja tämän levyn kappaleet ovat paljon miellyttävämpiä kuunnella kuin etydimäiset vaikeat sonaatit. Levy täydentää kuvaa Ysaÿesta säveltäjänä - hän sävelsi myös herkkää ja melodista musiikkia, mistä varsinkin Hurmio ja Talvilaulu ovat hyviä esimerkkejä. Hitaasti kasvava Divertimento sekä mukavasti hyrräävä Rukin ääressä ovat hauskempia ja vauhdikkaampia.

Molemmat levyn viulisteista soittavat taitavasti, Roussev ehkä herkemmin kun taas Coeytaux perinteisemmin ja intensiivisemmin. Tämä saattaa myös liittyä solistien viuluihin, koska muuten soittotyyleissä ollut juuri eroja. Kappaleet oli myös jaettu tasaisesti siten, että molempien kuullaan soittavan erilaisia kappaleita.

Eugène Ysaÿe: Extase; Divertimento; Chant d'hiver; Rêve d'enfant; Au rouet; Berceuse. - Amaury Coeytaux ja Svetlin Roussev, viulu, sekä Liègen kuninkaallinen filharmoninen orkesteri/Jean-Jacques Kantorow. (Musique en Wallonie, MEW 1681)

Kirjoittaja, peruskoulun yhdeksäsluokkalainen Saara Heimsch on YLE Musiikissa työelämään tutumisjaksolla.

Kuuntele Uudet levyt 4.11.2016, toimittajana Kare Eskola.

 • Ernst Fabritius vaihtoi viulutaiteilijan uran maanviljelykseen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 2. heinäkuuta.

  Ernst Fabritius oli lahjakas 15-vuotias jättäessään kotikaupunkinsa Viipurin ja lähtiessään Leipzigin konservatorioon. Ura viulutaiteilijana oli hyvässä vauhdissa, kun 22-vuotias Fabritius yllättäen piti jäähyväiskonsertin. Pojalleen Fabritius kertoi myöhemmin kyllästyneensä soittamaan aina vain samoja konserttoja - vai oliko syynä lopettamiseen sittenkin käsivamma?

 • Ensimmäinen Wagner-konsertti koronan jälkeen Lohjalla - täydellistä!

  Wagner-konsertti Lohjalla kesäkuussa 2020.

  Koronakuukausien aikana taiteilijat ja yleisö ovat ikävöineet toisiaan. Ahkera konsertissa kävijä Anja Lankinen pääsi pitkästä aikaa kuuntelemaan elävää musiikkia, kun neljä oopperalaulajaa ja yksi pianisti esiintyivät Lohjan Pyhän Laurin keskiaikaisessa kivikirkossa.

 • Musiikkisuvun patriarkka Taneli Kuusisto – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 19. kesäkuuta.

  Taneli Kuusisto oli säveltäjä, pianisti, urkuri, kuoronjohtaja, musiikkikirjoittaja ja Yleisradiomies. Hän huolehti lukuisista luottamus- ja asiantuntijatehtävistä, toimi Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosaston opettajana, johtajana, vararehtorina ja rehtorina. Kuusiston musiikkisuvun patriarkka jätti laajan toimintamallinsa perinnöksi myös lapsilleen ja lapsenlapsilleen.