Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Gazan ambulanssi

Israelin hyökkäys Gazaan kesällä 2014 sai nuoren elokuvantekijän hyppäämään ambulanssin kyytiin.
Gazan pelastustyöntekijätkään eivät säästy iskuilta. Israelin hyökkäys Gazaan kesällä 2014 sai nuoren elokuvantekijän hyppäämään ambulanssin kyytiin. yle tv1

TV1 maanantaina 7.11.2016 klo 21.30 - 22.50
Katsottavissa Yle Areenassa

"Olin ensimmäistä kertaa niin nopeasti liikkuvassa ambulanssissa. En tiennyt mitä oli tapahtumassa. Pelkäsin. Olin hermostunut. En pystynyt keskittymään. Pystyin vain painamaan kameran nauhoituksen päälle. Kamera oli ystäväni koko sodan ajan." - Mohamed Jabaly

Gazan kaupungissa on pulaa vedestä ja sähköstä. Monet nuoret haaveilevat lähtevänsä saarretulta alueelta. Kun Mohamed Jabaly kuulee Israelin uudesta hyökkäyksestä kesällä 2014, hän ei jää odottamaan kuolemaa vaan toimii.

Mohamed hyppää ambulanssin kyytiin ja ryhtyy kuvaamaan sotaa siviilien sekä heitä auttavien näkökulmasta. Ambulanssi-dokumentti (16) on karu ja henkilökohtainen kertomus sodasta.

Keskellä kuolemanpelkoa

Mohamed joutuu loukkaantuneiden, kauhuissaan olevien perheiden ja jatkuvan kuolemanpelon keskelle. Hän ei ole aikaisemmin nähnyt näin läheltä väkivallan seurauksia.

Jo ensimmäisten päivien aikana hän auttaa verilöylyn uhreja. ”Minusta tuntui, kuin olisin ollut keskellä näytelmää. Näin verta. Naisten silmistä paljastui tuska ja lasten kasvoilta pelko. Kenelle voisin näyttää näitä kuvia, jotka eivät ole vain kuvia”, Mohamed kertoo.

Israelin hyökkäys Gazaan kesällä 2014 sai nuoren elokuvantekijän hyppäämään ambulanssin kyytiin.
Abu Marzouq on pelastanut ihmishenkiä Gazan iskuissa. Israelin hyökkäys Gazaan kesällä 2014 sai nuoren elokuvantekijän hyppäämään ambulanssin kyytiin. yle tv1

Ensimmäisenä auttamassa

Ambulanssimiehistön päällikkönä toimii Abu Marzouq, joka on pelastanut ihmishenkiä monissa Gazan iskuissa.

Marzouqin miehistö on joka päivä myrskyn silmässä. Kun Gazan rannalla neljä yhdenksänvuotiasta poikaa joutuu kranaatti-iskuun, ambulanssimiehistö on ensimmäisten joukossa auttamassa.

Mohamed oppii luottamaan ambulanssin miehistöön ja päällikköönsä. He puolestaan auttavat Mohamedia tekemään elokuvan, joka kuvaa gazalaisten epätoivoa ja toivoa.

Ryhmä joutuu itsekin iskun kohteeksi.

Ambulance. Tuotanto: Parad Media Oy / Cityportal AB, Norja, 2016.

Kommentit