Hyppää pääsisältöön

Eero Ritala ei ole lähdössä politiikkaan, ainakaan populistina

Kammottava ajatus, että jo yhden päivän valmennuksella pystyy politikoimaan aiheesta, josta ei aiemmin tiennyt juuri mitään, tuumii Eero Ritala Prisma Studion populistikokeen jälkilöylyissä.

Näyttelijä Eero Ritala joutui tiukkaan paikkaan, kun hänen piti uida populistin nahkoihin Prisma Studion kokeessa. Apuna Eerolla oli kaksi huippuasiantuntijaa, jotka valmensivat näyttelijästä pesunkestävän populistipoliitikon. Päinvastoin kuin näyttelijöillä yleensä, tällä kertaa ei annettu valmiita vuorosanoja.

Eero kaivaa itsestään esiin populistin

Eerolle annettiin lähtötilanne: hän on tavallinen kansalainen, joka on kokenut poliittisen heräämisen, mutta jolla poliittinen sanoma on vielä hakusessa.

- Populistipoliitikot ovat minulle jotenkin pelottava juttu. Se on hyvää, että he tuovat epäkohdat selkeästi esille, mutta retoriikka on yksioikoista. Sain hyviä ohjeita siihen, miten helposti kuka vaan voi kaivaa populistin itsestään.

Aluksi Eero pyöri politiikan asiantuntija Erkka Railon kanssa Ylen puvustossa etsimässä populistipoliitikon syvintä olemusta. Hänen tehtävänsä oli pumpata ja imeä tietoa tapaamiltaan asiantuntijoilta ja improvisoida matkan varrella poliittisia teesejään, koska testin päätteeksi hänet oli tarkoitus asettaa tulikokeeseen - kokeneen toimittajan haastatteluun.


Eeron politikoinnin pääaiheeksi valikoitui soteuudistuksen kaataminen. Suomalaisillekin populisteille tyypillisin aihe olisi tietysti ollut maahanmuuton vastustaminen, mutta sitä valmennuksen aikana sivuttiin vain lyhyesti.

Mokata ei voi, jos muistaa peruslähtökohdan

Puheviestinnän professori Pekka Isotaluksen kanssa Eero hioi retorisia valmiuksiaan.

- Oli kiinnostavaa oppia miten nokkelasti voi väistää toimittajan tiukkoja kysymyksiä. Voi esimerkiksi sivuuttaa itselle vaikean asian niin, että vastaa lyhyesti kysymykseen ja vaihtaa aiheen takaisin siihen, mistä itse haluaa puhua.

Lopuksi Pekka Isotalus antoi Eero Ritalalle ehkä tärkeimmän ohjeen. Jos haastattelussa tapahtuu moka tai yllättäen ei osaakaan vastata toimittajan kysymykseen, niin peli ei ole välttämättä pelattu.

- Jos ajatus katkeaa, niin sitten kannattaa palata siihen, mistä lähtikin, eli omaan poliittiseen viestiinsä. Eli periaatteessa ei voi mokata, jos vaan muistaa peruslähtökohdan.


Kaiken kaikkiaan valmennus auttoi myös lukemaan poliittista retoriikkaa astetta enemmän, summaa Eero Ritala.

Eero kuumeni Aamu-tv:n tulikokeessa

Kokeen valmennusosuus oli kuvattu perjantaina ja Eerolle jäi viikonloppu aika valmistautua maanantaiaamuna kuvattavaan Aamu-tv:n haastatteluun. Sen voi katsoa jutun lopusta videolta kokonaisena.

Haastattelu on sikäli aito, että Eerolla ei ollut valmiiksi kirjoitettuja vuorosanoja, eikä toimittaja Heikki Ali-Hokan kanssa oltu ennalta sovittu, miten haastattelu etenee. Ritala ja Ali-Hokka eivät tarkoituksella edes jutelleet etukäteen studion lämpiössä. Muillekin paikallaolijoille oli kerrottu, että Eero oli paikalla populistipoliitikon roolissa. Myönnettäköön, että hänelle oli etukäteen vuodettu haastattelun kolme pääkysymystä.

Reilun viiden minuutin haastattelutentti oli elävä tilanne. Toimittaja kysyi myös tiukkoja jatkokysymyksiä, kuten sen, miten Ruotsin ja Suomen kulttuuri eroavat sosiaali- ja terveydenhuoltonäkökulmasta katsottuna. Ritala oli vähällä puhua itsensä pussiin, mutta selvitti itsensä kuiville aidon populistin tapaan.

- Tilanne oli erittäin kuumottava monestakin syystä. Selvisin osasta kysymyksistä niin hyvin, että olin revetä, kun huomasin, että tosiaan pystyin väistämään tiukatkin kysymykset helposti. Samaan aikaan tilanne jännittävä, ahdistava ja hauska. Näyttelijänä en ole aiemmin päässyt tuollaista tekemään.

Ahdistavaksi Ritalalle Aamu-tv:n haastattelun teki tietoisuus siitä, että päivän valmennuksella pystyi politikoimaan aiheesta, josta ei ennen valmennusta tiennyt paljoakaan.

- Luulen, että joku ihminen voisi kuvitella äänestävänsä minua esiintymiseni perusteella, mikä ei mielestäni ole kauhean hyvä asia. Tällä kokemuksella ei kyllä kiinnosta lähteä politiikkaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua