Hyppää pääsisältöön

Horoskooppi koleerisille ja muille. Ja/tai paljon muuta. Eikä siinä vielä kaikki!

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko
Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen ajatusten miljoonalaatikko

Horoskooppi koleerisille ja muille. Ja/tai paljon muuta. Eikä siinä vielä kaikki!

Huom! Teksti on pitkä ja pimeä. Mutta niin on marraskuukin. Sori & Pah!

Ennustamisesta on puujalkavitsitokahdus joka on niin kulunut, ettei sitä viitsi tässä toistaa. (Mutta jos viitsisi, niin se kuuluisi että, ennustaminen on vaikeata, erityisesti tulevaisuuden ennustaminen. Haha. Snort! (Tiukanlyhyt nauru, ja sen jälkeen sisäänpäinkääntynyt, apea ilme.)

Onnistuneet ennusteet ovat usein vähemmän kiinnostavia kuin epä- .

Jos tutkijat ennustavat, että koska maailmantalous on jonkinlaista kaaokselis-fraktaaliteoreettista, sisäisesti similaaria aaltoliikettä, on todennäköisempää että jossain tulevaisuudessa meitä odottaa lama, kuin että ei odottaisi. Niin se ennuste ei juuri sykähdytä.

Mutta jos Joensuun yliopiston tutkijat ennustaisivat, että mikrobiologisista ja kännykkäsäteilyllisistä syistä länsirannikkomme kaksikielisten kuntien asukaat muuttuisivat hohtavan vihreiksi uudenvuodenaattona kahden vuoden perästä, tieto saisi luultavasti palsta- ja kaistatilaa ja odotuksentäyteisen paikan ihmisten sydämissä.

Lohduksemme ja iloksemme huonoja ennustajia on maailmassa ollut viljalti, kaikkina aikoina.

Luin juuri hetki sitten, kuin kohtalon epä-ivana (BTW, mikä on ivan vastakohta?!) pahvikahvimuistani 1900-luvun alun kahvifanaatikon ennustesitaatin ”Kahvin paahtaminen ei ole afääri, mutta kylläkin antoisa harrastus.”

Sittemmin sumppiennuste karahti kuin kuumille kiville, kun kahvin kanssa telkkuamisesta tulikin kyseisen suvun ehkä suurin afääri.

Ennustamisesta edelleen:

Michiganin säästöpankin johtaja neuvoi Henry Fordin lakimiestä v. 1903: ”Hevonen on ja pysyy, autossa on uutuudenviehätystä, mutta se on vain muotioikku”.

William Pierce, sittemmin Britannian pääpostin yli-insinööri totesi sähkösanomien ja lähettipoikien aikana: ”Amerikkalaiset saattavat tarvita puhelinta, mutta me emme. Meillä on runsaasti lähettipoikia”.

Alexander Graham Bell kuitenkin ennusti keksinnölleen suurempaa menestystä: ”Puhelin on niin tärkeä keksintö, että jonakin päivänä joka kaupungilla on omansa”.

Kun Bell yritti myydä keksintönsä täydellisiä käyttöoikeuksia Western Union –yhtiölle, yhtiö totesi sisäisessä muistiossaan (ukkini syntymävuonna) 1876 että ”Tässä ’telephone-laitteessa’ on liikaa vikoja, jotta voisi vakavissaan harkita yhteydenpitovälineeksi. Laitteella ei ole mitään käyttöarvoa meille”.

Yksi kuuluisa nimi ja kuuluisa ennustus kuultiin vuonna 1897 (kun ukkini oli 21-vuotias); William Thomson, Kelvinin I paroni: ”Radiolla ei ole tulevaisuutta”.

Ja vielä yksi melko mahtipontinen ennustus, v. 1955 viihdelehti Varietyltä koski rock-musiikkia: ”Heinäkuuhun mennessä se on unohdettu”.

Olkoot nämä lausunnot ja ennusteet kannustuksena kaikille keksijöille, ideoiden parissa puurtajille, autotallissa näprääjille, muusikoille ja muille taiteilijoille, nykyisille ja tuleville!

Sitten.

Olen sitä mieltä, että kun lääkärit ovat yli-ihmisiä alhaiseen kansaan verrattuna, horoskooppien ei tulisi olla astrologisissa, vaan hippokraattisissa näpeissä.

Hippokrates (kr. ‘Ιπποκρατης; nimi merkitsee suomeksi ”hevosvoima”, syystä jota en vielä tiedä) tunnetaan – kuten tunnettua – lääketieteen isänä.

Herra Hevosvoima syntyi vuonna 460 eKr (niin paljon ennen ukkiani, etten osaa laskea sitä nyt. Jos joku lukija osaa, niin päivitän tiedon sitten tähän: _n._2335-6_v._e.u.s. [ennen ukkini syntymää] - Kiitos, Paulia!)

On kuuluisa Hippokrates lääkärinvalastaan, joka kuuluupi näin:

ὄμνυμι Ἀπόλλωνα ἰητρὸν καὶ Ἀσκληπιὸν καὶ Ὑγείαν καὶ Πανάκειαν καὶ θεοὺς πάντας τε καὶπάσας, ἵστορας ποιεύμενος, ἐπιτελέα ποιήσειν κατὰ δύναμιν καὶ κρίσιν ἐμὴν ὅρκον τόνδε καὶσυγγραφὴν τήνδε:

ἡγήσεσθαι μὲν τὸν διδάξαντά με τὴν τέχνην ταύτην ἴσα γενέτῃσιν ἐμοῖς,καὶ βίου κοινώσεσθαι, καὶ χρεῶν χρηΐζοντι μετάδοσιν ποιήσεσθαι, καὶ γένος τὸ ἐξ αὐτοῦἀδελφοῖς ἴσον ἐπικρινεῖν ἄρρεσι, καὶ διδάξειν τὴν τέχνην ταύτην, ἢν χρηΐζωσι μανθάνειν,ἄνευ μισθοῦ καὶ συγγραφῆς, παραγγελίης τε καὶ ἀκροήσιος καὶ τῆς λοίπης ἁπάσης μαθήσιοςμετάδοσιν ποιήσεσθαι υἱοῖς τε ἐμοῖς καὶ τοῖς τοῦ ἐμὲ διδάξαντος, καὶ μαθητῇσισυγγεγραμμένοις τε καὶ ὡρκισμένοις νόμῳ ἰητρικῷ, ἄλλῳ δὲ οὐδενί.

διαιτήμασί τε χρήσομαιἐπ᾽ ὠφελείῃ καμνόντων κατὰ δύναμιν καὶ κρίσιν ἐμήν, ἐπὶ δηλήσει δὲ καὶ ἀδικίῃ εἴρξειν.

οὐδώσω δὲ οὐδὲ φάρμακον οὐδενὶ αἰτηθεὶς θανάσιμον, οὐδὲ ὑφηγήσομαι συμβουλίην τοιήνδε: ὁμοίως δὲ οὐδὲ γυναικὶ πεσσὸν φθόριον δώσω.
ἁγνῶς δὲ καὶ ὁσίως διατηρήσω βίοντὸν ἐμὸν καὶ τέχνην τὴν ἐμήν.

οὐ τεμέω δὲ οὐδὲ μὴν λιθιῶντας, ἐκχωρήσω δὲ ἐργάτῃσιν ἀνδράσι πρήξιος τῆσδε.

ἐς οἰκίας δὲ ὁκόσας ἂν ἐσίω, ἐσελεύσομαι ἐπ᾽ ὠφελείῃκαμνόντων, ἐκτὸς ἐὼν πάσης ἀδικίης ἑκουσίης καὶ φθορίης, τῆς τε ἄλλης καὶ ἀφροδισίωνἔργων ἐπί τε γυναικείων σωμάτων καὶ ἀνδρῴων, ἐλευθέρων τε καὶ δούλων.

ἃ δ᾽ ἂν ἐνθεραπείῃ ἢ ἴδω ἢ ἀκούσω, ἢ καὶ ἄνευ θεραπείης κατὰ βίον ἀνθρώπων, ἃ μὴ χρή ποτεἐκλαλεῖσθαι ἔξω, σιγήσομαι, ἄρρητα ἡγεύμενος εἶναι τὰ τοιαῦτα.
ὅρκον μὲν οὖν μοι τόνδεἐπιτελέα ποιέοντι, καὶ μὴ συγχέοντι, εἴη ἐπαύρασθαι καὶ βίου καὶ τέχνης δοξαζομένῳ παρὰπᾶσιν ἀνθρώποις ἐς τὸν αἰεὶ χρόνον: παραβαίνοντι δὲ καὶ ἐπιορκέοντι, τἀναντία τούτων.

Ja suomeksi* kuuluu se näin:

»Minä vannon Apollonin, lääkärin, kautta ja Asklepioksen ja Hygieian ja Panakeian ja kaikkien jumalten ja jumalattarien kautta, kutsumalla heidät todistajiksi, että tulen kykyni ja harkintani mukaan täyttämään tämän valan ja kirjallisen sitoumuksen.

Tulen pitämään vanhempieni arvoisena sitä, joka on opettanut minulle tämän taidon, ja jakamaan hänen kanssaan elatukseni, ja hänen tarvitessaan apua tulen sitä antamaan. Hänen poikiaan olen pitävä veljinäni ja opettava heille, mikäli he niin haluavat, tämän taidon ilman palkkaa ja sopimusta. Opastusta ja luentoja ja kaikkea muuta opetusta olen antava pojilleni ja opettajani pojille sekä niille oppilaille, jotka ovat sitoutuneet kirjallisesti ja valallisesti lääkärilakiin, mutta en kenellekään muulle.

Elintapoja koskevia ohjeita tulen käyttämään sairaiden hyväksi kykyni ja harkintani mukaan: tulen torjumaan kaiken, mikä voi olla vahingoksi ja vääryydeksi. En tule antamaan kenellekään kuolettavaa myrkkyä, vaikka minulta sellaista pyydettäisiin, enkä neuvoa sellaisen valmistamiseen. Enkä tule antamaan naiselle sikiötä tuhoavia aineita.

Puhtaasti ja hurskaasti olen viettävä elämääni ja harjoittava tointani.

En tule leikkaamaan veitsellä, en edes rakkokivistä kärsiviä, vaan luovutan sen tehtävän niille, jotka sellaista tointa harjoittavat.

Niihin taloihin, joissa käyn, menen auttaakseni sairaita, tekemättä tahallisesti mitään vääryyttä ja vahinkoa sekä pidättyen rakkaudesta naisten ja miesten, vapaiden ja orjien kanssa.

Mikäli parannustyössäni tai sen ulkopuolella ihmisten keskuudessa näen tai kuulen sellaista, mitä ei pidä levitettämän, vaikenen ja pidän sitä salaisuutena.

Jos täytän tämän valan enkä riko sitä, sallittakoon minun nauttia sekä elämästä että taidostani kaikkien ihmisten ikuisesti arvostamana. Mutta jollen sitä pidä, vaan teen väärän valan, tapahtukoon päinvastoin.»

(*Suomentanut Heikki Solin)

Jollei Hippokratella ollut yliluonnollisia kykyjä, valan muistiin kirjoittamisesta on kiittäminen hänen oppilaitaan, sillä teksti lienee kirjoitettu itse hra Hevosvoiman kuoleman jälkeen.

Hienointa ko. valassa ovat minusta nuo suomenkielisen version lainausmerkit jotka muistuttavat alikersantin natsoja. Ei näe sellaisia ihan joka päivä kuka vain!

Kuitengin!

Muu aihe mistä Hippokrates tunnetaan, on omaksumansa oivallus jakaa ihmiset tiettyihin kategorioihin. Myöhemmin, luemma, toisella vuosisadalla jKr. samoilla ajatusapajoilla ahkeroi Hippokrateen pohjalta Rooman keisarien henkilääkäri Galenos.

(Sana kategoria tulee kreikankielestä sekin, merkiten ennustetta, syytöstä, luokkaa. Ja se taas tulleepi verbistä kategorein, puhua vastaan, syyttää, ennustaa. Ja se puolestaan tulee sanasta kata, eli alas, tai vastaan + agourein eli pitää nuhdesaarna tai vaatia kansankokouksessa – joka merkitys pohjautuu sanaan agora, tori, mikä taas tulee verbistä ageirein, kokoontua, kerääntyä. Selvää kuin pyy Tetrastes bonasia, née Bonasa bonasia) eikö totta!)

Hippokrateen (ym.) pohjustama ihmisjako pohjautuu tiettyihin kehonnesteisiin.

Ajateltiin, että kehossa on neljä perusnestettä: musta sappi (melaina khole), lima (flegma), keltainen sappi (khole) ja veri (sanquis).

(Veri on kreikaksi αἷμα, haima, joten latinankielinen sanguis listassa lienee Galenoksen käsialaa. Roomalaisilla oli ennen pitkää näppinsä kaikessa minkä kreikkalaiset ekana keksi. Alas se!)

Jos nesteiden välillä oli tasapaino, vallitsi eukrasia (eu, hyvä, + sekoitus, luonne) ja jos tasapaino oli pielessä (vrt. osa 1960-luvun kansakoulun miesopettajista) valitsi päinvastainen tila, dyskrasia (dys, epä- jne).

Nesteitä muinaisina aikoina tasapainotettiin mm. suoneniskennän ja kuppauksen avulla.

(Ja kuppausta jne harjoitetaan edelleen, vielä tänäkin päivänä kuppaa ihan yleisesti mm. Valtio, ja suoneniskentää, eli verenimyä (työläisistä, talonpojista ja muista raskautetuista) harjoittaa Kapitalisti.)

Mielestäni horoskooppien pitäisi perustua tieteeseen, eli tähän Hippokrateen + Galenoksen (ym.) nelijakoon, ihmisluokkiin, jotka ovat:

1 Kuivan ja kylmän (ilma ja maa) mustan sapen hallitsema melankolinen eli raskasmielinen, sisäänpäin kääntynyt, pohdiskeleva ja alistuva.

2 Kostean ja kylmän (vesi ja maa) hallitsema flegmaattinen eli tyynen rauhallinen, hidas ja välinpitämätön.

3 Kuivan ja kuuman (ilma ja tuli) keltaisen sapen hallitsema koleerinen eli ankara, kiivas, kuohahtelevainen, voimakas.

4 Kostean ja kuuman (vesi ja tuli) veren hallitsema sangviininen eli toiveikas, vilkas ja välitön tyyppi.

Ja minä muistelen että oli vielä viides, luokkiin sopimaton luokka. Kutsumme sitä tässä nimellä

5 Ja muut (lat. lyh. et al.)

Horoskooppi neljälle temperamenttityypille: (tulee ihan kohta! Kuka ei jaksa odottaa, hypätköön sen kappaleen alkuun, joka alkaa liha- ja kursivoiduin sanoin Nyt siis tulee.)

Siteeraan toisille, kiireettömämmille kuitenkin ensin Tampereen Yliopiston Avoimen yliopiston sosiaalipsykologian materiaalia Tämän sitaatin pohjalta on helpompi sijoittaa itsensä ruumiinnesteiden (lat. humor, neste) temperamenttikartalle:

”Latinassa "humor" merkitsee nestettä (Tiesin, sanoin sen jo äsken!) tai kosteutta ja vastaavasti "temperamentum" oikeaa sekoitussuhdetta. (No tuota en tiennyt. Hmph..)

Nesteiden laadun ja suhteiden ohella huumorin ja temperamentin merkitykset laajenivat keskiajalla yleisemmin koskemaan mielenlaadun ja luonteiden järjestelmää.

Uuden ajan sääty-yhteiskunnissa temperamenttioppi yhdistettiin perustelemaan ja kuvaamaan vallitsevaa luokkajakoa.

Näin sääty-yhteiskunnan järjestys oli johdettavissa ruumillisten tekijöiden kautta aina niihin peruselementteihin, joista luomakunnan ajateltiin muodostuvan.

Stereotyyppinen jako koleerisesti kuohahteleviin aatelismiehiin, melankolisesti raskasmieliseen papistoon ja oppineistoon, flegmaattisen jäyhiin talonpoikiin ja sangviinisesti energisiin porvareihin (ennen kaikkea hovimiehet, taiteilijat) kertoi siitä, että jokainen luokka oli yhteiskunnassa sille kuuluvalla luontaisella paikallaan, joka vastasi sille ominaista ja siltä vaadittua temperamenttia.

Useissa kielissä "huumori" tarkoittaa vieläkin mieltä.

(Mutta toisissa useissa kielissä ei tarkoita ollenkaan mieltä se. Ehkä jopa päinvastoin! Toimitt. vaatimat. huom.)

Nyt siis tulee horoskooppi neljälle plus yhdelle temperamenttityypille:

1. Melankoliset (Henkilönä raskasmielinen, sisäänpäin kääntynyt, pohdiskeleva ja alistuva.)

Nyt kivi, paperi ja sakset apuun! Voi melankolinen ottaa kiven (tai perunan) päällystää sen paperilla, ja piirtää sille sellaisen naaman, mikä epä-ärsyttää.

Marras-aika on joko synkkää tai valoisaa, riippuen siitä, katseleeko pimeyttä vai kynttilöitä. Kynttilöistä on iloa paljo, mutta kannattaa pitää palovaroittimen patteri etevässä kunnossa.

Hauskan marraskalenterin laatiminen paperille yksin tai tovereiden kanssa tuo lohtua marrakseen.

Voi myös miettiä tekevänsä jotain, mitä ei ole tehnyt ikinä ennen se, tai alkaa säästää pikku summana jotain kivaa juttua varten.

Hyvällä kelillä saa maalla valossa kivoja kuvia, sadesäällä kaupungissa illalla. Kannattaa käyttää jonniinmoista jalustaa, vaikka kuvaisi kännyllä. Silloin kaupungin valot saa upeaan hehkuun hän!

Motto: Kyllä tämä tästä vielä..

2. Flegmaattiset (tyynen rauhallinen, hidas ja välinpitämätön)

Ihmisellä kuulemma on hibernaatiogeeni, mutta ei tiedetä, miten sen saa aktivoiduksi. (Jos kuka keksii, niin saa tämän kirjoittajalta pullakahvit. Kunnon hibernaatio lyhentäisi Suomen talvea täll, ja säästäisi ruokaluissa ja vessassahyppäämiskerroissa!)

Hibernaatioetevimmät ihmiset maassamme löytynevät flegmaattisista veljistä ja sisaristamme, joten kannatta seurata heidän neuvojaan!

Taloudellisesti ankarina aikoina flegmaattiset valavat rauhaa ympärilleen, ja rauhoittuvat entisestään nähdessään toisten paniikin jarruttuvan.

Marras-aika on flegmaattisten kulta-aikaa, kun vesi- tai räntäsade nukuttaa ihanasti, ja yksistä torkuista saa pontta toisiin heti perään.

Motto: Niinpä, niinpä. Hohhoijaa. (Raapii mahaa.)

3. Koleeriset (Ihmisenä ankara, kiivas, kuohahtelevainen, voimakas)
Talvirenkaiden vaihto on sujunut etuajassa, ja joululahjasuunnitelmat on jo pääosin toteutettu.
Koleerinen keskittyy ottamaan salin vuosikortista mahdollisimman palon irti, jotta kertahinnaksi muodostuisi mahdollisimman pieni luku.

Koleerinen menee marraskuun alussa jo pitkälti joulukuuta, ja entää pian jo uudenvuodensuunnitelmiin.

Motto itselle tulisi olla: Jäitä hattuun! Motto on oikeasti: Mikä siinä kestää!!

4. Sangviiniset (Ihmisenä toiveikas, vilkas ja välitön tyyppi)

Rengasvaihdot melankoolikko- ja flegmaatikkoystävien ja omaan autoon pääsee alkuun, kun koleerikkoystävien hopotus renkaanvaihtoavusta on viimeinkin hellittynyt näiden saatua talvipyörät alleen.

Autottomilla sangviinikoilla marraskuun iltoja kuluu kerätessä kokoon ohjelmaryhmiä erilaisiin illanviettoihin, pikkujouluihin ja pieneen ulkomaanmatkaan halpalennolla ensi keväänä.

Sangviinikoissa on paljon puolustusvoimien (erityisesti ilmavoimain), pelastajien ja rikospoliisin väkeä, ja poikkiviranomaisellisia pikku orkestereita putkahteleekin esiin moninaisten yhdistysten illanvietoissa. Torvipuolella kuitenkin saisi kiinnittää ansatsiin enemmän huomiota, kun ollaan vielä vähän kesäterässä.

Sairanhoitoväkeä on kaikissa temperamenttiryhmissä, mutta fysioterapeutit (”sairasvoimistelijat”) ovat erittäin runsaasti ja c-vitamiinikimmoisasti edustettuina nimenomaan sangviinikoissa.

Pikkujoulu ilman sangviinikkoa on kuin taide ilman melankoolikkoja tai kinkku ilman sinappea!

Motto: Jo vain!
5. Et al. Ja muut (Muodostuen henkilöistä joiden ominaisuudet koostuvat useammasta temperamenttiluokasta jollain painotussuhteella.)

Sekalaiset ovat valtaenemmistönä temperamenttiryhmissä. Marraskuuta joillakin sekalaisilla leimaa taipumus ”löytää” itsestään erilaisia kiehtovia tai pelottavia poikkeamia perustuen internetin erilaisiin testeihin. Perimätiedosta poiketen Google ja Wikipedia eivät korvaa lääkäriä – mutta kylläkin päästään vialla olevan poppamiehen. Koleerikoille tarkoitettua mottoa olisi siis syytä tässäkin ryhmässä kuunnella.

Kyky elää hetkessä näyttää ajoittain onnistuvan vain murehtimalla joka hetkeä sen tullessa kohdalle. Löysempi ote voisi olla avuksi. Uusi taskulamppu (joka kenties toimii myös pyörän valona) voisi ilahduttaa: sen avulla voi heijastaa illalla varjokuvia nukkumakeljansa seinälle. Esim! on hellpoa yhdellä kädellä tehdä: jänis.

Motto (käytännössä): Tää [aika, meno, touhu, kyykytys, kiire, ajankulu, elämä] on ihan järjetöntä!

Motto (kuuluisi olla:) On näitä vaikeuksia ennenkin nähty... Päivä kerrallaan, eteenpäin vaan!

Tähän päättyi hippokrateis-galenolainen tieteeseen perustuva horoskooppi.

Lisää eri päivänä kuin ≠ tänään.

toivoo:

mk

Kommentit
 • Markus Kajo: Ennen kuin oli "mitään", oli jo sentään jotain.

  Mikä toimi nettitrivian esiasteena, miettii M. Kajo.

  ...Emme jääneet odottamaan, kirjoittaako täti vastaan, että on saanut tiedon matkastani, ja että olisiko hän ylipäätään edes kotona tuolloin. Ei näet ollut mitään syytä, miksi täti ei olisi ollut maisemissa. Hänhän asui kotonaan. Miksei hän siis olisi siellä! Ja sitäpaitsi minä en halunnut odotella korttien postittumista päiväkaupalla.

 • Markus Kajo: Asiaa naisten pulista

  Hyvyys, pahuus palkitaan vain saduissa?

  "...Ja luonto uhkaa kostolla, jos vielä sitä hiilletään, tai vaikka ei edes lisää hiillettäisi! Luulisi, että edes luonto on meidän puolella, ilmasto ihmisten ilona ilmaiseksi, mutta ei."

 • Ennen, nyt ja kohta!

  Markus Kajo miettii 40 vuottaan Ylessä, ja ensi vuotea, mm.

  Muistaakseni oli maanantai kun aloitin Ylen palveluksessa 80-luvun alussa, joten on ihan soveliasta, että lopetan perjantaina. Ei tule keskeneräisiä työviikkoja uralle suotta.

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat

 • Markus Kajo: Ennen kuin oli "mitään", oli jo sentään jotain.

  Mikä toimi nettitrivian esiasteena, miettii M. Kajo.

  ...Emme jääneet odottamaan, kirjoittaako täti vastaan, että on saanut tiedon matkastani, ja että olisiko hän ylipäätään edes kotona tuolloin. Ei näet ollut mitään syytä, miksi täti ei olisi ollut maisemissa. Hänhän asui kotonaan. Miksei hän siis olisi siellä! Ja sitäpaitsi minä en halunnut odotella korttien postittumista päiväkaupalla.

 • Markus Kajo: Asiaa naisten pulista

  Hyvyys, pahuus palkitaan vain saduissa?

  "...Ja luonto uhkaa kostolla, jos vielä sitä hiilletään, tai vaikka ei edes lisää hiillettäisi! Luulisi, että edes luonto on meidän puolella, ilmasto ihmisten ilona ilmaiseksi, mutta ei."

 • Ennen, nyt ja kohta!

  Markus Kajo miettii 40 vuottaan Ylessä, ja ensi vuotea, mm.

  Muistaakseni oli maanantai kun aloitin Ylen palveluksessa 80-luvun alussa, joten on ihan soveliasta, että lopetan perjantaina. Ei tule keskeneräisiä työviikkoja uralle suotta.

 • Kultainen noutaja

  Opettavaisen tarinan kansalle nosti esiin Kajo.

  "...Ahneuksissaan mies saunoi itsensä henkihieveriin. Liian kova konsti se selvästi oli, pakkosaunonta, mietti hän..."

 • Käynti pienenä

  Soittoa ja tapahtumia mielen sisällä, pääasiassa.

  Olo on kuin koira murisisi jossain. Tai murisisi jokin paljon pahemepi. Paholainen, seitinohuen ulottuvuuksienvälisen suihkuverhon takana murisisi vaikka.

 • Kelluessaan

  Mielihavaintoja veden piirissä ollessa

  Vesi oli suolatonta, ja siksi välillä kirveli nenässä. Paradoksaalista oli se, että kirveli juuri suolattomuus, eikä -lallisuus, kuten maallikko helposti luulisi.

 • Tyhmä jo pienenä

  Toistuvan yksinkertaisuutensa lamentaatioasialla on Kajo.

  "Jos ei lasketa sitä, että aikuisessa ihmisessä on lihaa ja luuta enemmän kuin lapsessa, ja laajempi nahka-osa hänellä kuin silkohapsena oli, niin melko vähän muuttuu ihminen elämänsä aikana..."