Hyppää pääsisältöön

Marja Hintikka: Väärässä iässä vanhemmaksi

Marja Hintikka: Olenko nuori vai vanha äiti?
Marja Hintikka: Olenko nuori vai vanha äiti? Kuva: Jussi Nahkuri / Hans Weckman marja hintikka

“En taida olla enää niin nuori ensisynnyttäjä”, muistan sanoneeni esikoista odottaessani lääkärikeskuksen 4D-ultrassa. Olin tuolloin 34-vuotias. Suomen johtaviin lapsettomuuslääkäreihin lukeutuva tohtori naurahti ja totesi, että suurin osa hänen asiakkaistaan on minua kymmenen vuotta vanhempia. Huojennuin - en olekaan vanha äiti! Myöhemmin tunsin oloni hölmöksi: miksi ikälukema ja vanhemmuus ovat niin tärkeä pohdinnan kohde, johon itsekin takerruin?

En ollut kokeneen perhelääkärin vastaanotolla lapsettomuuden takia. Asia kuitenkin koskettaa: tuttavapiirissäni jälkikasvun saamisen haasteet ja biologisen kellon villin tikityksen äänen melkein kuulee. Ympärilläni on valtava joukko naisia ja jonkin verran myös miehiä, joiden kipeä toive isäksi ja äidiksi tulosta ei ota millään toteutuakseen. Osa ei löydä puolisoa, osalla ei onnistu muista syistä, koskaan.

Paljon on myös heitä, joiden lapsiluku on jäänyt suurperhehaaveista huolimatta yhteen, ja keski-ikä kolkuttelee jo ovella. “Aika loppuu, juna menee, ikkuna sulkeutuu” on viiteryhmäni kipeä mantra. Olen kuullut monet viininhuuruiset tilitykset siitä, että jos olisi Aladdinin taikalamppu, ainoa toive olisi pysäyttää ajan kulku. Biologisen tiimalasin hiekka on kovaa vauhtia valumassa loppuun.

Miten meistä tuli tällaisia ajankulun orjia?

Biologisen tiimalasin hiekka on kovaa vauhtia valumassa loppuun.

Onko biologinen kello sukupuolille samanarvoinen? Ei ainakaan täysin. Hiljattain kihlautunut toimittajakollega ja rakkausvalmentaja Mia Halonen kertoi haastattelussa aiheesta, jonka tunnistaa varmasti jokainen “lapsentekoikään” ehtinyt sinkkunainen: "Kaikilla miehillä, jotka aiemmin sanoivat etteivät halua lapsia, on nyt lapsia”.

Niinpä. Yritäpä löytää 25-vuotias lasta haluava mies!

Vaikka jossain vaiheessa miehilläkin alkaa tikittää, ei heillä ole samanlaista iän tuomaa takarajaa kuin naisilla. Monen miekkosen elämässä vain tyttöystävä haikailee perheen perään, herra voi venyttää päätöstä lapsen hankkimisesta vaikka kuinka pitkään. Eikä ole harvinaista, että pariskunta eroaa eikä nainen koskaan ehdi löytää uutta miestä ja saada lasta. Mies taas on sillä aikaa hommannut Tinderistä nuoremman - ja lapsen.

Toinen kierros tuntuukin olevan heterosuhdemarkkinoilla miesten etuoikeus. Mies myös tuntee helpommin olevansa sopivan ikäinen isäksi aina. Ukista voikin tulla isä, mummosta harvemmin - ja nainenhan on synnyttäjäksi koko ajan vääränikäinen. Ainakin omasta mielestään. Ja kaikki tämä aikana, jolloin 40 on muka uusi 30!

Sateenkaariperheille aika on vieläkin arvokkaampaa.

Oma ryhmänsä ovat tikittävät sateenkaariperheet, jotka sydämet kyyneleitä itkien odottavat lakimuutoksia ja yhteiskunnan milli kerrallaan kääntyvää laivaa, jotta saisivat osakseen perheenperustamisen liittyvät itsestäänselvät ihmisoikeudet. Heille aika on vieläkin arvokkaampaa. Kansalaisaloitteen kautta eduskunnan käsittelyyn syyskuussa päässyt uusi äitiyslaki takaisi naisparien oikeudet niin, ettei pariskunnan tarvitsisi enää tehdä perheen sisäistä adoptiota, vaan toisen äiden vanhemmuuden voisi tunnustaa jo raskausaikana. Tämä varmasti madaltaisi kynnystä myös perheen perustamiseen, ja toisi mukanaan uusia monimuotoisten perheiden elämää tasa-arvoistavia muutoksia yhteiskuntaan.

Ikä ja vanhemmuus kiinnostavat meitä jostain syystä valtavasti. Ehkä juuri siksi lastenhankintaikään liittyvät odotukset ovat täysin kohtuuttomat. Teiniäitejä paheksutaan. Vanhoja vanhempia paheksutaan. Meitä kehotetaan hankkimaan pätevä koulutus ja näyttävä työura. Samaan aikaan asiantuntija-armeija varoittaa naisten synnytysiän nousuun liittyvistä riskeistä.

Vaikka synnytysikä ahdistaa, ei mikään normi onneksi ole kiveen hakattu.

Suomessa synnyttäjien keski-ikä oli viime vuonna 28,8 vuotta. Huvittavaa on, että jo vuonna 2003 STM:n perhepoliittisen strategian keskeiseksi tavoitteeksi asetettiin ensisynnyttäjien keski-iän aleneminen vuoteen 2010 mennessä. Ei toteutunut, päinvastoin. Nelikymppisten ensisynnyttäjien määrä on kaksinkertaistunut Suomessa 15 vuoden aikana. Yli 10% naisista saa esikoisensa yli 35-vuotiaana.

Vaikka synnytysikä ahdistaa, ei mikään normi onneksi ole kiveen hakattu. On supernuoria isoisiä. On ennätysvanhoja äitejä. On viisikymppisiä synnyttäjiä. Erinomaisesti pärjääviä teiniäitejä. On kokonaisia sukuja, joissa on tavattu tehdä lapset nuorina.

Unohdettaisiko siis ne numerot, edes hetkeksi?

Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus
Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus marja hintikka live

Marja Hintikka Livessä puhutaan nyt iästä. Onko oikeaa ikää tulla vanhemmaksi - onko ikä vain numero vai oikeasti vanhemmuutta määräävä tekijä?

MHL: Väärässä iässä vanhemmaksi

Yle TV2 maanantaina 7.11. klo 21 - vieraina nuorena lapset halunnut näyttelijä Sara Parikka ja lähes kuusikymppisenä ensimmäistä kertaa isäksi tullut ravintoloitsija Sedu Koskinen. Tähtibloggaajana nähdään Lattepappa-blogin Juho Kokki.
Yle Puhe tiistaina 8.11. klo 16.00 - vieraana kirjailija-seksuaalikasvattaja Nina Kiiskinen, joka on tullut äidiksi kolmella vuosikymmenellä.
yle.fi/mhl

Liity meihin:

Facebook
Twitter
Instagram
Osallistu keskusteluun: #yleMHL

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.