Hyppää pääsisältöön

Violette

Emmanuelle Devos on Violette samannimisessä elokuvassa
Emmanuelle Devos on Violette Emmanuelle Devos on Violette samannimisessä elokuvassa teeman elokuvat

Martin Provostin ohjaama draama kertoo kirjailija Violette Leducin elämästä sekä hänen ystävyydestään Simone de Beauvoirin kanssa.
Teema sunnuntaina 12.8. klo 12.00. Areenassa 14 päivää

Violette Leduc syntyi vuonna 1907 Pohjois-Ranskassa palvelijanaisen aviottomana lapsena. Hän oli lahjakas lapsi ja menestyi koulussa, mutta heikon itsetunnon vaivaamana hän päätyi tekemään vaatimattomia rutiinitöitä kirjankustantamossa. Kunnes maailmansodan ja saksalaismiehityksen aikana hän tutustui uusiin ihmisiin: erityisesti Maurice Sachsiin ja Simone de Beauvoiriin, jotka kannustivat Leducia kirjoittamaan.

Leduc otti paikkansa sodanjälkeisen Ranskan kirjallisissa piireissä, mutta hänen romaaniensa sisältö oli vielä tuolloin liikaa sensoreille. Lopulta 1960-luvulla vapaammassa ilmapiirissä Leducin tekstit saavuttivat myös suuren yleisön. Hänen vuonna 1966 ilmestynyt omaelämäkerrallinen romaaninsa La Batârde oli Ranskassa todellinen bestseller, ja se on myös suomennettu nimellä Äpärä.

Elokuva kertoo Violetten elämästä maailmansodan vuosista 1960-luvulle, läpimurtoon ja menestykseen asti. Martin Provost on pyrkinyt etsimään todellista ihmistä 60-luvun kohukirjailijan maineen takaa.

Violette on ohjaaja Martin Provostin Teemalla aiemmin nähdyn Séraphine-elokuvan sisarteos. Se on saanut ensiesityksensä Teemalla vuonna 2016.

  • Violette, Ranska 2013. O: Martin Provost. N: Emmanuelle Devos, Sandrine Kiberlain, Olivier Gourmet, Catherine Hiegel, Jacques Bonaffé

Lisää ohjelmasta

Yle Teema