Hyppää pääsisältöön

Analyysi: Mikael Gabriel on Vain elämää -ohjelman vuoden 2016 voittaja – eikä niin käynyt sattumalta

Vielä viime talvena Miklu tunnettiin biiffeistä ja raflaavista Putin-kommenteista. Enää niitä ei muistella.

Mikael Gabriel // Kuva: Yle / Derrick Frilund

Viides tuotantokausi Vain elämää -ohjelmaa on melkein paketissa. Vaikka se ei ole kilpailu, melkein joka vuosi on voinut löytää artistin tai artisteja, jotka ovat saaneet ohjelman tarjoamasta huomiosta erityisen paljon irti.

Selkein esimerkki on tietysti Cheek, joka ennen Vain elämää -ohjelman ensimmäistä tuotantokautta ei todellakaan ollut mikään koko kansan stadion-räppäri. Muita erityisen paljon Vain elämää -nostetta saaneita artisteja ovat ainakin Sanni ja Antti Tuisku.

Tänä vuonna näyttää siltä, että voittaja on monella tapaa räppäri Mikael Gabriel. Kaikki eivät hänestä vieläkään tykkää, mutta esimerkiksi Spotifyn striimausluvut puhuvat selvää kieltä: tuotantokauden kuunnelluimmat biisit ovat pääsääntöisesti joko Mikael Gabrielin versioita muiden kappaleista tai muiden versioita Mikael Gabrielin kappaleista.

Syksyn MG-huumassa voi olla helppo unohtaa, miten nopeasti suuren yleisön suhtautuminen räppäriin on muuttunut.

Itse asiassa nyt voi olla vaikeaa muistaa, millainen räppäri Miklu oli vielä viime talvena. Hänellä oli jo tuolloin paljon faneja mutta myös paljon vihamiehiä, joille Mikael Gabriel edusti lähinnä suunsoittajaa ja riidankylväjää. Räppäri aloitti tuon tuosta julkisia biiffejä toisten räppäreiden kanssa. Erityisen hämmentävää saattoi monelle olla Miklun avoin Vladimir Putin -fanitus ja hänen Putin-tatuointinsa.

Lisäksi iso osa yleisöstä ei kerta kaikkiaan edes tuntenut Mikael Gabrielia. Kyse ei ole vain mummoista ja papoista, räppäri ei vain vuosi sitten ollut niin iso nimi kuin nyt.

Tällaista Mikael Gabrielia YleX haastatteli viime maaliskuussa Emma-gaalassa. Hän oli tavoilleen uskollisena masinoinut paria päivää aiemmin riitaisan räppi-biiffin Kuben kanssa, ja kumpikin räppäri julkaisi disauttelevat biiffi-biisit toisistaan.

Emma-gaalan punaisella matolla rapin paha poika Miklu kuitenkin puhui yllättäen siitä, että vuonna 2016 hän haluaa levittää positiivista asennetta.

- Olen rakkauden asialla, paljon vähemmän räppärinä liikenteessä ja ehkä enemmän popparina liikenteessä, koko kansan Mikkenä.

Tuolloin nämä puheet tuntuivat todella odottamattomilta – mistä ihmeen koko kansan Mikestä hän oikein puhuu? Nyt, yli puoli vuotta Emma-gaalan jälkeen on kuitenkin helppoa ymmärtää, mihin tuolloin vielä toteutumattomiin asioihin räppäri tavallaan viittasi.

Tätä kaikkea on tapahtunut gaalan jälkeen:

  • Pian Emma-gaalan jälkeen Mikael Gabriel julkaisi hyvin popihtavan ja sanomaltaan hempeän _^Helium$_-biisin.
  • Seiska paljasti maaliskuussa, että MG on yksi vuoden 2016 Vain elämää -artisteista.
  • Kesällä varmistui, että Miklu tosiaan on mukana Nelosen musiikkiohjelmassa.
  • Loppukesästä Mikael Gabriel tähditti valkokankaalla _^Bodom$-kauhuelokuvaa, aivan hiljattain hän esiintyi ^Pahan kukat$_ -leffassa.
  • Ja koko syksyn ajan hän on tullut suomalaisten olohuoneisiin joka perjantai-ilta musisoimaan tuttujen artistien biisejä.

Mikael Gabriel on avoimesti sanonut tavoitteekseen olla koko kansan Mikke, ja tässä tavoitteessa hän on ainakin osittain onnistunut. Ne, jotka eivät olleet kuulleetkaan Mikael Gabrielista, tietävät nyt varmasti, kuka hän on. Moni on varmasti myös tykästynyt Miklun esittämiin tulkintoihin, jotka ovat oikeasti olleet oivaltavia ja esitelleet uusia puolia niin alkuperäisestä biisistä kuin Miklusta itsestään.

Räppäri on selvästi halunnut pehmentää julkisuuskuvaansa myös esimerkiksi esittelemällä luontosuhdettaan ja huoltaan ympäristöstä. Hän on myös tuonut esiin, miten hyvin hän viihtyy luonnossa – turvallinen mutta tehokas mielipide artistille, joka haluaa olla nimenomaan koko kansan artisti. Mielikuvaa on vahvistettu Vain elämää -ohjelmassa muun muassa sillä, että Mikael Gabrielia haastateltiin puutarhanhoidon lomassa kastelukannu kädessä.

Koskettavat tarinat vaikeasta nuoruudesta ovat sulattaneet myös vanhempien yleisöjen ennakkoluulot: tatuoitu räppäri ei olekaan pelottava. Myös Satulinnan ruokapöydässä Anna Puu puki sanoiksi nämä ennakkoluulot ja niiden hälventymisen.

Mikael Gabrielin jättisyksy ei selvästikään ole sattumaa vaan pitkäkestoisen työn tulosta. Siinä ei ole mitään vikaa, vaan pikemminkin päinvastoin olisi artistilta typerää jättää hyödyntämättä jättisuositun musiikkiohjelman tarjoama huomio.

Mikael Gabrielhan on myös bisnesmies, ja tämä syksy on osoittanut, että aivan kuten Cheek myös MG pystyy ottamaan julkisuudesta kaikki tehot, kun hetki on oikea.

Lue myös:

Mikael Gabriel haluaa nyt pelastaa maailman – mutta aiemmin hän oli ilmastonmuutosskeptikko

Mikael Gabriel mediatauolle: Nykyään tulee vähän paha olo, kun näen uutisia itsestäni