Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Murha Meksikossa – ja epilogi

Meksikossa ammutun Jyri Jaakkolan äiti Eve Jaakkola on yrittänyt yli kuusi vuotta saada poikansa murhaajia oikeuteen.
Asianajaja David Pena (vas.) juontaa lehdistötilaisuutta. Omar Esparza ja Eve Jaakkola kuuntelevat. Meksikossa ammutun Jyri Jaakkolan äiti Eve Jaakkola on yrittänyt yli kuusi vuotta saada poikansa murhaajia oikeuteen. yle tv1

TV1 maanantaina 9.7.2018 klo 21.30 - 22.25, uusinta sunnuntaina 15.7. klo 11.35
Katsottavissa Areenassa

Meksikossa ammutun ihmisoikeusaktivistin Jyri Jaakkolan äiti Eve Jaakkola on yrittänyt yli kahdeksan vuotta saada poikansa murhaajia oikeuteen.

Nyt yksi murhaajista on tuomittu ja viisi vangittu, mutta seitsemän on yhä vapaana. Even taistelu jatkuu.

Tarina ihmisoikeuksien puolustajasta

Dokumentti Murha Meksikossa ei ole tavanomainen murhatarina. Se kertoo ihmisoikeuksien puolustajasta, joka kuolee auttaessaan asemiesten ahdistelemia kyläläisiä. Se kertoo äidistä, joka haluaa saada poikansa murhaajat oikeuteen. Se kertoo yhteiskunnasta, jossa ihmishenki on halpa ja jossa yli 90 prosenttia murhista jää selvittämättä.

Vuonna 2016 valmistuneesta dokumentista nähdään nyt päivitetty versio.

Äidin sitkeä taistelu

Puolisotilaalliset joukot ampuivat suomalaisen Jyri Jaakkolan Oaxacassa Etelä-Meksikossa huhtikuussa 2010. Jaakkola osallistui avustussaattueeseen, joka joutui tulituksen kohteeksi, kun se oli viemässä ruokaa ja lääkkeitä puolisotilaallisten joukkojen saartamaan kylään.

Jyrin äiti Eve on yrittänyt saada poikansa murhaajia oikeuteen. Dokumenttielokuva kertoo peräänantamattomuudesta, mutta myös epäuskosta ja turhautumisesta.

Meksikossa ammutun Jyri Jaakkolan äiti Eve Jaakkola on yrittänyt yli kuusi vuotta saada poikansa murhaajia oikeuteen.
Eve Jaakkola on yrittänyt yli kuusi vuotta saada poikansa murhaajia oikeuteen. Meksikossa ammutun Jyri Jaakkolan äiti Eve Jaakkola on yrittänyt yli kuusi vuotta saada poikansa murhaajia oikeuteen. dokumenttiprojekti: murha meksikossa,Yle TV1
Meksikossa ammutun Jyri Jaakkolan äiti Eve Jaakkola on yrittänyt yli kuusi vuotta saada poikansa murhaajia oikeuteen.
Ihmisoikeusaktivisti Jyri Jaakkola ammuttiin avustussaattueessa. Meksikossa ammutun Jyri Jaakkolan äiti Eve Jaakkola on yrittänyt yli kuusi vuotta saada poikansa murhaajia oikeuteen. Kuva: Jussi Vierimaa 2016 yle tv1
Meksikossa ammutun Jyri Jaakkolan äiti Eve Jaakkola on yrittänyt yli kuusi vuotta saada poikansa murhaajia oikeuteen.
Toimittaja Erika Ramirez jäi henkiin asemiesten hyökkäyksessä. Meksikossa ammutun Jyri Jaakkolan äiti Eve Jaakkola on yrittänyt yli kuusi vuotta saada poikansa murhaajia oikeuteen. yle tv1

Äidin taistelu tuntuu kamppailulta tuulimyllyjä vastaan. Hän joutuu kohtaamaan meksikolaisen rankaisemattomuuden kulttuurin. Hän huomaa taistelevansa läpipääsemättömältä tuntuvaa verkostoa vastaan, johon ovat sotkeutuneet poliitikot, paikalliset viranomaiset ja rikolliset.

Poliittinen suojelu ja korruptio mahdollistavat rikollisryhmien toimimisen tavalla, joka tuntuu eurooppalaisesta näkökulmasta käsittämättömältä. Meksikolaisille se on arkipäivää.

Eve Jaakkolan lisäksi hänen miehensä Raimo "Kola" Jaakkola osallistuu oikeustaisteluun. Kola Jaakkola menehtyy sairauskohtaukseen dokumentin kuvausten aikana, ja pariskunnan ja nuorempi poika Turo astuu isänsä tilalle.

Miksi ihmishenki on halpaa?

Asianajajat David Peña ja Karla Micheel Salas sekä niin ikään väijytyksessä surmansa saaneen Bety Cariñon puoliso Omar Esparza tukevat Eveä ja Turoa taistelussa murhaajien saamiseksi oikeuteen.

Dokumentissa kuullaan myös avustussaattueessa mukana olleiden silminnäkijäkertomus traagisten tapahtumien kulusta.

Miten on mahdollista, että ihmishenki on niin halpaa Meksikossa? Miten on mahdollista, että ihmisiä tapetaan ja heidän henkeänsä uhataan, vaikka hallitus on sitoutunut turvaamaan kansalaistensa koskemattomuuden paitsi lainsäädännöllä myös kansainvälisillä sopimuksilla?

Ohjaaja: Simo Sipola. Kuvaaja: Jouni Soikkeli. Tuottaja: Ari Lehikoinen. Tuotanto: Yle, 2016, 2018. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2016.

Kommentit