Hyppää pääsisältöön

Paljon onnea, Tallari!

Tallari
Tallari Kuva: Lauri Oino Tallari

Suomen ensimmäinen ja ainoa valtionavun piirissä oleva kansanmusiikkiyhtye Tallari starttasi soittonsa vuonna 1986. Kynttilöitä synttärikakkuun on siis kertynyt jo 30 ja koko vuosi 2016 on ollut Tallarin juhlaa. Mikä tekee Tallarista niin ainutlaatuisen yhtyeen?

Kansanmusiikin eri tyylien ja maantieteellisten alueiden perinteiden esittäminen kaikenikäisille kuulijoille ympäri Suomea ja maailmaa voisivat täyttää kalenterin jo tehokkaasti. Sen lisäksi mukaan on mahtunut myös kansanmusiikin opetusta ja yhteistyötä lukuisten muusikoiden kanssa. Syitä rakastaa Tallaria on siis lukuisia, mutta tämä 30-vuotisjuhlakonsertista julkaistu kappale summaa mielestäni kaiken: soiton ilon, kutkuttavan pelimannipoljennon ja sen, miten monenlaiset persoonat Tallaria ovat vuosien varrella sävyttäneet.

Tallari syntyi vuonna 1986 pitkän suunnittelun ja lukuisten neuvotteluiden myötä. Lähes kymmenen vuoden pohjatyön jälkeen julistettiin koesoitot tapahtuvaksi Kaustisen Pelimannitalossa toukokuussa 1986. Rahoittajiksi ammattikansanmusiikkiyhtyeelle olivat lupautuneet Kaustisen kunta, Yleisradio sekä ensimmäistä kertaa Suomen musiikin historiassa, myös Opetus- ja kulttuurilautakunta - Tallari on ensimmäinen ja ainoa taiteen valtionosuusjärjestelmän piirissä oleva kansanmusiikkiyhtye. Vuonna 1986 Paavo Helistö kertoo ohjelmassaan yhtyeen synnystä ja soittajista:

Tallari 30 vuotta sitten
Tallari 30 vuotta sitten Tallari

Tallari kiteytyy monen mielessä yhtyeen pitkäaikaiseen selkärankaan tai onnea tuovaan neliapilaan, jossa soittivat Ritva Talvitie ja Risto Hotakainen viulua, kontrabassoa ja haitaria Antti Hosioja ja harmoonia Timo Valo. Herraseurue on jo jäänyt eläkkeelle, mutta heidän musiikillinen perintönsä elää edelleen - sekä ehkä jokin Tallarin yhteishengestä. Yhtyeen 15-vuotishaastettelussa he puhuivat kokoonpanosta näin:

Nykyään yhtyeessä soittavat alkuperäisjäsen, viulisti Ritva Talvitie, viulisti-avainviulisti-laulaja Katri Haukilahti, harmooninsoittaja-kitaristi-kantelisti eli summaten multi-instrumentalisti Sampo Korva sekä toisinaan, kun Kansanmusiikki-instituutin johtamiselta ehtii, laulaja ja mandoliininsoittaja Matti Hakamäki.

Lukuisat soittajat ovat vuosien varrella käyneet Tallarissa lyhyemmän tai pidemmän pätkän - kansanmusiikin vaihtoehtoiseksi korkeakouluksikin yhtyettä on nimitetty! Tallarissa vähintään vuoden mukana soittaneita muusikoita luetellaan yhtyeen historiasta kertovalla sivulla. Heissä on tuttuja nimiä kansanmusiikin maailmassa: laulaja ja kantelisti Liisa Matveinen, puhallinsoittaja, jo edesmennyt Kurt Lindbald, kantelisti Anna-Maija Kekki ja laulajat ja multi-instrumentalistit Pia Rask, Tellu Turkka, Anita Lehtola-Tollin ja Eero Turkka.

Myös virallisesta opetuksesta Tallarin parissa on saatu nauttia kansanmusiikin opiskelijoiden keskuudessa. Eritoten yhtyeen toimipaikan Kaustisen läheisyydessä opetusta on annettu Ala-Könni-opiston kansanmusiikkilinjalla sekä Keski-Pohjanmaan Konservatoriolla sekä Centria-ammattikorkeakoulussa Kokkolassa aina yhtyeen konsertoinnin lomassa.

Mikäpä on oppiessa ja opettaessa, kun Tallarin soittajiston eräs ominaispiirteistä on, että he soittavat lukuisia soittimia. Joka soittajalla on ollut vähintään yksi sivusoitin. Esimerkiksi tässä muutaman vuoden takaisessa Tallarin vedossa harmooninsoittaja Sampo Korva soittaa Saarijärven kanteletta ja kontrabasisti Arto Anttila kitaraa.

Sivusoittimilla musiikin moni-ilmeiseksi sävyttäminen on Tallarille tyypillistä. Eräs erikoisuus Tallarin historiasta on videosarja Vanhat kansansoittimet Tallarin käsissä, jossa soittajat eläytyvät niin uudempiin kansansoittimiin kuin vanhimpaan perinteeseen.

Tallarin ainutlaatuisen syvällinen perinteentuntemus on olennainen osa yhtyettä, mutta sitä tasapainottamassa ovat myös yhtyeen jäsenten valloittavat omat sävellykset ja sovitukset. Monille tutuinta Tallaria lienee harmooninsoittaja Timo Valon sävelkieli - aina humoristisesta Maatalouskoneiden vapaapäivästä syvän pohdiskeleviin sävellyksiin kuten Rakkauden aika tai Äidin sateenkaari.

Yhtyeen yleisöä ovat kuulijat vauvasta vaariin ja ehkä tämän takia ohjelmisto on aina ollut laaja. Yhteistyötä yhtye on tehnyt lukuisten erilaisten taiteilijoiden kanssa aina Jesse Kaikurannasta Kaisu Förstiin. Levyjäkin löytyy lukuisia - puhumattakaan Yleisradion arkistossa olevista kantanauhoituksista, joita on useita satoja. Viime aikoina lapsille suunnattua musiikkia on tehty esimerksiksi yhdessä Tuomo Rannankarin kanssa, kuten tässä kappaleessa Voi hyvä tavaton.

Tallarin suurta merkitystä suomalaiselle kansanmusiikille on lähes vaikeata ymmärtää. Siitä puhui Tallarin 15-vuotisjuhlien aikaan nyt jo edesmennyt maakuntaneuvos, kansanmusiikin puolestapuhuja Viljo S. Määttälä, jonka toimet edesauttoivat niin Kaustisen kansanmusiikkijuhlien kuin Tallarinkin syntyä.

Tallarin suurin vahvuus on sen kyvyssä uudistua ja muokkautua, mutta säilyttää sisimpänsä - pelimannisoiton svengi ja soiton sielukkuus. Kolmikymmenkertainen hurraa-huuto kansanmusiikin kivijalalle, Tallarille! Kauan eläköön Tallari!

Tallari 30 vuotta juliste
Tallari 30 vuotta juliste Tallari

Amanda Kauranne

Kommentit
 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.