Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Turkki – pelon valtakunta

Turkissa torjuttiin verinen vallankaappausyritys. Onko maa nyt matkalla kohti diktatuuria ja vainoja?
Turkin itsevaltainen presidentti Recep Tayyip Erdoğan on vakiinnuttanut asemansa jo matkamuistolippuihin Kemal Atatürkin rinnalle. Turkissa torjuttiin verinen vallankaappausyritys. Onko maa nyt matkalla kohti diktatuuria ja vainoja? yle tv1

TV1 torstaina 2.2.2017 klo 22.50 - 23.45, uusinta keskiviikkona 8.2. klo 23.05
Yle Areenassa 30 päivää

Turkissa sotilaat yrittivät kesällä syrjäyttää maan itsevaltaisen presidentin Recep Tayyip Erdoğanin. Kansa tuli kaduille ja vallankaappausyritys torjuttiin. Yli 250 ihmistä kuoli.

Erdoğan syytti vallankaappausyrityksestä entistä liittolaistaan Fetullah Gülenia. Islamilaisen uskonnollisen liikkeen luonut Gülen asuu maanpaossa Yhdysvalloissa ja hän on kiistänyt osallisuutensa kaappaukseen.

Erdoğan on juhlinut demokratian voittoa, mutta hallitsee maataan entistä itsevaltaisemmin ottein. Kaappausyrityksen jälkeen kymmeniä tuhansia ihmisiä on vangittu ja kymmeniä tiedotusvälineitä, kouluja ja yliopistoja suljettu. Monet Gülenin kannattajiksi epäillyt piileskelevät maan alla.

”Olen muuttanut pois kodistani ja annan yksityisopetusta paikkakunnalla, jossa kukaan ei minua tunne”, kertoo nimettömänä haastateltu entinen yliopiston opettaja Ulkolinjan dokumentissa.

Turkissa torjuttiin verinen vallankaappausyritys. Onko maa nyt matkalla kohti diktatuuria ja vainoja?
Poliisi valvoi tiukasti hallituksenvastaista mielenosoitusta Istanbulissa elokuussa. Turkin poikkeustila antaa viranomaisille laajat valtuudet pidättää ja vangita ihmisiä. Turkissa torjuttiin verinen vallankaappausyritys. Onko maa nyt matkalla kohti diktatuuria ja vainoja? yle tv1

Erdoğanin uhkapeli

Puhdistukset tuntuvat kaikkialla ja kohteena ovat gülenistien lisäksi kaikki, jotka haastavat Erdoganin valtapyrkimyksiä. Elokuussa suljettiin oikeuden päätöksellä kurditaustainen sanomalehti Özgür Gündem ja samalla vangittiin lisää toimittajia ja kirjailijoita. Samaan aikaan Turkin itäosissa käydään avointa sotaa Turkin armeijan kurdikapinallisten välillä.

Erdoğan on pelannut uhkapeliä alueella jo pitkään. Turkki on aiemmin tukenut naapurimaan Syyrian islamistisia kapinallisryhmiä. Isisin veristen terrori-iskujen jälkeen se on itse nyt sotimassa Isisiä vastaan. Samaan aikaan Turkki on kuitenkin pommittanut myös Isisiä vastaan taistelevia kurdijoukkoja. Sekava tilanne on luonut uhkaavan väkivallan kierteen koko alueelle.

Turkissa pelätään. Osa pelkää sotilaita ja vallankaappausta, osa hallituksen vainoja ja osa terrorismia.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Marko Lönnqvist. Kuvaus: Serhi Lavor. Tuotanto: Yle, 2016. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2016.

Lisää aiheesta:
Mustalla huumorilla sensuuria vastaan Turkissa
Turkista tullut pelon valtakunta
Yle Uutiset: Turkki esti pääsyn sosiaaliseen mediaan – nuoret pelkäävät, mihin maa on menossa