Hyppää pääsisältöön

Valitut sanat: Nähdä Pariisi ja nähdä

Hannu Väisänen Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumassa 2016
Hannu Väisänen Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumassa 2016 Kuva: Yle/Raili Tuikka Hannu Väisänen,Helsinki Lit,Hanna Saarikoski

Finlandia-palkittu kirjailija ja menestynyt kuvataiteilija haluaa olla vain taiteilija ilman tarkempaa määrittelyä.

Hannu Väisäsen kohdalla se tarkoittaa, että hän saa toteuttaa monitaiteellisuuttaan kirjailijana, kuvataiteilijana ja musiikin harrastajana.

Ranskassa on sanonta, että on täyttymys, kun tulet siksi mikä olet. ― Hannu Väisänen

Hanna Saarikoski tunnetaan monipuolisena kuvataiteilijana, jonka tuotantoon kuuluu muun muassa performanssia, videoteoksia ja akvarellimaalauksia.

He ovat Helsinki Litin lavalla keskustelemassa Pariisista. Väisänen muutti sinne jo vuonna 1989. Saarikoski on tehnyt See Paris and die -videoteoksen, jossa vierailee aisteja hyväilevässä kaupungissa silmät peitettynä.

He keskustelevat myös eri taidemuotojen vaikutuksesta tekemisiinsä. Väisänen vapautui kertomisen tarpeesta kuvataiteessa, kun pääsi purkamaan tarinansa romaaneihinsa. Saarikoski hiljentää häiritsevän “jäkättävän yliminän äänen” kuuntelemalla musiikkia kun maalaa.

Täytyy kiittää Pariisia, koko Ranskaa melkein - ilman sitä minusta ei varmasti olisi tullut kirjailijaa, eikä myöskään sitä kuvataiteilijaa, mikä tänä päivänä olen!― Hannu Väisänen

Saarikoski pitää Väisäsen romaanien keskeisenä viestinä ja vaikutuksena rohkeuden löytämistä ja elämää rajoittavien panssareiden riisumista. Kuin todistukseksi siitä, Väisänen nousee tuolistaan ja esittää yleisölle kauniin ranskalaisen laulun.

Hannu Väisänen laulaa Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumassa 2016
Hannu Väisänen laulaa Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumassa 2016 Kuva: Yle/Raili Tuikka Hannu Väisänen,Hanna Saarikoski,Helsinki Lit

Hannu Väisänen (s. 1951 Oulu) valmistui Suomen kuvataideakatemiasta 1974. Hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä ja hänen töitään on ollut esillä useissa yhteisnäyttelyissä sekä Suomessa että ulkomailla.
Hannu Väisänen on saanut taiteen valtionpalkinnon 2007.

Tuotanto:
Johannes puhuu Prochorokselle, runokokoelma, 1989, Kirjayhtymä
Kalevalan juhlavuoden painoksen kuvitus, 1999, Otava
Vedostuksia. Suomalaista taidegrafiikkaa 2000-luvulta, yhdessä Tiina Nyrhisen kanssa, 2003, Otava
Vanikan palat, romaani, 2004 Otava
Toiset kengät, romaani, 2007, Otava
Kuperat ja koverat, romaani, 2010, Otava
Apupata, kokoelma lyhytproosaa, 2011, Otava
Taivaanvartijat, romaani, 2013, Otava
Piisamiturkki ja muita kertomuksia, novelleja, 2015, Otava
Elohopea, romaani, 2016, Otava

Hanna Saarikoski (s. 1978 Kannus) valmistui Suomen kuvataideakatemiasta 2008. Hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä ja hänen töitään on ollut esillä useissa yhteisnäyttelyissä. Saarikoski kuuluu Speech Karaoke Action- ryhmään.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri