Hyppää pääsisältöön

"Ai kamala, lapsella on lapsi!" Vanhempien iän taivastelu on yleistä, kertoo MHL-kysely

Nuoret vanhemmat
Nuoret vanhemmat Kuva: freeimages.com/gregor2802 vääränikäiset vanhemmat

On se kamalaa, kun lapset tekevät lapsia. Vielä kamalampaa on, kun keski-ikäiset kehtaavat vielä lisääntyä! Isän tai äidin iän taivastelu on tympeä klassikko, jonka soisi jo jäävän historiaan. Silti edelleen "liian nuoren" ja "liian vanhan" näköiset vanhemmat saavat osakseen pitkiä katseita ja tylyjä kommentteja, paljastaa Marja Hintikka Liven kysely.

Holtittomat kakarat

Eräs alle 20-vuotiaana avioitunut nuori odottaja kertoi iloisen vauvauutisen äidilleen, joka parahti olevansa aivan liian nuori mummiksi. Toiselle nuorelle äidille sanottiin: Ai lopetit sitten nukkeleikit ja vaihdoit samantien oikeaan.

Hukattujen nuoruusvuosien kauhistelu ja opiskeluista huolehtiminen tuntuu kuuluvan jokaisen itseään kunnioittavan sukulaistädin repertuaariin. Eikä aina tarvitse olla edes sukua, muistuttavat parikymppisenä äidiksi tulleiden tarinat:

– Seisoin vauvan kanssa liikennevaloissa, kun takaa tuli hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme, ja mummopermanentin alta kuului kauhistunut arvostelu: "Ai kamala, lapsella on lapsi." Olin 24-vuotias.

Lopetit sitten nukkeleikit ja vaihdoit oikeaan.

– Olin neljävuotiaan poikani kanssa junassa. Vanhempi naishenkilö tuli juttelemaan ja luuli minun olevan poikani lastenhoitaja. Kovaan ääneen tokaisi, että "eihän tuo voi olla sinun lapsesi". Tämän lisäksi katsoi minua paheksuvasti, kuin olisin tehnyt jotain kamalaa ja väärää.

– Odotin 21-vuotiaana esikoistamme, kun kauppakeskuksen wc-tiloissa +50-vuotiaat rouvat ääneen arvostelivat: "Kattokaa nyt totaki, noin nuori ja tossa tilassa, olis nyt ensin itse kasvanut aikuiseksi ". Sanat jäivät mieleen ja vaikuttivat itsetuntooni ja äitiyteeni, koin huonommuutta.

Nuorena perheytyneet muistelevat suorituspaineita. Kaikki piti tehdä täydellisen hyvin vanhempana, että pystyi todistamaan olevansa tarpeeksi kypsä äidiksi tai isäksi. Usein sai kuulla olevansa liian nuori.

– Sain molemmat lapseni kesken yliopisto-opintojeni. Paljon tuli kommentteja kuinka mahdan saada opintoni valmiiksi, miten jaksan lasten kanssa, olenko valmis äidiksi niin nuorena. Olin 21-vuotias.

Olisit nyt ensin itse kasvanut aikuiseksi.

Kyselyymme vastanneista 54% on saanut kuulla kommentteja iästä. Tästä joukosta juuri sopivan ikäisiksi on kehuttu 42 prosenttia - enimmäkseen 25-29 -vuotiaina ensimmäisen kerran lisääntyneitä.

Millaista palautetta olet saanut iästäsi?
Millaista palautetta olet saanut iästäsi? Kuva: YLE / Annukka Palmén-Väisänen eve mantu

Liian nuoriksi on leimattu 40 prosenttia ikäkommentteja saaneista ja ikälopuiksi 18 prosenttia.

Ensisynnyttäjän keski-ikä hipoo 29 vuotta. Luulisi, että se olisi kaikkien mielestä juuri passeli ikä, mutta ehei:

– Sain ensimmäisen lapsen juuri ennen 29-vee syntymäpäivää. Itse ajattelin olevani sopivan ikäinen, mutta monet kommentoivat "Ai kun olet nuori" ja "eikö nyt töissä olisi pitänyt vielä vähän pidemmälle päästä." Olin siinä vaiheessa tehnyt kaikki oikeat asiat eli opiskellut ja tehnyt töitä siinä ohessa, viettänyt aikaa ulkomailla, valmistunut, sain erittäin hyvän työpaikan kv yrityksestä, menimme naimisiin ja raskaaksi tulin 8kk häiden jälkeen. Muutimme uuteen asuntoon juuri ennen vauvan syntymää. Eli en tosiaan kokenut olevani "liian nuori" vaan sekä sopivassa vaiheessa henkisesti, taloudellisesti ja kaikilla mahdollisilla mittareilla.

– Kun pappani kuuli, että odotamme esikoistamme, totesi hän: "Minä kun jo luulin, ettei teistä tytöistä ole mihinkään!" Olin 29, opiskellut itselleni kaksi korkeakoulututkintoa ja puoli vuotta ennen vauvauutista mennyt mieheni kanssa naimisiin. Pappani tietysti vertasi minua serkkuihini, joilla oli molemmilla jo kaksi lasta, toinen oli tullut äidiksi 19-vuotiaana. Kommentti tuntui todella loukkaavalta. Teki mieli kuitata, että kiitos onnitteluista.

Epäfertiilit luuskat

Nuorten vanhempien ratkaisua saatetaan jarrutella ja hämmästellä, mutta jossakin 35. ikävuoden tietämillä alkaa pelottelu ja syyllistäminen. Joillakin on niin kova polte isovanhemmiksi, että hienotunteisuudesta ei ole tietoakaan. Edellä mainitun papan lisäksi anopit ja äidit kunnostautuvat vauvan vonkaajina:

– Äitini tuhahti vihaisena: “Olisit voinut tehdä lapset vähän aikaisemmin, niin mummikin jaksais paremmin niiden kanssa."

Teillä vanhoilla nousee se maito niin hitaasti.

Jos joku uskaltaa haaveilla lapsesta vielä neljänkympin tienoilla, alkaa kohkaaminen mätänevistä munasoluista ja kehitysvaurioriskeistä.

– Kätilö totesi kopeloituaan rintojani vähän säälivään sävyyn: "Teillä vanhoilla ensisynnyttäjillä nousee se maito niin hitaasti". Olin 33-vuotias.

– Olen 32 ja haaveilen äitiydestä, vaan mitä sanoo kahvihuoneen kaikentietävä äippäraati?! Katsotaan kuin vanhaa einestä: "Voi, ei niitä enää niin vaan saa tehdyksi" ja "Onhan siinä jo tietyt riskit, niinkuin downin sydrooma ja silleen." Tästä silmissänne epäfertiilistä ikälopusta luuskasta tulee vielä teitä parempi äitsyli, ja ihan luomuna. Saamari.

Minua katsotaan kuin vanhaa einestä.

– Olen 41 ja kohta saan ensimmäisen lapseni. Äitiäni lukuunottamatta muut ovat kommentoineet, että kannattiko enää alkaa lapsentekoon tuossa iässä. Kukaan ei ole kysynyt miksi en aikaisemmin ole lapsia hankkinut tai onko tämä lapsi odotettu. Minun on ollut vaikea tulla raskaaksi ja keskenmenoja on takana. Itse olen tästä tilastani onnellinen, mutta raskastahan tämä on kun muut eivät osaa iloita puolestani. Ilkeät kommentit satuttavat.

Paras ikä tulla vanhemmaksi?
Paras ikä tulla vanhemmaksi? Kuva: YLE / Annukka Palmén-Väisänen eve mantu

Kokemukset on poimittu ikäkyselystä. Tarinansa jakoi yli 2000 vastaajaa.

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.