Hyppää pääsisältöön

Heikki Soini: Sainko lapseni sittenkin väärän ikäisenä?

Heikki Soini
Heikki Soini Kuva: Yle/Jussi Nahkuri marja hintikka live

Maailma on täynnä keittiöpsykologeja, jotka tietävät miten sinun tulisi elää. Yksi heidän suosikkiaiheistaan on se, koska muiden pitäisi lisääntyä. Näin sanoo MHL:n Heikki Soini, jonka mielestä oikeaa ikää lapsen saamiselle ei ole.

Olin kuudennella, kun luokallani ollut tyttö ihastui minuun tulisesti. Hän kävi päivittäin kotiovellani kysymässä, lähtisinkö hänen kanssaan ulos. Kieltäydyin säännönmukaisesti, mutta hän jäi oven taakse tuntikausiksi istumaan ja odottamaan, josko muuttaisin mieleni. Lopulta hänen intonsa minua kohtaan lopahti.

Vuotta myöhemmin sama tyttö jäi seiskaluokan joululomalta suoraan äitiyslomalle.

Olen monta kertaa miettinyt, miten erilaista elämästäni olisi voinut tulla, jos olisin ruvennut hengailemaan hänen kanssaan. Teinihormonihuuruinen häntäheikki ei varmasti olisi osannut pidättäytyä seksistä, jos sellaista olisi ollut tarjolla - ja minulla voisi nyt olla reilusti yli parikymppinen lapsi.

Myönnän, että tuolloin 13-vuotiaana olisin ollut liian nuori isäksi.

Moni piti minua aika vanhana esikoisisäksi.

Kun lopulta sain ensimmäisen lapseni 24 vuotta myöhemmin, huomasin, että moni piti minua aika vanhana esikoisisäksi. Itse olin vain ajatellut, että odotan sitä kuuluisaa oikeaa hetkeä.

Nuorempana minulla oli liian kiire epäonnistua yrityksissäni valloittaa maailma. Nyt olen jo saanut tarpeeksi monta kertaa turpaani ja maltan ihan oikeasti keskittyä perhe-elämään. Ilman viimeisten kymmenen vuoden juoksuaikaani olisin nyt hyvin todennäköinen neljänkympinkriiseilijä, joka olisi juuri jättänyt vaimon ja lapset ja ajanut epäkäytännöllisellä urheiluautolla vapaaottelutreenien jälkeen proteiinijuoma kädessä mummotunneliin seikkailemaan.

Koska hitossa lapsi siis olisi pitänyt tehdä, jotta sitä pidettäisiin yleisesti oikeana ajankohtana?

Olin 20, kun siskoni synnytti esikoisensa. Nyt tuo kummipoikani on 17-vuotias ja hänen pikkuveljensä 15. Jos isyyden ihanne on pystyä jakamaan asioita lastensa kanssa ja ymmärtää heidän maailmaansa, niin ehkä minun olisi pitänyt lisääntyä parikymppisenä.

Ehkä minun olisi pitänyt lisääntyä parikymppisenä.

Tajuan heidän juttunsa. Keskustelemme Narcosin uudesta tuotantokaudesta ja siitä, että Wysocki ohitti McBethin maailmanlistalla. Että Allu on kuningas AWP:llä ja siitä, millaista pizzaa Tiesto tilasi ja jätti syömättä Weekend-festivaaleilla. Lisäksi voitan heidät vielä useimmissa urheilusuorituksissa, mikä on molemminpuolisesti yksi keskeisistä tekijöistä, joka pitää innon harrastaa asioita yhdessä yllä.

Jaksan myös edelleen vielä innostua pomppimaan Atlantin kolmemetrisiä aaltoja tuntikausiksi, vaikka vaahtopäiset vesimassat mylläsivät kolmikkoamme kuin pesukone. Asiassa on toki myös kääntöpuolensa.

Olin 20-vuotiaana armeijassa. Päivärahat riittivät juuri ja juuri sotilaskodin munkkeihin. Intistä päästyäni tein osa-aikaisesti järjestyksenvalvojan hommia Hjalliksen hallilla. En omistanut mitään muuta kuin polkupyörän, piikkarit ja muutaman soittimen.

Jos siihen elämäntilanteeseen olisin saanut lapsen, olisi se kyllä taloudellisesti luovuutta ja tukea vaatinut. Eihän minulla tietysti nytkään ole kuin asuntolainaa, auto, vähän parempi pyörä ja vähän enemmän soittimia, mutta pystyn silti tarjoamaan tyttärelleni huomattavasti vakaamman kasvualustan kuin mihin olisin pystynyt vielä parikymppisenä.

Mikä se oikea ikä vanhemmuuteen sitten on?

Koska isät ovat MHL:n Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksenkin mukaan pääosin huolissaan perheen taloudellisista asioista, ei ole mikään ihme, että suomalaiset saavat ensimmäisen lapsensa aina vaan myöhemmin. Isäksi tullaan keskimäärin päälle kolmekymppisenä.

Niin, mikä se oikea ikä vanhemmuuteen sitten on?

Ei sellaista ole. Elämä vain tapahtuu ja uusien käänteiden kanssa opetellaan elämään, kompromissista seuraavaan. Kun tyttäreni on kummipoikani ikäinen, eletään vuotta 2032. Jos olen vielä hengissä, olen 54-vuotias.

En varmaan tajua lapseni maailmasta juuri mitään. Jos kuitenkin rupean nyt heti päivittäin venyttelemään, saatan hyvän ykkössyötön turvin vielä pystyä pistämään tyttärelleni edes hieman hanttiin tenniksessä. Edellyttäen tietysti, että tyttäreni joskus elämässään edes kokeilee tennistä.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.