Hyppää pääsisältöön

Jenkkien Huippumalli haussa on räävitöntä reality-höttöä – onko myös Suomen versio menossa raflaavampaan suuntaan?

Huippumalli haussa -ohjelmaa esitettiin Jenkeissä 22 kauden verran, kunnes se lopetettiin. Nyt se jatkuu taas – sekä Yhdysvalloissa että Suomessa.

Suomen huippumalli haussa -ohjelman juontajana toimii Maryam Razavi (kesk.), tuomareina Juri Silvennoinen ja Marica Rosengård. // Kuva: YleX / Samppa Rautio

Huippumalli haussa on mahtava tosi-tv-ohjelma: se on täynnä kauniita ihmisiä, visuaalisesti upeita kuvia, ikimuistoisia iskulauseita – kuten juontaja Tyra Banksin tavaramerkki, silmillä hymyily eli smize – sekä tappeluita ja häikäilemätöntä tuotesijoittelua.

Draamaa riitää, kun muodonmuutososioissa ihanat pitkät hiukset leikataan lähes siilimittaan. Näin kävi esimerkiksi ohjelman Jenkkiversion viidennellä kaudella, kun mallikokelas Cassandra Jean kuuli kutriensa kohtalosta.

Muodin lisäksi ohjelmassa puree sen puhdas tosi-tv charmi. Kilpailijat asuvat samassa asuntolassa, ja meiniki on parhaimmillaan – tai pahimmillaan – kuin Big Brotherista tai Jersey Shoresta.

Moni voikin pitää ohjelmaa tyhjänpäiväisenä reality-höttönä. Yhdysvaltain versiossa lähes joka kaudella on ollut ainakin yksi kilpailija, joka on aiheuttanut talossa epämääräistä hässäkkää. Kuten Romeo, joka nykäisi pikkukännit ja puski Adamia Yhdysvaltojen version kaudella 21.

Vaikka Huippumalli haussa on osittain räävitöntä realityä, se on Unelmien poikamiehen, Selviytyjien ja Big Brotherin ohella yksi ensimmäisistä tosi-tv:n mammuttiformaateista, jotka breikkasivat ensimmäisten joukossa maailmanlaajuiseksi konseptiksi.

Kaiken kaikkiaan ohjelmasta on tehty oma versio 39 eri maassa, esimerkiksi Mongoliassa ja Perussa. Lisäksi ohjelmasta on tehty viisi monikansallista versiota, kuten Afrikan huippumalli haussa ja Karibian huippumalli haussa.

Ensi keväänä Suomessa nähdään viiden vuoden tauon jälkeen uusi Suomen Huippumalli haussa -kausi. Ohjelmaan on tuotu Jenkkiversiosta tuttu uudistus: tällä kertaa kisaamassa on naisten lisäksi myös miehiä. Toinen tiedossa oleva twisti on se, että ohjelma kuvataan Tallinnassa.

Isommin, kovemmin, sekavammin

Yhdysvaltojen Huippumalli haussa -ohjelman ensimmäinen kausi on ollut sarjan historian katsotuin. Sen päätösjaksoa katsoi tuolloin yli kuusi miljoonaa ihmistä. Vuosien saatossa katsojamäärät ovat tippuneet tasaisesti. Viimeisimmillä kausilla päätösjaksolla on ollut enää reipas miljoona katsojaa.

Jo ohjelman alkukausilla mallikokelaat joutuivat kuvauksissa tiukkojen paikkojen eteen. Kolmoskaudella araknofobinen Eva Pigford joutui pitämään isoa lintuhämähäkkia käsivarrellaan kuvausten aikana.

Katsojamäärien vähenivät, ja ohjelma laittoi mallikokelaat yhä rajumpiin kuvausympäristöihin. Kaudella 10 pukeuduttiin ladygagamaisesti lihasta tehtyihin vaatteisiin. Kaudella 12 eräissä kuvauksissa kilpailijat puettiin niin niukkoihin asuihin, että erään osallistujan takapuoli piti blurrata tv-lähetystä varten.

Jotta sarja pysyisi ajan hermolla, kokeiltiin myös tuomaroinnissa uusia temppuja. Kaudella 19 ohjelma muuttui idolsmaiseksi kilpailuksi, sillä tuomareiden äänien lisäksi katsojilla oli mahdollisuus vaikuttaa oman suosikkinsa etenemiseen kilpailussa: ihmisten netissä antamat vaikuttivat 25 prosenttia, tuomareiden 75 prosenttia.

Somekokeilu poistettiin sarjan toistaiseksi viimeiseltä, 22:lta kaudelta.

Amerikan huippumalli haussa päätettiin lopettaa vuoden 2015 lopulla, kauden 22 päätteeksi. Kuitenkin vain muutama kuukausi myöhemmin ilmoitettiin, että sarja jatkuu kuitenkin. Ohjelman tuttu kasvo Tyra Banks ei kuitenkaan enää jatka juontajana. Hänen tilalleen on valittu laulaja-näyttelijä Rita Ora, ja ohjelma jatkuu alkaa ensi joulukuussa.

Suomessa vasta yksi iso toilailu – sekin vierailevalta tuomarilta

Suomen Huippumalli haussa -ohjelmaan on nyt valittu 12 mallikokelasta. Sarjan kuvaukset käynnistyivät eilen Helsingin Sanomatalossa, jossa kokelaat, juontaja ja tuomaristo paljastettiin.

Tässä ovat Suomen Huippumalli haussa -ohjelman kuudennen kauden kokelaat. // Kuva: Pressikuva / Nelonen Media

Suomen Huippumalli haussa_ on aiemmilla viidellä kaudella välttynyt pahimmilta kohuilta ja kritiikeiltä. Nyt se on kuitenkin mahdollisempaa kuin koskaan: ulkomailla asuminen tuo oman lisäjännityksensä nuorille kilpailijoille. Mieskilpailijoiden mukanaolo tuo mukanaan uudenlaista jännitettä.

Onko tuleva kausi ensimmäinen askel jenkkimäiseen suuntaan, Jim- ja Liv-kanavien päällikkö Iina Eloranta?

- Päätavoite ohjelmassa on olla uskottava muoti- ja mallimaailman reality, mutta tietenkin kaikki on mahdollista, kun 12 nuorta ihmistä lähetetään maailmalle.

Suomessa sarja on aiheuttanut suurta kohua vain kerran – ja sekin sen vuoksi, että sarjan yhdysvaltalaisversion kausien 1–4 tuomari Janice Dickinson vieraili sarjan kuvauksissa. Ensin hän haukkui kilpailijoita pahanpäiväisesti. Myöhemmin hän teloi itsensä sairaalakuntoon, kun hän oli käyttänyt sekaisin alkoholia ja unilääkkeitä. Ilta-Sanomien mukaan Dickinson oli luullut unilääkkeitä vitamiineiksi.

"Kaikki on mahdollista, kun 12 nuorta ihmistä lähetetään maailmalle."― Iina Eloranta

Suomen version tulevalla kaudella kohuihin ja kritiikkiin on varauduttu, mutta ohjelman tekijöillä on vahva luotto kilpailijoihin. Kaikkien taustat on tutkittu tarkkaan ennen kuvauksia, jotta ikäviä tai pisteliäitä seikkoja ei nouse yllättäen esille.

- He ovat hyviä ihmisiä, jotka ovat hyvien ihmisten kasvattamia. Kokelailla on tosi kova palo tähän enkä usko, että he kokevat tarvetta aiheuttaa minkäänlaista hässäkkää, ohjelmaa tekevän tuotantoyhtiö Aito Median tuottaja Pia Winter kertoo.

Mallikokeilaiden esittelytilaisuuden perusteella Winter on oikeassa. Ensivaikutelma kilpailijoista on se, että lähes jokainen heistä on se ihana naapurin kaunis tai komea kultatyttö tai -poika.

Monet kokelaista toivat rohkeasti esiin omaa, osin kivuliasta taustaansa: Henrik Lyly kertoi olleensa ala- ja yläasteella koulukiusattu, mutta on myöhemmin oppinut rakastamaan ja hyväksymään itsensä. Useat puhuivat ujoudestaan ja esiintymiskammostaan. Huumorimiehen roolin ottanut Jerry Koivisto taas sanoi olleensa nuorena ruma lapsi.

Nouseeko tästä porukasta sellaista diivaa kuin Yhdysvaltojen kuutoskauden Jade tai kuudennentoista kauden Alexandra? Ei välttämättä, mutta ei tarvitsekaan.

Suomen Huippumalli haussa -ohjelmasta on sen sijaan noussut kansainvälisesti arvostettuja malleja jo heti ensimmäiseltä kaudelta lähtien: sen voittaja Ani Alitalo tekee edelleen menestyksekästä mallinuraa ulkomailla.

Suomen huippumalli haussa esitetään Liv-kanavalla ensi keväänä.

Lue myös:

Muotiviikot tekivät historiaa – catwalkilla esiteltiin mallisto, jonka jokaiseen asuun kuului päähuivi – yleisö taputti seisaaltaan

15 vuoden odotus palkitaan: Zoolander-elokuvasta tulee jatko-osa – katso traileri