Hyppää pääsisältöön

Kuvaa ateriasi ja hallitse painoasi: Diabeetikkojen ruokakuvapäiväkirjasta mallia muillekin?

ruokailija ottaa valokuvan lounasannoksestaan
Lounas terveellisemmäksi valokuvaamalla? ruokailija ottaa valokuvan lounasannoksestaan Kuva: Yle / Marjo Lundvall Akuutti,lounasannos

Mitä tapahtuu ruokailutottumuksille, jos kaikki ateriat pitäisi valokuvata ja antaa toisten katsottavaksi?

Pelkkää hyväähän siinä tapahtuu, sen osoitti Pääkaupunkiseudun Diabetesyhdistyksen keväällä 2016 järjestämä kokeilu.

Pilottiryhmän osallistujat pitivät MealLogger-älypuhelinsovelluksen avulla kuvapäiväkirjaa kaikista aterioistaan kuukauden ajan. Ryhmässä oli mahdollista kommentoida muiden kuvia ja jakaa omia havaintojaan. Samalla ravitsemusasiantuntija seurasi ryhmän toimintaa ja ohjeisti tarpeen mukaan.

Idea puhelinsovelluksen käyttöön tuli ryhmän vetäjältä, Heli Salmenius-Suomiselta, joka oli tutustunut MealLoggeriin ravitsemustieteen opintojensa yhteydessä.

kännykkäruudulla kuva välipalasta, banaani ja karjalanpiirakka
Välipala tallentuu muistiin kännykkäruudulla kuva välipalasta, banaani ja karjalanpiirakka Kuva: Yle / Marjo Lundvall Akuutti,välipalat

– MealLogger -sovellus on kehitetty Suomessa, mutta sitä on käytetty muuallakin maailmassa, etupäässä urheilijoiden ravitsemusvalmennukseen. Diabeetikkojen ryhmäohjaus on kuitenkin täysin uutta, Heli Salmenius-Suominen kertoo.

Pilottiryhmän kokemukset olivat kannustavia.

– Vihannesten ja kasvisten käyttö lisääntyi huomattavasti. Toisten ryhmäläisten kuvien katselu antoi vinkkejä omaan ruokavalioon. Vaikka tavoitteena ei niinkään ollut painonpudotus, vaan terveellisten ruokailutapojen opettelu, kilojakin lähti ja vyötärömitta kaventui.

Edessä kuuden kuukauden kuvamaraton

Marraskuussa 2016 koolla on joukko uusia ryhmäläisiä. Heillä on edessään peräti kuuden kuukauden mittainen ateriakuvapäiväkirjan pitäminen. Osalla heistä on 1- tai 2-tyypin diabetes, osa tietää olevansa riskissä sairastua diabetekseen.

Ryhmä naisia (anonyymi) testaa älypuhelinsovelluksen käyttöä
Ryhmässä opetellaan sovelluksen käyttöä Ryhmä naisia (anonyymi) testaa älypuhelinsovelluksen käyttöä Kuva: Yle / Marjo Lundvall Akuutti,matkapuhelin

Moni ryhmään ilmoittautuneista on kamppaillut kilojensa kanssa vuosia ja etsii nyt uudenlaista kannustinta terveellisten ruokailutapojen löytämiseksi.

Aloitustapaamisen yhteydessä kaikki käyvät punnituksessa ja mittaavat vyötärönympäryksen, naurunremahdusten saattelemana:

Ai minkä vyötärön, ei mulla ole sellaista!

Hilkka:

– Olen kyllä matkan varrella kaikki mahdolliset laihdutuskonstit kokeillut, aina ne kilot ovat löytäneet tiensä takaisin, harmittaa.

Terttu:

– Tämä kuulosti niin erilaisesta konstilta, mitään kaloritaulukoiden kanssa pelaamista en siedä. Sitä paitsi tykkään valokuvaamisesta, sekin innosti mukaan.

Tea:

– Ryhmän tuki, toisten kuvien katselu antaa varmaan motivaatiota. Minä ainakin aion olla tosi rehellinen kuvien kanssa, kuka nyt itseään huijaisi!

kännykän ruudulla kuva  kauniista voileivästä
Voileivästäkin voi tehdä taideteoksen kännykän ruudulla kuva kauniista voileivästä Kuva: Yle / Marjo Lundvall Akuutti,kännykkä

Oikeanlainen ruoka ja ruokailurytmi on tärkeä osa diabeteksen hoidossa.

Ja kun arvioidaan, että jopa 150 000 suomalaista sairastaa diabetesta tietämättään, ravitsemuskellojen on syytä kilkattaa laajemminkin kuin vain diabetes-diagnosoitujen keskuudessa.

– Suomessa ravitsemusterapeutit ja terveydenhoitajat ovat jonkin verran käyttäneet sovellusta työkaluna. Ryhmien ohjaajilla on suuri merkitys, sillä vaikka teknologiaa käytetäänkin, pääosassa on kuitenkin ammattilaiselta tuleva ohjaus ja vertaistuki, Heli Salmenius-Suominen muistuttaa.

Kännykän ruudulla MealLogger -sovellus
Kuvakkeilla tarkennetaan aterian sisältö Kännykän ruudulla MealLogger -sovellus Kuva: Yle / Marjo Lundvall Akuutti,kännykkä

Sovellus kertoo, onko energiansaanti riittävää

Sovelluksen käyttö on melko yksinkertaista, vaikka järjestelmäkieli on englanti.

Aterioiden nimeämiseen ja niiden koostumuksen kuvailuun riittää sovelluksen antamien kuvakkeiden käyttö. Osa kirjoittaa mielellään pieniä lisäselvennyksiä kuvien tueksi, mutta tekstin lisääminen ei ole välttämätöntä.

Sovelluksesta pystyy katsomaan miltä aterioiden koostumus terveystavoitteiden osalta näyttää. Onko energiansaanti riittävää, miten on vihannesten käytön laita?

Jos halutaan, sovellukseen voi myös jo ennalta syöttää räätälöityjä tavoitteita, joita järjestelmä seuraa.

– Älypuhelinsovellusta voi käyttää yksinkin, mutta tutkimukset osoittavat, että useimmille nimenomaan ryhmän tuki ja kokemusten jakaminen auttavat elintapamuutosten tekemiseen, Heli Salmenius-Suominen huomauttaa.

lautasella spagettiannos ja vihanneksia
Kuvaus houkuttaa tekemään värikkäitä annoksia lautasella spagettiannos ja vihanneksia Kuva: Yle / Marjo Lundvall Akuutti,lounas

Terveydenhuollossa ryhmäohjattu ateriavalokuvaus lienee tulevaisuudessa laajemmassakin käytössä. Osallistujat toki tarvitsevat mobiililaitteen, jolla valokuvaus ja sovelluksen käyttö onnistuu.

Helsingissä aloittavien ryhmien kuukausimaksu on 39 euroa. Ryhmään osallistuminen ei edellytä diabetesyhdistyksen jäsenyyttä. Kyselyitä ryhmien aikaansaamiseksi on jo tullut muualtakin Suomesta.

Kuusi kuukautta ateriakuvausta… Kyllä tämä vähän hirvittää, mutta periksi en anna.

Pirjo:

– Olen syönyt kahdeksan vuotta 2-tyypin diabeteksen lääkkeitä. Jos saisin painosta ainakin viisi kiloa pois, se olisi hienoa. Toivon, että ruokaremontilla saisin apua myös uniapneaani.

Anneli:

– Kuusi kuukautta ateriakuvausta… Kyllä tämä vähän hirvittää, mutta periksi en anna. Läpi mennään, tavataan luuriryhmässä!

Sitkeyttä kurssilaisilta vaaditaankin, jos aikomus on kaikki ateriat, pienintä välipalaa myöten kuvata. Jonkin verran kuvausurakkaa helpottaa, jos syö usein täsmälleen samoja annoksia. Silloin kerran kuvatun annoksen voi kopioida omasta kuvapankista uudelle päivälle, säästyy kuvausvaiva.

Mutta kuten kurssilaiset toteavat, valokuvaus taitaa olla se hauskin osa hanketta. Kuusi ateriaa päivässä kertaa kuusi kuukautta, sehän tekisi reilut tuhat kuvaa. Aikamoinen haaste!

Asiantuntija: HELI SALMENIUS-SUOMINEN
ravitsemusasiantuntija, elintarviketieteiden yo

Akuutti – elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

Lisää ohjelmasta

Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa.
Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa. Kuva: Mira Pelo / Yle koronavirus,perheet,vanhemmuus
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina Kuva: Tommi Parkkinen/Yle uusperheet,parisuhde,terapiat,Järvenpää,lapset (perheenjäsenet),Itsetuntemus