Hyppää pääsisältöön

Musisoivat siskokset Jemina ja Selina aloittivat uransa lastenlauluilla

Taiteilijasisarukset Jemina ja Selina Sillanpää aloittivat uransa jo pikkutyttöinä isänsä Seppo "Viulu-ukko" Sillanpään lastenlaulubändin solisteina. Pikku Kakkonen tallensi heidän esityksiään 1990-luvulla.

Banjon, kitaran, viulun ja mandoliinin taitaja Seppo Sillanpää tunnetaan vuosistaan Vanha Isäntä -yhtyeessä sekä euroviisu-edustustehtävästään Pihasoittajien Viulu-ukossa. Vuosina 1982–1983 Sillanpää kirjoitti joukon lastenlauluja erilaisia opetustarpeita varten.

Kun omat tyttäret Jemina (s. 1982) ja Selina (s. 1983) alkoivat kiinnostua musiikista, lauluja alkoi syntyä lisää. Vuoden 1992 alussa niistä tehtiin Siljakudaa-niminen albumi, jolla tytöt lauloivat.

Levyn ilmestyttyä TV2:n lastenohjelmien toimittaja Juhani Nättilä halusi tehdä lauluista Siljakudaa-nimisen sarjan Pikku Kakkoseen. Seppo Sillanpään yhtyeen ja tyttöjen lisäksi mukana oli Maija Salon Musiikkileikkikoulu Muskarin kymmenhenkinen lapsikuoro.

Vuonna 1993 ilmestyneen Äkkiä pakoon -levyn uusista lastenlauluista tehtiin Pikku Kakkoseen vielä toinen sarja. Se kuvattiin Hollolassa Pyhäniemen kartanon tiloissa vuonna 1994.

"Ensimmäisen kauden laulut olivat ehkä lapsenomaisempia, myöhemmät oli tehty sanallisesti kehittyneemmälle kohdeyleisolle", Seppo Sillanpää muistelee. Molemmissa sarjoissa on tarttuvia sävelmiä ja aikuistakin huvittavaa huumoria, joka usein perustuu hilpeään sanoilla leikittelyyn.

Sisarusten soittotaitojen kehityttyä Seppo, Selina ja Jemina alkoivat esiintyä kolmisin. Perhetrio nähtiin mm. ohjelmissa Yksi yö jouluun (1993) ja Pikku Kakkosen Musaperjantai (1996).

Ohjelmistoon alkoi lastenlaulujen rinnalle tulla folkia ja string band -ohjelmistoa. Sillanpää Family -nimellä esiintyneestä kokoonpanosta kehkeytyi ensin 1990-luvun loppupuolella old-time-tyyppistä juurimusiikkia soittava trio ja 2000-luvun alussa sisarusten omiin folkvaikutteisiin lauluihin erikoistunut Band'o.

Band'on eri kokoonpanoissa olivat mukana mm. Olli Haavisto – Sepon kollega Vanha Isäntä -yhtyeestä – ja Sepon soololevyillä mukana olleet muusikot Tom Nyman ja Janne Viksten. Selina Sillanpää on valmistunut Sibelius-Akatemiasta ja Jemina Sillanpää Teatterikorkeakoulun näyttelijä- ja pedagogilinjalta. 2010-luvulla he ovat laulaneet ja soittaneet yhteiskokoonpanossaan Jemina & Selina. He ovat esiintyneet usein ulkomailla ja tehneet yhteistyötä kansainvälisten huippumuusikoiden, mm. Rolling Stones -saksofonisti Tim Riesin kanssa. Sisarukset ovat myös vuosittain vierailleet 30A Songwriters Festivalilla Floridassa kutsuttuina esiintyjinä.