Hyppää pääsisältöön

Phoenix

Nina Hoss kasvot siteiden peittäminä elokuvassa Phoenix
"Minua ei enää ole." Nelly (Nina Hoss) kääreissä leikkauksen jälkeen Nina Hoss kasvot siteiden peittäminä elokuvassa Phoenix teeman elokuvat

Ohjaaja Christian Petzoldin suosikkinäyttelijä Nina Hoss esittää noir-henkisessä draamassa keskitysleiriltä selviytynyttä naista, joka palaa kuolleista kohdatakseen kavaltajansa.
Teema keskiviikkona 27.9. klo 22.00. Areenassa 14 päivää

Christian Petzoldin draamassa Phoenix mutkikas asetelma on puhdasta film noiria: Johnny Lenz on kavaltanut natseille juutalaisen vaimonsa Nellyn ja uskoo tämän kuolleen keskitysleirillä. Sodan jälkeen Nelly on kuitenkin elossa, mutta hän on haavoittunut kasvoihin ja hänen ulkonäkönsä on muuttunut, eikä mies tunnista häntä vaan luulee naista ventovieraaksi (vaimohan on joka tapauksessa kuollut). Koska tuntematon nainen silti muistuttaa Nellyä melkoisesti, mies näkee hänessä keinon päästä käsiksi vaimonsa muhkeaan perintöön, holokaustissa murhattujen sukulaisten omaisuuteen.

Ronald Zehrfeld ja Nina Hoss elokuvassa Phoenix
Ronald Zehrfeld ja Nina Hoss Ronald Zehrfeld ja Nina Hoss elokuvassa Phoenix teeman elokuvat

Saksassa elokuvakriitikot kiittivät Petzoldia muun muassa uuden näkökulman tuomisesta holokaustielokuvaan. Toteuttamalla tarinan noir-genressä ohjaaja vapauttaa aiheen monista sovinnaisuuksista ja näyttää erään "tavallisen saksalaisen" kaikessa rikollisessa opportunismissaan, jolle sodan päättyminen on vain yksi käänne muiden joukossa, suorastaan uusi tilaisuus.

Myös Nelly joutuu pohtimaan olemassaolon peruskysymyksiä: onko hän todella juutalainen – toisin sanoen täytyykö hänen hyväksyä perheensä murhaajien itselleen antama määritelmä? Hänen ystävänsä Lene tahtoisi muuttaa yhdessä Palestiinaan, luvattuun maahan ja uuteen elämään, mutta Nelly epäröi.

  • Phoenix, Saksa 2013. O: Christian Petzold. N: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Nina Kunzendorf

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa