Hyppää pääsisältöön

Prisma: Uneton Amerikka

Unettomuus ja unihäiriöt ovat vakava terveyshaitta.
Yhä useampi kärsii unettomuudesta ja unihäiriöistä. Unettomuus ja unihäiriöt ovat vakava terveyshaitta. Kuva: Ugurhan Betin Brkovic yle tv1

TV1 keskiviikkona 16.11.2016 klo 19.00 - 19.44, uusinta sunnuntaina 20.11. klo 10.00 ja tiistaina 22.11. klo 23.45
Yle Areenassa 30 päivää

Unettomuus ja unihäiriöt ovat vakava terveyshaitta. Amerikkalaisista aikuisista jopa 40 prosenttia kärsii univajeesta.

Kaksi kolmesta amerikkalaismiehestä ja noin puolet naisista kokee, että he eivät nuku riittävästi. He valvovat pidempään ja heräävät vastaavasti aikaisemmin, ja samalla elimistö kärsii yhä pahenevasta univajeesta.

Dokumentti selvittää liian vähäisestä yöunesta aiheutuvia riskejä. Miksi uni on tärkeää terveydellemme ja mitä unen aikana tapahtuu? Minkälaiset tekijät aiheuttavat unihäiriöitä ja miten voimme nukkua paremmin?

Tutkijat ovat saaneet yhä vakuuttavampaa näyttöä siitä, että univaje on Yhdysvalloissa jo kansanterveydellinen ongelma. Vähäinen yöuni lisää riskiä sairastua muun muassa diabetekseen, sydänsairauksiin ja masennukseen.

Sleepless In America. Tuotanto: National Geographic Television International, Yhdysvallat, 2015.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.