Hyppää pääsisältöön

Prisma: Uneton Amerikka

Unettomuus ja unihäiriöt ovat vakava terveyshaitta.
Yhä useampi kärsii unettomuudesta ja unihäiriöistä. Unettomuus ja unihäiriöt ovat vakava terveyshaitta. Kuva: Ugurhan Betin Brkovic yle tv1

TV1 keskiviikkona 16.11.2016 klo 19.00 - 19.44, uusinta sunnuntaina 20.11. klo 10.00 ja tiistaina 22.11. klo 23.45
Yle Areenassa 30 päivää

Unettomuus ja unihäiriöt ovat vakava terveyshaitta. Amerikkalaisista aikuisista jopa 40 prosenttia kärsii univajeesta.

Kaksi kolmesta amerikkalaismiehestä ja noin puolet naisista kokee, että he eivät nuku riittävästi. He valvovat pidempään ja heräävät vastaavasti aikaisemmin, ja samalla elimistö kärsii yhä pahenevasta univajeesta.

Dokumentti selvittää liian vähäisestä yöunesta aiheutuvia riskejä. Miksi uni on tärkeää terveydellemme ja mitä unen aikana tapahtuu? Minkälaiset tekijät aiheuttavat unihäiriöitä ja miten voimme nukkua paremmin?

Tutkijat ovat saaneet yhä vakuuttavampaa näyttöä siitä, että univaje on Yhdysvalloissa jo kansanterveydellinen ongelma. Vähäinen yöuni lisää riskiä sairastua muun muassa diabetekseen, sydänsairauksiin ja masennukseen.

Sleepless In America. Tuotanto: National Geographic Television International, Yhdysvallat, 2015.