Hyppää pääsisältöön

Steve McQueen oli coolein kaikista – dokumentti näyttelijästä ja kaahailuklassikko Bullitt Teemalauantaissa 5.11.

Steve McQueen elokuvassa Bullitt (1968). Kuva dokumentista Olen Steve McQueen
Steve McQueen on Bullitt. Steve McQueen elokuvassa Bullitt (1968). Kuva dokumentista Olen Steve McQueen Steve McQueen,Bullitt,olen steve mcqueen,Teemalauantai,elokuvanäyttelijät,elokuvat

Teemalauantaissa nähdään dokumenttielokuva Olen SteveMcQueen ja kaahailuklassikko Bullitt. Ilta alkaa jo kello 20.

Steve McQueen oli 1960–70-lukujen suurimpia tähtiä, antisankari, tyyli-ikoni ja “King of Cool”. Teemalauantain elokuva on toimintatrilleri ja kaikkien aikojen autoilukuvaus Bullitt, jossa McQueen on nimiosassa. Illan avaa näyttelijälegendasta kertova pitkä dokumenttielokuva Olen Steve McQueen.

Dokumenttielokuva Olen Steve McQueen kertoo tähtinäyttelijä Steve McQueenin (1930–80) tarinan. McQueeniä muistelevat muun muassa ex-vaimot Neile Adams, Ali MacGraw ja Barbara Minty, poika Chad ja pojanpoika Steven, ohjaaja Norman Jewison, näyttelijät Pierce Brosnan ja Gary Oldman sekä lukuisa joukko muita työtovereita, ystäviä ja perhettä. Ylistyshymniksi kohoavan dokumentin kertojana toimii näyttelijä Robert Downey Jr.

Karuista oloista huipulle ponnistaneen McQueenin elämään ja imagoon kuuluivat elokuvien ja kapinallisuuden lisäksi kauniit naiset ja nopeat moottoripyörät. Molemmista puhutaan paljon myös dokumentissa.

Steve McQueen elokuvassa Bullitt (1968).
Bullitt. Steve McQueen elokuvassa Bullitt (1968). Steve McQueen,Bullitt,Teemalauantai,elokuvat
Steve McQueen ja Jacqueline Bisset elokuvassa Bullitt (1968).
Jacqueline Bisset ja Steve McQueen. Steve McQueen ja Jacqueline Bisset elokuvassa Bullitt (1968). Steve McQueen,Jacqueline Bisset,Bullitt,elokuvat,Teemalauantai

Teemalauantain elokuvassa Bullitt kumi käryää ja bensaa palaa. Vuonna 1968 valmistunut, Peter Yatesin ohjaama toimintajännäri on McQueenin kuuluisimpia ja parhaita elokuvia. Hän näyttelee vähäpuheista sanfranciscolaista poliisia nimeltä Frank Bullitt, joka saa vastaansa mafian tappajat. Kaahailuklassikon muissa pääosissa ovat Robert Vaughn ja Jacqueline Bisset.

Elokuvan kuuluisimmassa kohtauksessa, San Franciscon kaduilla kuvatussa pitkässä takaa-ajossa Bullitt ajaa Ford Mustangia. Tehokkaasti rytmitetty kohtaus toi Oscar-palkinnon elokuvan leikkaajalle Frank P. Kellerille.

Yksi iso menestystekijä ja tyylin luoja Bullittissa on sen musiikki. Jazzia ja voimakkaita rytmejä hyödyntänyt säveltäjä Lalo Schifrin sai poliisitarinan näyttämään ja kuulostamaan todella coolilta. Olennaista on Schifrinin taito käyttää myös hiljaisuutta kaiken toiminnan keskellä.

  • Teemalauantai 5.11.
  • Klo 20.00 Olen Steve McQueen (I Am Steve McQueen), Kanada 2014. Dokumenttielokuva, ohjaus Jeff Renfroe.
  • Klo 21.29 Bullitt. USA 1968, ohjaus Peter Yates, pääosissa Steve McQueen, Robert Vaughn, Jacqueline Bisset. (16)

Dokumentti on Areenassa 30.11. asti. Elokuva on katsottavissa Areenassa vain suorana.

Olen Steve McQueen sai ensiesityksensä Teemalla joulukuussa 2014. Bullitt esitettiin edellisen kerran Teemalla maaliskuussa 2010, osana 1960-luvun elokuvamusiikille omistettua Teemalauantaita.

Steve McQueen elokuvassa Bullitt (1968).
Steve McQueen elokuvassa Bullitt (1968). Steve McQueen,Bullitt,elokuvat,Teemalauantai
Kommentit

Yle Teema