Hyppää pääsisältöön

Suomen ensimmäinen norsunluukoira salakuljettajien jäljillä Afrikassa.

Norsunluukoira, toni Lahtinen, Rokka, piirustus
Norsunluukoira, toni Lahtinen, Rokka, piirustus Kuva: Yle / Anne Kimiläinen koira,mies,norsunluu

Seitsemänosainen Norsunluukoira-sarja on tarina unelmasta, eläinten oikeuksista ja kulttuurien yhteentörmäyksestä.Toni Lahtinen lähtee Tansaniaan pelastamaan afrikannorsua sukupuutolta kouluttamansa norsunluukoira Rokan avulla. Lahtisen ja Rokan tehtävänä on auttaa poliisin erikoisjoukkoja norsunluun salakuljettajien jahtaamisessa. Lisäksi Lahtinen kouluttaa tansanialaisia koiranohjaajia poliisin koirayksikössä.

norsu ja lintu, piirustus
norsu ja lintu, piirustus Kuva: Yle / Anne Kimiläinen norsut,Afrikannorsut,linnut
norsunluu, piirustus
norsunluu, piirustus Kuva: Yle / Anne Kimiläinen norsunluu

Norsunluukauppa rehottaa

Afrikannorsu on uhanalaisempi kuin koskaan. Joka päivä tapetaan ainakin 50 norsua, vaikka kansainvälinen norsunluukauppa kiellettiin jo vuosikymmeniä sitten. Nykyisellä tappamisen tahdilla afrikannorsu häviää kokonaan 7–15 vuoden kuluessa. Norsunluun salakuljetuksen määränpää on Aasia ja eritoten Kiina. Tansanian pääkaupunki Dar es Salaam on salakuljetuksen keskipiste ja solmukohta Itä-Afrikassa. Myös Dar es Salaamissa salakuljetus on pääasiassa kiinalaisten käsissä. Terroristiryhmien ja kansainvälisten rikollisryhmien harjoittaman laittoman villieläimiin liittyvän kaupan suuruudeksi on arvioitu jopa 20 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuodessa.

Sarjan päähenkilöt


Mies ja koira, Toni Lahtinen ja Rokka, piirustus
Toni Lahtinen ja Rokka Mies ja koira, Toni Lahtinen ja Rokka, piirustus Kuva: Yle / Anne Kimiläinen mies,koira
Toni Lahtinen (s. 1976) on entinen huumerikostutkija ja yk-sotilas. Poliisiuransa jälkeen hän lähti tekemään vapaaehtoista eläinsuojelutyötä Romaniaan ja Aasiaan. Lahtinen on kouluttanut labradorinnoutaja Rokan haistamaan norsunluuta ja aseita.

Rokka labradorinnoutaja piirustus
Rokka Rokka labradorinnoutaja piirustus Kuva: Yle / Anne Kimiläinen labradorinnoutaja
Kippari jackrusselinterrieri piirustus
Kippari Kippari jackrusselinterrieri piirustus Kuva: Yle / Anne Kimiläinen jackrussellinterrieri

Labradorinnoutaja Rokka on Suomen ensimmäinen norsunluukoira. Maailmanlaajuisesti norsunluuta haistavia koiria on vain kourallinen, sillä kouluttaminen on erittäin vaikeaa norsunluun heikon hajujäljen vuoksi. Jackrusselinterrieri Kippari on myös kouluttettu haistamaan norsunluuta ja aseita. Kippari eli "Kipi" lähtee mukaan jakamaan Rokan työtaakkaa.


Nainen ja koirat, piirustus
Maija Hietanen, Halo ja Yoko Nainen ja koirat, piirustus Kuva: Yle / Anne Kimiläinen nainen,koira
Maija Hietanen on Toni Lahtisen perustaman kansalaisjärjestö Team Rokan jäsen ja sertifioitu koirankouluttaja. Hän on myös Tonin avopuoliso. Maijan omat koirat Halo ja Yoko lähtevät myös mukaan Tansaniaan.

Mies taluttaa koiraa, piirustus
Tryphone ja Gilo Mies taluttaa koiraa, piirustus Kuva: Yle / Anne Kimiläinen miehet,koira
Nainen ja koira, piirustus
Jmila ja Nopy Nainen ja koira, piirustus Kuva: Yle / Anne Kimiläinen koira,nainen
Tummaihoinen mies, piirustus
Mr. Emmanuel Tummaihoinen mies, piirustus Kuva: Yle / Anne Kimiläinen mies

Mr. Emmanuel on Tansanian koira-ja hevosyksikön johtaja. Hän on Tonin läheisin yhteistyökumppani. Mr. Emmanuel on jo vuosia yrittänyt kehittää koirayksikön toimintaa, mutta häneltä on puuttunut riittävä osaaminen. Team Rokan saapuminen Tansaniaan on hänen sanojensa mukaan kuin taivaan lahja.
Tonin ensimmäiset oppilaat ovat Jmila ja Tryphone ja heidän koiransa Nopy ja Gilo.


Norsunluukoira-sarja alkaa tiistaina 8.11. klo 20.00 TV1. Koko sarja katsottavissa myös Yle Areenassa.

Suomalaisesta koirasta tuli filmitähti Afrikassa – paljasti pelätyn norsunluukauppiaan

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Yhteiskunta