Hyppää pääsisältöön

Katkaise kaamos aurinkolomalla - virtuaalitodellisuudessa

kaksi aurinkotuolia hiekkarannalla
kaksi aurinkotuolia hiekkarannalla Kuva: Shutterstock prisma studio blogit

Kymmenen vuoden sisällä se kuuluisa Pihtiputaan mummokin hoitaa syksyn pimeyttä kirkasvalolampun sijasta virtuaalitodellisuusmatkoilla, istuu sohvalla VR-lasit päässä ja nauttii auringonpaisteesta ja leppoisasta rantatunnelmasta, visioi Elina Hiltunen blogissaan.

Sataa. On niin pimeää, että on vaikea ymmärtää, että kello on vasta kuusi illalla. Syksy ja pimeys ovat masentavinta aikaa Suomessa. Kirkasvalolamppu voi tietenkin tuoda hetken helpotuksen pimeän tuskaan, mutta tänä syksynä ajattelin kokeilla jotain ihan muuta: nimittäin virtuaalimatkustamista.

Olen teknofriikki ja mieheni työn puolesta minulla on ollut mahdollisuus tutustua virtuaalimaailmaan pätevillä ja tehokkailla laitteilla. Täytyy sanoa, että parhaimmillaan virtuaalimaailmakokemus on henkeäsalpaavaa! Näin syksyllä se voisi olla varteenotettava vaihtoehto synkälle suomalaiselle todellisuudelle.

Virtuaalilasit silmillä olen kuljeskellut japanilaisella, hiljaisella temppelialueella juuri parhaaseen aikaan: kun kirsikkapuut ovat kukkaloistossaan. Olen lentänyt New Yorkin komean pilvenpiirtäjämaiseman yllä, leijunut helkeäsalpaavissa maisemissa Skotlannin ylängöillä ja piipahtanut napajäätiköllä - ilman vilun värettäkään. Virtuaalilasien peittämin silmin maailma näyttää lumoavalta!

kirsikkapuu kukassaan
kirsikkapuu kukassaan Kuva: Pixabay / Public domain prisma studio blogit

Virtuaalilasit voivat tuoda maailman ulottuvillesi monin eri tavoin

  • Voit katsoa/tutkia pysähtynyttä maisemakuvaa 360-näkymällä.
  • Voit seurata kameran mukana pitkin vaihtuvia maisemia tai tarinan juonta.
  • Voit olla osa tarinaa.
  • Voit olla itse toimija.
Olen ollut vieraana virtuaalihäissä ja potilaana mielisairaalassa.

Syksyn pimeyttä voisi tietysti katkaista myös virtuaalijuhlilla! Olen kerran ollut vieraana virtuaalihäissä. Vieressäni istui sulhasen sukulaisia. Seremonia eteni tavalliseen tapaan, kunnes takavasemmalta alkoi kuulua kovaäänistä keskustelua. Käänsin päätäni ja näin miehen ja naisen yhä kiivastuvan keskustelun, joka alkoi jo häiritä seremoniaa. Lopulta mies pomppasi ylös penkistä ja ilmoitti kovaan ääneen rakastavansa naista, jota juuri oltiin vihkimässä. Tapahtuma tuntui häpeällisen todelliselta.

Ehkä vieläkin todellisemmalta tuntui virtuaalielokuva, jossa olin itse mielisairaalassa potilaana. Hoitajat puhuivat suoraan minulle ja niin läheltä, että se tuntui jo kiusalliselta. Minun oli välillä katsottava muualle välttääkseni hoitajan läpitunkevan tuijotuksen. Katseeni pyhki ankean rapistunutta betoniseinää, metallisänkyä ja suihkunurkkausta, jotka olivat selvästikin saaneet inspiraationsa jostain kauhuelokuvasta.

Entä jos perustaisin unelmieni kahvilan iltojeni iloksi? Olen jo kokeillut kahvilanpitoa virtuaalipelissä. Tähän vaadittiin virtuaalilasien lisäksi käsiin pelikapulat. Käsieni liikkeillä siirtelin kahvikuppeja pöydältä toiselle, valmistin voileipiä, keittelin teetä. Virtuaalimaailmassa voisi kokeilla myös vaatteiden suunnitelua. Silloin kapulat toimivat siveltiminä, joiden avulla voi luoda erilaisia kankaita, muotoja ja värejä mallinuken päälle.

aurinkoinen laituri trooppiseen mereen
aurinkoinen laituri trooppiseen mereen Kuva: Pixabay / public domain prisma studio

Virtuaalimaailma on ollut tuloillaan jo pidemmän aikaa - jopa niin pitkään, että monilta on alkanut mennä usko sen tulemiseen osaksi elämäämme. Tänä päivänä tehokkailla VR laitteilla pystytään kuitenkin tuomaan jo niin todentuntuinen keinotodellisuus käyttäjille, että tämän teknologian omaksuminen yhteiskuntaan on jo aivan oven takana. Laadukas kokemus vaatii kuitenkin vielä suhteellisen kalliita laitteita. Lisäksi tarvitaan hyvä näytönohjain ja tehokas kone, jotta elämys on hiuksia nostattava. Teknologialla on kuitenkin tapana halventua ajan funktiona, mikä mahdollistaa laitteiden hankkimisen kotitalouksiin.

Vuosikymmenen sisällä se kuuluisa Pihtiputaan mummokin hoitanee syksyn pimeyttä kirkasvalolampun sijasta virtuaalitodellisuuspikamatkoilla. Olohuoneen sohvalla istuessa VR-lasit päässä voi nauttia auringon kirkkaudesta ja leppoisasta rantatunnelmasta.

tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen
tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen Kuva: Yle Kuvapalvelu / Jukka Lintinen Yle Tiede,blogit,prisma studio

Kirjoittaja: Elina Hiltunen, kemian DI, KTT

Futuristi, tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen on erikoistunut tulevaisuuden ennakointiin ja heikkoihin signaaleihin. Erityisenä kiinnostuksena Hiltusella on tulevaisuuden teknologia. Elina rakastaa erilaisia hilavitkuttimia ja mitä kummallisimpien hahmojen virkkausta.

Yle Tieteen asiantuntijat bloggaavat itselleen tärkeistä tiedeaiheista.

Kommentit