Hyppää pääsisältöön

Clintonia kannattavat Beyoncé ja George Clooney, Trumpia Tila Tequila – demokraateilla on USA:n presidentinvaaleissa “paremmat” julkkikset

Kulttuuriväki on jälleen antanut tukensa demokraattien ehokkaalle. Mutta onko sillä mitään väliä?

YleX Etusivu valvoo vaaliyön! // Kuva: Kuvat: EPA / David Maxwell ja Jim Lo Scalzo

Tuttu kuvio Yhdysvaltain presidentinvaaleista: kun listataan demokraattien ehdokasta kannattavia julkkiksia, joukkio on aina paljon suurempi, coolimpi ja relevantimpi kuin kilpailijoilla republikaaneilla.

Näin on tälläkin kertaa. Demokraattien Hillary Clintonin tukijoiden joukossa ovat esimerkiksi lähes kaikkien alojen supertähti Beyoncé, poptähdet Lady Gaga, Miley Cyrus ja Katy Perry, näyttelijä George Clooney, talkshow-tähdet Chelsea Handler ja Ellen DeGeneres, megapariskunta Justin Timberlake ja Jessica Biel, räppäri Snoop Dogg, koomikko Amy Schumer, Girls-tähti Lena Dunham, laulaja-näyttelijä Jennifer Lopez, ja niin edelleen. Listaa voisi jatkaa vielä pitkästikin.

Skip Instagram post

Entäpä sitten republikaanien Donald Trumpin julkkistukijat?

Kyllähän heitäkin on, mutta lista on… no, aika erilainen. Tosi-tv-tähti Tila Tequila, näyttelijä Jon Voight, entinen lapsitähti Aaron Carter, muusikko Ted Nugent ja nyrkkeilijä Mike Tyson lienevät Suomessa tunnetuimpia Trump-faneja. Ainakin Carter on tosin vetänyt jo tukensa Trumpilta.

Pidetäänkö julkkiksia “parempina” vain Euroopassa?

Asetelma ei ole uusi, vaan edellisissä vaaleissa selkeä enemmistö Jenkki-julkkiksista kerääntyi Barack Obaman taakse. Mistä se johtuu?

Selityksiä voi olla useita, mutta monesti on niin, että luoville aloille yleensä hakeutuu enemmän sellaista porukkaa, jotka ovat arvoiltaan suhteellisen liberaaleja. Demokraatit taas on Yhdysvaltain valtapuolueista selvästi se arvoliberaalimpi.

Monet julkkikset elävät itsekin elämää, jota voisi olla vaikeaa sovittaa republikaanien selvästi konservatiivisempaan arvomaailmaan. Hollywoodissa seksuaalivähemmistöt, avioerot ja irtosuhteet ovat arkipäivää, konservatiivipiireissä ne voisivat olla skandaaleja.

Toisaalta on tärkeää huomata, että Suomessa nimekkäämpiä julkkiksia pohditaan nimenomaan eurooppalaisesta näkökulmasta: ketkä ovat niitä isoja nimiä, jotka Suomessa tunnetaan? Tällöin voi näyttää erityisen korostetusti siltä, että Clinton houkuttelee paljon parempia julkimoita kuin Trump. Tällöin voivat jäädä huomaamatta esimerkiksi yhdysvaltalaiset kantritähdet ja kansallistason urheilijat.

Kyse ei kuitenkaan ole vain eurooppalaisesta harhasta: coolimpien julkkisten kasautuminen demokraateille on fakta myös Yhdysvalloissa. Esimerkiksi 30 Rock -komediasarjassa vitsailtiin vuoden 2012 vaalien aikaan siitä, miten julkkiksen oikeastaan kannattaa tukea republikaaneja, jos haluaa itse erottautua.

Mitä väliä?

Demokraattien ja republikaanien julkkistukijoista puhutaan paljon, mutta olennainen kysymys tietysti on se, onko sillä mitään väliä. Jos saat tueksesi Katy Perryn tai Justin Timberlaken, niin kiva juttu – mutta onko siitä oikeasti hyötyä?

Brittilehti Guardian yritti selvittää asiaa viime vuonna, ja vastaus oli, että kukaan ei tiedä. Vaikka republikaaneilla on monella tapaa ”huonommat” julkkikset tukenaan, saattaa puolue silti houkutella heidän avustajillaan äänestäjiä. Toisaalta erään Guardianin siteeraaman kyselyn mukaan ihmisiä eivät hirveästi ehdokkaiden tukijat kiinnosta ainakaan silloin, jos tukijatkin ovat poliitikkoja.

Sitä paitsi voi olla, että usein liberaalina pidetty julkkis vetoaa niihin ihmisiin, jotka ehkä jo muutenkin ovat olleet valmiita äänestämään demokraatteja. Siksi voi olla hyvin vaikeaa vertailla, onko demokraateilla sittenkään niin paljon parempi julkkistuki kuin republikaaneilla.

USA Today muistuttaa, että on eräs ilmeinen syy, miksi julkkistuella voi olla lopulta aika vähän merkitystä. Sekä Hillary Clinton että Donald Trump ovat itsekin valtavan tunnettuja, ympäri planeetan kuuluisia julkisuuden henkilöitä. Äänestäjillä on siis heistä mielipide ihan ilman julkkistenkin apua: jos joku tykkää heistä tai ei tykkää, tähän mielipiteeseen tuskin vaikuttaa se, kuinka moni talkshow-juontaja tai näyttelijä on samaa mieltä.

_Seuraa Yhdysvaltain presidentinvaaleja YleX Etusivun seurassa! Etusivu valvoo keskiviikon vastaisena yönä vaalien ääntenlaskennan etenemistä ja twiittaa hashtagillä #ylex. Etusivu on yöllä läsnä myös YleX:n Snapchatissa: ylexofficial. Keskiviikon radiolähetyksessä käsitellään myös vaaleja kattavasti.

Päivitetty 7.11. kello 12.20: Aaron Carter on vetänyt tukensa Trumpilta.