Hyppää pääsisältöön

Erin on uudella albumillaan urbaani poppari: ”Ikään kuin uudet asiat olisivat vain nuorten etuoikeus”

Seliseli-albumin julkaiseva Erin uskoo, että naisille ja erityisesti äideille on miehiä tiukemmat rajat siinä, mitä ”saa” tehdä.

Erin. // Kuva: YleX

Jos kuuntelee Seliseli-nimisen uutuusalbumin biisejä, soundien puolesta voisi hyvin ajatella, että tässä on nuoren parikymppisen naispopparin uusi levy. Oikeasti se on 39-vuotiaan Erinin kolmas albumi.

Ja juuri tämä havainto on vähän ärsyttävä: helposti tulee olettaneeksi, että 39-vuotiaan artistin albumin pitäisi kuulostaa jotenkin erilaiselta kuin häntä 15 vuotta nuoremman artistin albumin. Tällaiset ennakkoluulot ovat kuitenkin totta, ja Erin kertoo YleX:n haastattelussa huomanneensa niitä yhä useammin.

- En ole itse kokenut, että pitäisi olla mitään ikäkriisejä. Mutta tuntuu, että ulkopuolinen maailma alkaa asettaa tiettyjä muotteja, joihin pitäisi alkaa istua.

Erinin Seliseli soi tällä viikolla YleX:n Viikon albumina. Se todella kuulostaa siltä, että Erin ei halua asettua mihinkään nelikymppisen artistin lokeroon, jossa tehdään turvallista, sovinnaista viihdemusiikkia. Erinin levyllä on ajankohtaisia elektropop-soundeja, ja monen biisin tahtiin voisi bailata.

- Mulla on välillä sellainen fiilis, että ikään kuin uudet asiat olisivat vain nuorten etuoikeus. Ehkä siinä on kyse nuorten tarpeesta erottautua omista vanhemmistaan ja tarve omistaa se oma kulttuurinsa. Mä tajuan sen tosi hyvin.

Näinhän jokainen sukupolvi vuorollaan tekee: koetaan esimerkiksi jokin uusi musiikkityyli omaksi jutuksi ja sen avulla ilmaistaan, että ollaan erilaisia kuin vanhemmat sukupolvet.

Ovatko rajat ahtaampia naisille?

Erin sanoo, että hän inspiroituu ja innostuu popmusiikin uusista soundeista ja ideoista ja haluaa ottaa niitä mukaan myös musiikkiinsa. Kapea ajatus jostain 39-vuotiaan naisartistille sopivasta musiikista ei kiinnosta.

- Jos vanhemmat ihmiset tulevat siihen lokeroon, nuoremmat voi kokea sen niin, että mitä sinä luulet tekeväsi.

Voisiko kuitenkin olla niin, että itse asiassa tämä lokero on nimenomaan määritelty naisille? Esimerkiksi Cheek ja Elastinen ovat suunnilleen Erinin ikäisiä ja eivätkä epäröi räpätä bilettämisestä tai tehdä musiikkia nuorille yleisöille. Harvoin kuulee kuitenkaan moittivan, miksi heidän soundinsa on teinien ja parikymppisten näkökulmasta ajankohtaista.

Erin uskoo, että miehillekin on olemassa samanlaisia ”ikärajoja”, mutta ne tulevat vastaan vanhempana. Viisi-kuusikymppiselle miehelle saatetaan sanoa, miten hänen kuuluisi käyttäytyä – 40:tä lähestyvä Erin saa kuulla samasta asiasta jo nyt.

Laulaja uskoo, että erityisesti äideille halutaan helposti sanella, miten heidän kuuluisi käyttäytyä. Erinillä on kaksi pientä lasta.

- Jos olet äiti, ihmiset on kovia lokeroimaan. Ne rajat ovat syvällä kulttuurissamme.

Erinillä on kaksi ratkaisua siihen, miten näitä lokeroita voidaan purkaa. Ensinnäkin niiden olemassaolo täytyy tiedostaa. Ja toiseksi:

- Ei saa missään nimessä antaa niiden odotusten vaikuttaa oikeasti omaan elämään. Ei pidä antaa maailman määritellä sinua.

Erinin Seliseli julkaistaan 11. marraskuuta. Kuuntele Erinin haastattelu Uuden musiikin aamuvuorossa: