Hyppää pääsisältöön

Merkittävä sopimus arkistojen avaamisessa: Yle Areenaan tuhansia tunteja parasta kotimaista draamaa

Valokuvia joissa vanhoja suosikkiohjelmia
Valokuvia joissa vanhoja suosikkiohjelmia Kuva: Yle arkistosopimus

Yle ja tekijöitä edustavat järjestöt ovat allekirjoittaneet kattavat arkistosopimukset draamasta. Sopimus antaa Ylelle oikeudet omatuotantoisten sisältöjen verkkojulkaisemiseen Yle Areenassa. Sopimuskauden kesto on kuusi vuotta.

Ylessä 7.11.2016 allekirjoitetun sopimuksen myötä monen toiveet toteutuvat: Huojuva talo, Metsolat, Liian paksu perhoseksi, Kotikatu, Pirunpelto, Taivaan tulet, Kantolan perhe, Noita Nokinenä ja Sinuhe -kuunnelmat ja paljon muita suosikkeja saadaan Yle Areenaan kaikkien suomalaisten katsottavaksi ja kuunneltavaksi.

“Sopimus draama-arkistojen avaamisesta on merkittävä kulttuuriteko ja pitkän valmistelun tulos. Arkistojen avaaminen on yksi tapa tapa toteuttaa Ylelle tärkeää kulttuuritehtävää. Mediankäyttö ja julkaisemisen tavat ovat muuttuneet, ja sitä varten olemme neuvotelleet uudenlaisen sopimuksen. Tämän ansiosta arkistojen aarteiden tuominen laajasti verkkoon on mahdollista”, sanoo julkaisujohtaja Ismo Silvo.

Silvon mukaan arkistosopimus on taiteilijoiden, heitä edustavien järjestöjen sekä Ylen yhteisponnistus, jota voisi luonnehtia lahjaksi satavuotiaalle Suomelle.

“Aikaisemmin tehdyt sopimukset ovat edelleen voimassa, nyt niiden lisäksi on sovittu uudesta käyttötavasta. Uusi sopimus tuo kaikkien ulottuville eri vuosikymmeniltä kulttuurimme merkkiteoksia, jotka ovat osa kansakuntamme yhteistä muistia”, sanoo Suomen Näyttelijäliiton toiminnanjohtaja Elina Kuusikko.

Rakastettuja tv-sarjoja ja kuunnelmia

Ylen kanssa tehdyssä sopimuksessa on mukana yhdeksän taiteilijoita edustavaa liittoa ja järjestöä. Sopimuksen arvo on useita miljoonia euroja sopimuskauden 2017–2022 aikana. Yle voi julkaista Areenassa viisi vuotta sitten lähetettyä tai sitä vanhempaa kotimaista draamaa. Sisältöjä voi verkossa olla kerrallaan katsottavana tietty tuntimäärä. Yli 35 vuotta vanhempia ohjelmia Yle voi julkaista vapaasti.

“Olemme päässeet yhdessä hyvään ratkaisuun, josta hyötyvät kaikki suomalaiset. Kyse on pohjoismaisesti ja kansainvälisestikin merkittävästä verkkojulkaisemisen sopimuksesta. Yle voi nyt avata laajasti omatuotantoisten ohjelmiensa arkiston – tarjolle tulee useita satoja tunteja sisältöä vuosittain”, kertoo Silvo.

Sopimukseen kuuluu tv-sisältöjen lisäksi mutta myös paljon kuunnelmia ja radiosketsejä sekä suomeksi että ruotsiksi. Ensimmäiset sopimuksen ohjelmat nähtiin Areenassa vuoden 2016 lopulla.

Osoitteesta yle.fi/toivotut näet, mitä julkaisuja on tulossa Areenaan seuraavaksi. Saman artikkelin kautta voit myös toivoa omia suosikkejasi katsottavaksi.

Lisätiedot:
Ismo Silvo, julkaisujohtaja, Yle, p. 09 14801