Hyppää pääsisältöön

Näin kohennat hedelmällisyyttäsi - miesten ja naisten hedelmällisyys paranee samoilla ohjeilla

Siittiöitä
Heikki Soinin siittiöitä Siittiöitä Kuva: Yle Marja Hintikka Live,Siittiöt,Siittiö,sperma,sukusolut

Siinä vaiheessa, kun aletaan miettiä suvun jatkamista ja lasten saantia, yksi jos toinenkin isä ja äiti miettii, ovatko omat sukusolut tarpeeksi hyvässä kunnossa. Ensisynnyttäjien keski-ikä on ollut viime vuosina Suomessa nousussa ja alkaa jo kolkutella kolmeakymppiä. Ikä onkin keskeisin tekijä siittiöiden ja munasolujen laadussa.

Ylilääkäri Liisa Häkkinen työskentelee lapsettomuusklinikalla ja on päivittäin tekemisissä ihmisen hedelmällisyyteen liittyvien asioiden kanssa. Miehen spermanäytteitä tutkiessa potilaan kanssa käydään läpi laatuun vaikuttavat tekijät.

– Jos saadaan todella huono näyte, yleensä on tapana ottaa uusi ja katsoa onko laatu aina samantyyppinen. Spermanäytteen antajan kanssa käydään läpi, löytyykö heti joku syy, mikä voisi vaikuttaa sen laatuun. Esimerkkinä tällaisesta selvästä asiasta käy vaikkapa tupakointi. Samoin selvitetään, onko ylipainoa, minkälaiset ovat elämäntavat ja löytyykö historiasta jotakin muuta sellaista, mikä voisi selittää sperman heikon laadun, toteaa Häkkinen.

Historiasta voi löytyä vaikkapa tulehdustauti kuten klamydia, joka on saanut jyllätä liian kauan ja on siten vaikuttanut sperman laadun heikkenemiseen pysyvästi. Myös steroidien käyttö heikentää siittiöiden laatua.

Liisa Häkkinen, ylilääkäri, Fertinova
Ylilääkäri Liisa Häkkinen Liisa Häkkinen, ylilääkäri, Fertinova Kuva: Yle liisa häkkinen,ylilääkärit

Myös munasolut kärsivät tupakoinnista

Myös naisten munasolujen laatuun vaikuttavat tupakointi ja ylipaino - sekä mahdollisesti jotkut yleissairaudet.

– Tupakointi vaikuttaa munasolujen laatuun ja myös kohdun limakalvon laatuun. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina, se parantaa raskautumismahdollisuuksia. Lihavuus on samalla lailla ongelma kuin miehillä. Lihavuus aiheuttaa munasolujen kypsymis- ja irtoamishäiriöitä ja vähentää raskautumismahdollisuuksia. Hyvässä kunnossa pysyminen ja terveet elämäntavat parantavat raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia ja munasolun laatua, sanoo Häkkinen.

Sukusolujen laatuun ei hirveästi voi vaikuttaa

Miehillä siittiöitä syntyy jatkuvasti lisää. Selkeää "kriittistä ikää" niiden laadulle ei voi sanoa, mutta on käynyt ilmi, että 40-vuotiaalla sperman laatu alkaa pikku hiljaa heiketä.

– Se ei ole kuitenkaan yhtä selvä asia kuin naisilla. Kun naiselta loppuvat munasolut, ovat ne loppu, niitä ei enää ole. Mieheltä siittiöt ei lopu, niitä tulee koko ajan lisää. Kyse on enemmän laadusta. Elämäntavat vaikuttavat siittiöiden laatuun, kertoo Heikkilä.

Enemmän oppia lisääntymisestä kouluihin

Naisen iän merkityksestä hedelmällisyyteen pitäisi Heikkilä mielestä puhua enemmän. Tänä päivänä nuoruus tuntuu useissa asioissa jatkuvan, mutta biologialle ihminen ei voi paljoa tehdä.

– Koulussa voisi ehkäisyyn liittyvien asioiden lisäksi puhua myös lisääntymisterveydestä. Mitkä seikat vaikuttavat hedelmällisyyteen, miktä siihen, että munasolut ja siittiöt pysyvät hyvässä kunnossa ja miten paljon kaikkeen vaikuttaa ikä? Vaikka äitisi olisi todella nuorekas ja 50-vuotias, sen munasarjoissa ei ole yhtään munasolua jäljellä. Se on ihan fakta: vaikka hän näyttää 35-vuotiaalta, ei munasarjoissa ole toimintaa, muistuttaa Heikkilä.

Miesten ja naisten sukusolujen laatuun vaikuttavat siis loppujen lopuksi ikää lukuun ottamatta samat asiat.

– Isot linjat ovat selkeät: terveelliset elämäntavat, ei ylipainoa, tupakka pois ja semmoisia yksinkertaisia ohjeita, joita on periaatteessa hyvin helppo toteuttaa, kiteyttää Heikkilä.

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.