Hyppää pääsisältöön

Teeman Elävä arkisto: Isän roolia etsimässä

Mies pieni lapsi sylissään (selin)
Mies pieni lapsi sylissään (selin) Kuva: Juuso Juntunen / Yle isä

Kuuluvatko kotityöt myös isälle, ja pitäisikö isän hoitaa myös lapsia? Nämä olivat kiperiä arkipäivän kysymyksiä 1960-luvun Suomessa. Ti 8., pe 11. ja su 13.11.

Isänpäivää vietetään marraskuun toisena sunnuntaina, noin puoli vuotta äitienpäivän jälkeen. Liputuspäivä se on ollut vuodesta 1987 lähtien.
Isänpäivän kunniaksi Teema käsittelee isyyttä aikana, jona perinteisten sukupuoliroolien murros oli vasta alkamassa.

Tiedätkö miten vartumme?

"Oli kerran aika, jolloin sinun tarvinnut vaivautua edes syömään, sillä toinen söi puolestasi. Sinun ei tarvinnut edes hengittää, koska toinen hengitti puolestasi, mutta sydämesi sykki."
Näin kauniisti alkaa Yle Teeman Isänpäivän ohjelmapaketti.

Tiedätkö miten vartumme on Lastensuojelun keskusliiton tuottama filmi vuodelta 1951. Siinä valotetaan lapsen kehitystä ja havaintotoimintaa syntymästä ensimmäiseen ikävuoteen

Muistatko, tuotiin veli

Poika kysyy isältään, mistä lapset tulevat. Isä hämmentyy ja tarjoaa pojalle lisää kahvia. 1960 ja -70 -luvuilla oli vielä yleistä, että lapsillekin tarjottiin kahvia, tosin usein runsaalla maidolla laimennettuna ja sokerilla maustettuna.
Vuonna 1965 valmistuneessa dramatisoidussa ohjelmassa seurataan miten 7-vuotiaan pojan ja tämän perheen elämä muuttuu, kun kotiin tuodaan vauva, pikkuveli.

Onko isä äiti?

Vuonna 1966 valmistuneessa Eilen - tänään - huomenna: onko isä äiti? -ohjelmassa pohditaan isien läsnäolon tärkeyttä ja isän roolia yhteiskunnassa. Modernia isän mallia näyttävät toimittaja Pekka Holopainen ja kirjailija Gunnar Mattsson. Työmiesporukkaa moinen naisten töihin tarttuminen naurattaa.

Toimittaja Holopainen opastaa aikalaismiehiään taloustöihin ja lastenhoitoon oma tytär sylissään. Hän näyttää esimerkkiä, miten tyttären kanssa voi piirrellä ja tiskauskin sujuu. Varmoin ottein isä pukee äitiä huutelevalle tytölle sukkahousuja.
Myös kirjailija Gunnar Mattson on varannut päivittäin aikaa kahdenkeskisiin hetkiin poikansa kanssa. Mattsson olisi ollut ylpeänä kotona lasta hoitamassa, jos vain yhteiskunta olisi sen mahdollistanut.

Isyysloma sai kannatusta, koska silloin pääsisi kalareissulle

Ohjelmassa haastatellaan tavallisia työmiehiä, joista ainakin yksi ottaisi vastuun kotitöistä, jos nainen puolestaan toisi leivän pöytään. Ranskassa miehille oli tulossa kolmipäiväinen isyysloma. Kun työmiehiltä kysyttiin asiasta, sai isyysloma kannatusta, sen kun voisi käyttää kalastusreissuun.

Taloustöitä työmiehet karttoivat. Peräkammarinpojan mukaan kotona on mamma, joka ne tekee nyt ja tulevaisuudessa hommat kuuluvat vaimolle. "En koskaan osallistu taloustöihin enkä varmasti lastenhoitoon. Kyllä sisätyö on emäntäväen töitä", mies julistaa.

Toimittaja Pekka Holopainen opastaa, että moni kotityö jo raskautensa vuoksi kuuluisi luontevasti miehelle. Hän suosittelee miehille kaupassakäyntiä, sillä kauppakassit ovat painavia ja samalla mies oppii, mitä mikäkin tavara maksaa. Toimittaja myös arvioi, että harjaannuttuaan miehet ovat naisia parempia ostajia.

On pieni häpeä, jos mies ryhtyy ruoanlaittoon

Kihloissa oleva nuorin työmies arveli, että avioliitossa voisi osallistua mattojen tamppaukseen ja johonkin pieneen puuhaan, mutta vaimo saisi hoitaa loput. Tosin aiheesta ei ollut vielä kihlatun kanssa sovittu, joten kovin rehvakkaasti ei nuori mies uskaltanut työnjaosta puhua.

Äitienpäivänä työmiehenkin vaimo saa nukkua pitkään, kun kahvit pannaan porisemaan miesväessä, mutta ruoan saa silloinkin laittaa äiti. Yhden miehen mukaan toistaiseksi on pieni häpeä, jos mies ryhtyy ruoanlaittoon: "Se, mikä on naiselle sovittu, niin ne hommat naisella pysykööt!"

Isänpäiväksi kirjailija Gunnar Mattson toivoi, että äiti lähtisi päiväksi vaikka Pariisiin, jotta isä saisi olla kahden poikansa kanssa. Tai sitten poika Pariisiin, jotta vanhemmat saisivat aikaa yhdessä.

Vuonna 1984 tehty tietoisku kertoo lakisääteisestä isyyslomasta, jota vain harva vielä silloinkaan käytti.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa