Hyppää pääsisältöön

Toivotut-äänestys on päättynyt – voittaneet ohjelmat nyt Areenassa!

Kiitos kaikille äänestäneille! Teitä oli todella paljon ja olemme innoissamme, kun pääsemme toteuttamaan toiveenne joulukuussa! Viisi eniten ääniä saanutta ohjelmaa eli Rintamäkeläisten (1972), Metsoloiden (1993) ja Kotikadun (2004) joulujaksot, kaikki yhdeksän osaa 16-sarjaa sekä Fakta homman kaikki tuotantokaudet ovat nyt katsottavissa Areenassa.

Ohjelmat löydät Areenasta

Lahjana suomalaisille Yle julkaisee lähivuosina satoja tunteja tv- ja radiodraamaa sekä viihdettä Areenaan. Kysyimme teiltä, Areenan käyttäjät, että mitä tahtoisitte nähdä jo ennakkoon jouluna 2016. Kokosimme listan yllättävistä, hienoista, tunteikkaista, häröistä ja hauskoista ohjelmistamme äänestykseen, ja olipa mukana muutama kestosuosikkikin. Äänestyksen voitti yli 20 000 äänellä Rintamäkeläisten joulujakso vuodelta 1972. Jakso on todellinen harvinaisuus, sillä se on nähty televisiossa viimeksi vuonna 1973.

Toiseksi äänestyksessä kiri musikaalinen nuorisosarja 16 vuodelta 1993. Metsoloiden ja Kotikadun joulujaksot sekä Fakta homma -sarja täydensivät äänestyksen viiden parhaan joukon.

Äänestystuloksen alapuolelta löydät lisätietoja ja makupaloja ohjelmista. Äänestys on päättynyt.

Under de närmaste åren kommer Yle att publicera hundratals timmar inhemsk tv- och radioteater på Arenan. Programmen kommer att publiceras i sin helhet.

Äänestyksen tulokset

Rintamäkeläisten joulujakso vuodelta 1972
22% (20493 ääntä)
16-sarja
18% (17264 ääntä)
Metsoloiden joulujakso vuodelta 1993
15% (13965 ääntä)
Kotikadun joulujakso vuodelta 2004
10% (9072 ääntä)
Fakta homma -sarja
7% (6725 ääntä)
Kovaa maata -sarja
6% (5424 ääntä)
Siivoton juttu
4% (3982 ääntä)
Tarkkis-sarja
4% (4273 ääntä)
Pakanamaan kartta -sarja
4% (3375 ääntä)
Aliisa
3% (2519 ääntä)
Den Förtrollade vägen (Lumottu tie), kaksiosainen elokuva
2% (1440 ääntä)
Rakastuin mä luuseriin -sarja
2% (1919 ääntä)
Pesärikko-minisarja
2% (2271 ääntä)
Viimeiset mitalit
2% (1439 ääntä)
Mobile Horror
1% (801 ääntä)
Ääniä yhteensä: 94962

Vad vill du se? På listan finns roliga, överraskande, fina och konstiga program. De två svenska bidragen bland dessa är ”16”, kultserien för ungdomar, och den vackra filmatiseringen av Oscar Parlands bok ”Den förtrollade vägen”.

Tulemme lähivuosina julkaisemaan tuhansia tunteja Ylen omatuotantoista draamaa, ja julkaisuja suunnitellessamme haluamme kuulla suomalaisten toiveet ja mielipiteet. Niitä voit kertoa meille mm. Facebookissa sekä Twitterissä ja Instagramissa tunnnisteella #yletoivotut. Voit myös kertoa toiveesi tämän artikkelin kommenttiosiossa. Olemme jo päässeet kertomaan ilouutisia muutamille toivojille.

Avaa Instagram postaus

Maistiaisia äänestyksessä olleista ohjelmista


16 on vuonna 1993 ensiesitetty yhdeksänosainen nuorisosarja, joka kertoo "Korpen" -koulun yhdeksäsluokkalaisista ja heidän opettajistaan yhden kouluvuoden aikana. Jokaisessa osassa on mukana kaksi erillistä musiikkivideota, jotka kuitenkin liittyvät kunkin osan aiheisiin. Johan Finnen käsikirjoittaman sarjan jokainen jakso käsittelee yhtä aihetta, kuten rakkaus, rasismi tai raha.


Aliisa jäi Siiri Angerkosken viimeiseksi roolityöksi. Sairauden laihduttama Angerkoski piirtää viimeisessä roolissaan koskettavan kuvan köyhän eläkeläisen arjesta. Aiemmin räväköistä elokuva- ja teatterirooleista tuttu näyttelijä yllätti roolisuorituksensa erilaisuudella. Puupää-elokuvien puhetta pulppuava Justiina sai vastakohdan. Tv-näytelmä Aliisa valmistui vuonna 1970, ja Angerkoski kuoli vuotta myöhemmin. Angerkoskelle myönnettiin pääroolista postuumisti Jussi-patsas vuonna 1971. Elokuvan on käsikirjoittanut Aulikki Oksanen ja ohjannut Jukka Sipilä.


Den förtrollade vägen on vuonna 1986 lähetetty kaksiosainen elokuva, joka perustuu kirjailija ja psykiatri Oscar Parlandin samannimiseen omaelämäkerralliseen romaaniin. Suomeksi nimellä Lumottu tie tunnettu draama sijoittuu kesään 1917 Parlandin lapsuuden maisemissa Karjalan Terijoella. Åke Lindmanin ohjauksessa näyttelevät mm. Marcus Hietanen, Dorle von Wendt ja Pirkko Mannola.


Fakta homman matkassa pääsemme pureutumaan supisuomalaiseen elämään loimaalaisessa omakotitaloyhteisössä. Pirre, Hansu, Heka ja Aulis tarkkailevat valppaana yhteiskunnan ilmiöitä. Sarja syntyi Taneli Mäkelän, Riitta Havukaisen, Lasse Karkjärven ja Eija Vilpaksen harjoitustyönä Teatterikorkeakoulussa vuonna 1986.


Kovaa maata -sarja kertoo Viitalan perheen elämästä konkurssin jälkeen. Perhe muuttaa maalle Ruusa-mummon luo yrittäen aloittaa uuden elämän. Eve ja Heikki Hietamiehen kirjoittaman sarjan pääosissa nähdään mm. Maija-Liisa Majanlahti, Risto Tuorila ja Anitta Niemi.


Mobile Horror perustuu samannimiseen Juha Jokelan menestysnäytelmään. Se on komedia vuosituhannen vaihteen IT-buumista ja työn tarkoituksen etsimisestä. Mobile Horror sai tv-ensiesityksensä vuonna 2010.


Pakanamaan kartta toi suomalaiseen televisioon aivan uudenlaisen rakenteen. Neil Hardwickin mestarillisessa suurteoksessa uutta oli laajan ja moniulotteisen tarinan rakentaminen palapelimaisesti useille aikatasoille. Kuusiosaisen sarjan pääosissa ovat Vesa Vierikko ja Mari Rantasila.


Pesärikko on Orvokki Aution romaanitrilogiaan pohjautuva 3-osainen tv-elokuva perheen, suvun ja yhteisön kuristavasta voimasta. Sen pääosissa nähdään Minttu Mustakallio, Pekka Valkeejärvi, Ritva Oksanen ja Ritva Ahonen.


Rakastuin mä luuseriin sijoittuu nuorten maailmaan, jossa hierarkian pohjalla ovat nörtit ja omituiset, välissä on suuri massa ja huipulla kauniit ja suositut. Iina kuuluu huippuihin, luokan ehdottomaan eliittiin, toisin kuin luokan nörtein luuseri Hemmo. Pääosissa Sara Melleri ja Lasse Poser.


Siivoton juttu kertoo kaveruksista Ranesta ja Kokista, joille mersun takapenkki näyttäytyy kaukaisena unelmana leipäjonosta käsin. Tapio Piiraisen käsikirjoittama ja ohjaama tv-elokuva Siivoton juttu on komedia lama-ajan Suomesta. Mainion komedian pääosissa ovat Kai Lehtinen ja Pertti Koivula.


Tarkkis kertoo tarkkailuluokan oppilaista. Vuonna 1986 ensimmäisen kerran tv:ssä nähdyn sarjan keskiössä olivat luokan kolme poikaa: innokkaan yritteliäs Ville, suulas Janne ja anarkisti Tommi. Pääosissa Pasi Pitkäaho, Sami Laine, Jarno Jokinen ja Anne Helminen.


Viimeiset mitalit on komedia 90-vuotiaista siskoksista: härskipuheisesta Hettasta ja säikystä Selmasta. Vaikka kalma jo kolkuttelee ovella, sisarukset käyvät yhä kisaa miehestä, joka on kummankin nuoruuden rakkaus. Sisko Istanmäen romaaniin pohjautuva tv-elokuva on hersyvä kuvaus ikuisesta rakkaudesta. Tarinassa on samaa lämpöä, elämänmyönteisyyttä ja huumoria kuin tv-elokuvassa Liian paksu perhoseksi, joka myös perustuu Istanmäen teksteihin. Komedian päärooleissa ovat mainiot veteraaninäyttelijät Seela Sella, Birgitta Olfsson ja Ville-Veikko Salminen.


Kotikadun joulujakso vuodelta 2004 on yhden aikakauden päätös. Osittain suorana lähetetyssä jaksossa Kotikadun hahmot muuttavat Kallioon. Kotikatu oli vuosina 1995–2012 lähetetty suosittu draamasarja. Yle tuo sarjan kokonaisuudessaan Areenaan lähivuosien aikana alkaen jo alkuvuodesta 2017. Katso lisää maistiaisia Kotikadusta Elävästä arkistosta.


Metsolat valmistautuvat joulunviettoon vuonna 1993 lähetetyssä joulujaksossa. Annikin ja Antin lapsista vain Erkki asuu kotikunnassa. Joulun suuri jännitysmomentti onkin, saapuvatko muualla olevat lapset joulun viettoon. Metsolat valloittivat suomalaisten tv-ruudut vuosina 1993–1995. Katso otteita kainuulaisen perheen elämästä Elävästä arkistosta.


Rintamäkeläisten joulunvietto jää taka-alalle, kun Sirkan ja Pekan suhde paljastuu Pekan vaimolle Tuoville. Erityisen vakavaksi asian tekee se, että Tuovi on raskaana. Rintamäkeläisiä lähetettiin televisiossa vuosina 1972–1978.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua